Skocz do zawartości

Rock shox Recon RL Solo Air- dziwny hałas

sixzeroeight

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jeśli ten problem pojawił się już na forum to przepraszam, możliwe że mogłem pominąć szukając.

Od 2 tygodni jestem posiadaczem Kellys Gate 50 29" 2019. Zrobiłem około 100km. Parę dni temu oddałem rower na przegląd w celu regulacji i dla pieczątki w książce serwisowej aby utrzymać gwarancję. Następnego dnia wybrałem się na przejażdżkę i pojawił się ten hałas. Pytanie co jest źródłem, a druga sprawa jak wygląda kwestia naprawy. Czy powinienem się zwrócić z tym do sklepu czy do serwisu, który wykonywał przegląd roweru?

Opublikowano

Spuść powietrze z komory i odkręć korek, zobacz czy nie ma tokena który się odkręcił i leży na tłoku komory

Opublikowano

Rozumie że wcześniej się tak nie tłukło,bo masakryczny stukot.Jak tak,to bym oddał na reklamację naprawy/przeglądu.

Opublikowano (edytowane)

W reconie nie stosuje się tokenów. Reba i wyżej only.

Grzebane było kiedykolwiek przy tym widelcu?

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano (edytowane)

To mi tak wygląda jakby nie dokręcili śruby od dołu lagów.

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Najprostszym sposobem jest sprawdzenie tak jak koledzy pisali wyżej  

Masz na dole amortyzatora dwie śruby sprawdź czy są dokręcone 

Ewentualnie podjedz do tego serwisu jak masz rower na gwarancji   

Opublikowano

Nic nie było grzebane, otwierane. W serwisie, gdzie robiłem przegląd popatrzyli, posłuchali i polecili odesłanie na gwarancję. Dziękuję Panowie za odpowiedzi ;) 

Opublikowano

Super sklep z przeglądami 

pewnie gdy dałeś na przegląd też posłuchali 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 15.04.2020 o 11:46, sixzeroeight napisał:

Nic nie było grzebane, otwierane. W serwisie, gdzie robiłem przegląd popatrzyli, posłuchali i polecili odesłanie na gwarancję. Dziękuję Panowie za odpowiedzi ;) 

Hej... Udało się z tym amorkiem? Pytam bo mam dokładnie to samo i zastanawiam się czy mogę coś sam zrobić żeby nie tracić czasu na jeżdżenie po serwisach

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.05.2021 o 14:31, irek s napisał:

Hej... Udało się z tym amorkiem? Pytam bo mam dokładnie to samo i zastanawiam się czy mogę coś sam zrobić żeby nie tracić czasu na jeżdżenie po serwisach

Hej. Odeslalem na gwarancji, już nie pamiętam ile dokładnie, ale trochę czekałem na powrót. Najważniejsze że problem zniknął. Nie mam pojęcia niestety co tam było robione 

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Czołem,

Przepraszam, że odgrzewam. To mój pierwszy wpis na forum więc oczywiście witam się z Wami serdecznie.

Takie stuki są częste w Reconach i serwis nie ma nic do tego, że produkt jest wadliwy. Też tak miałem. Rozwiązaniem jest dołożenie dodatkowej uszczelki/oringu pod korek komory powietrznej, pomiędzy dwa już istniejące oringi. Ja cztery lata temu zrobiłem druciarsko taką uszczelkę z kawałka dętki. Działa do dziś i stuków żadnych nie ma.

Tu macie wątek z mtbr ze zdjęciami: https://www.mtbr.com/threads/rockshox-recon-sl-solo-air-clicking-noise-on-compression.1058394/