ttommy70 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Witam W dobie zakazów chciałem troszkę pokręcić waty na trenażerze. Przygotowałem sobie tylne koło, które leżało sobie w kącie i przyszedł czas na zakup kasety. Można oczywiście nową kasetę kupić i będzie ok. Jest to najlepsze wyjście, jednak część z Nas ma pomysł na zakup kasety "z drugiej ręki", bo jest taniej. Na rynku jest cała masa kaset w odsprzedaży, gdzie sprzedawca określa stan jako: "ładny", "bardzo dobry", "jeszcze wiele km przed nią..." etc. Zadam proste pytanie: Jak zdalnie ocenić stan kasety, bez czytania bzdur opisowych? Czy macie sprawdzone sposoby na to? Dodam, że ocena opłacalności takiego zakupu, to nie ten wątek. Chodzi mi o techniczną część tego zagadnienia.
Accent_Szaj Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Im bardziej zużyta kaseta,tym bardziej zęby przypominają trójkąty,ot cała filozofia. Jak są nowe,to zęby na wierzchołkach są płaskie(trapezowate)
Kruk Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Tutaj masz prostą grafikę: Nie chodzi o te wartości o kształt ząbków.
ttommy70 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Kruk napisał: Tutaj masz prostą grafikę: Nie chodzi o te wartości o kształt ząbków. Dzięki za podpowiedź. Dotarłem do tego forum po napisaniu wątku. Rodzi się jeszcze parę wątpliwosci: 1, Czy są jakieś wartości metryczne rozstawu zębów w kasecie (od krawędzi do krawędzi), szerokości czoła ząbka? Chodzi o wartości akceptowalne dla prawidłowego działania nowego łańcucha. 2. W powyższym wątku znalazłem też metodę "na przymiar". W jakim stopniu ona jest skuteczna? Dla sprawdzenia tej metody wziąłem kawałek nowego łańcucha i przyłożyłem do zajechanej zębatki na korbie i mimo zajechania końcówka łańcucha była luźna (przyłożyłem 4 pełne ogniwka).
Accent_Szaj Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Na kasecie tego nie sprawdzisz,bo wszystkie mają ten sam rozstaw zębów. Jak masz zużyty łańcuch to nie będzie dobrze wyskakiwał/oplatał w zęby. Natomiast jak masz zjechaną kasetę,to nowy łańcuch będzie dobrze w nią wchodził,ale z powodu trójkątnych zębów,będzie przeskakiwał.
Kruk Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 1. Raczej nie, ząbki mimo że powinny być podobne, mogą się różnić, zwłaszcza w kasetach 12 popatrz sobie jak ząbki są różne. 2.Różnie to bywa, zależy od jakości samego pomiaru. U mnie na całkowicie nowym łańcuchu przymiar pokazywał 0,25 zużycia. Najlepiej to przyłożyć suwmiarkę i sprawdzać na 127mm długości, końce suwmiarki powinny być idealnie na środku trzpieni w łańcuchu. 1
ttommy70 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Kruk napisał: 1. Raczej nie, ząbki mimo że powinny być podobne, mogą się różnić, zwłaszcza w kasetach 12 popatrz sobie jak ząbki są różne. 2.Różnie to bywa, zależy od jakości samego pomiaru. U mnie na całkowicie nowym łańcuchu przymiar pokazywał 0,25 zużycia. Najlepiej to przyłożyć suwmiarkę i sprawdzać na 127mm długości, końce suwmiarki powinny być idealnie na środku trzpieni w łańcuchu. Chodziło mi o przymiar do zębatek a nie przymiar do łańcucha.
Accent_Szaj Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Na kasecie tego nie sprawdzisz,bo wszystkie mają ten sam rozstaw zębów. Powtórzę,bo widzę,że nie czytasz moich postów Kasety sprawdzasz WIZUALNIE nie przymiarem.
kaido2 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 4 godziny temu, ttommy70 napisał: 2. W powyższym wątku znalazłem też metodę "na przymiar". W jakim stopniu ona jest skuteczna? 100% A rzecz się tyczy przyłożenia takiego przymiaru bądź wzorca ( może być dobra koronka tego samego producenta, może i być z tej samej kasety np większa )w celu określenia profilu części roboczej zęba. 4 godziny temu, ttommy70 napisał: 1, Czy są jakieś wartości metryczne rozstawu zębów w kasecie (od krawędzi do krawędzi), szerokości czoła ząbka? Chodzi o wartości akceptowalne dla prawidłowego działania nowego łańcucha. Tak, ale to jest akurat mało przydatne i nikt w to nie wnika, Natomiast przy koronce w której odczuwalne jest tzw rwanie sprawdza się odstępy pomiędzy podstawami zębów i jeżeli jedna się różni to wtedy resztę należy dopasować tak, aby wszystkie były takie same. Ciebie to nie będzie dotyczyć, bo nie będziesz zajmował się regeneracja koronek. 15 minut temu, Accent_Szaj napisał: Kasety sprawdzasz WIZUALNIE nie przymiarem. Są przymiary wzorcowe różnych producentów, na ich podstawie określasz czy koronka jest już out ( do regeneracji), lub czy łańcuch będzie w stanie wyprofilować zęby. 3 godziny temu, Kruk napisał: ząbki mimo że powinny być podobne, mogą się różnić, zwłaszcza w kasetach 12 popatrz sobie jak ząbki są różne. Różnią się pomiędzy różnymi producentami, jednak powierzchnia robocza jest zawsze taka sama. I tak inaczej wyglądają zęby kaset Miche ( Campa na bębenek Shimano), Campa, Mallard ( Sram), stary Suntour.
Rekomendowane odpowiedzi