Poprostu_Oskar Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Witam wszystkich. Potrzebuję wymienić piastę przednią i nie wiem na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie takowej. Długość piasty to 100 mm a średnica ośki to 15 mm i ma 32 otwory na szprychy. Czy powinienem zmierzyć coś jeszcze? Bardzo proszę o pomoc.
elmapeto Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Myślę , że to wszystko. Do tego tylko wybór łożysk. Maszynowe czy kulki.
Poprostu_Oskar Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Łożyska maszynowe. Mam jeszcze jedno pytanie, mam zamiar zapleść na starych szprychach i czy te otwory na ściankach na których są zahaczone szprychy są na takich samych wysokościach we współczesnych piastach? Chodzi mi o te otwory zaznaczone na załączniku.
seraph Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Nie. Praktycznie w każdej piaście jest inaczej i rzadko zdarza się, aby stare szprychy pasowały na długość. Jedyna szansa to szukać piast tej samej marki co obecna, ale i to nie gwarantuje sukcesu.
vdcmike Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Jak chcesz zachować stare szprychy to jednak polecam poszukać piasty o możliwie zbliżonej średnicy usytuowania otworów oraz odsadzeniem kołnierzy od środka piasty. 1
Poprostu_Oskar Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedź.
Kruk Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Dokładnie tak jak VDCmike napisał, myślę że temat wyczerpany.
Rekomendowane odpowiedzi