Skocz do zawartości

xlc st-m21 antishock - opinie.

Spec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mostek jak w temacie. Poszukuję wszelkich informacji na jego temat lub opinii. Na jakiej zasadzie działa amortyzacja, czy można go stosować na + i na - ?

Opublikowano
11 minut temu, Spec napisał:

Mostek jak w temacie. Poszukuję wszelkich informacji na jego temat lub opinii. Na jakiej zasadzie działa amortyzacja, czy można go stosować na + i na - ?

Na + czy - to raczej nie ma znaczenia. Na zdjęciach widać, że jakiś elastometr jest w miejscu styku mostka i widelca. Ma sens wyłącznie w rowerach ze sztywnym widelcem i wąskich oponach np szosowych, grawelach itp.

Opublikowano (edytowane)

Ma być w gravelu. No właśnie "jakiś elastomer" ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji co dokładnie, nawet na stronie producenta, nigdzie nie ma opisanego działania, filmu itp. Szukam informacji i opinii jakie są na jego temat , takich jak np. na temat mostka redshift.

Edytowane przez Spec
Opublikowano

Ja tylko słyszałem o Redshift'cie jak idzie o mostek amortyzowany, ponoć dobry do gravela właśnie. 

Opublikowano

Widziałem ten artykuł, ale brak w nim informacji o specyfikacji i zasadzie działania.....

Niestety redshift jest trzy razy droższy☹️

Opublikowano
12 godzin temu, Spec napisał:

Widziałem ten artykuł, ale brak w nim informacji o specyfikacji i zasadzie działania.....

Na innych zdjęciach w sieci widać, że mostek z widelcem trzyma się na jednej śrubie (część jasna). Po bokach są punkty obrotu, które łączą się z resztą mostka (czerwone łuki). Gdzieś w środku jest pewnie elastometr. Przynajmniej tak się można domyślić z tego zdjęcia.

TransX-Antishock-Stem-1.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.04.2020 o 13:50, Spec napisał:

Zakup i zrób test :D Chętnie poczytam :D

Edytowane przez Fimala
Opublikowano

Mam redshifta, zasada pewnie jest podobna. Mostek jest skonstruowany tak jak wahacz, który opiera się (amortyzuje) na elastomerach. W zależności od ich twardości, stawiają one większy lub mniejszy opór, czyli jest bardziej miękko lub twardo. Dobiera się je do wagi rowerzysty i preferencji jazdy.

Generalnie mostek jest sztywny, ja go nie potrafię na postoju ugiąć tak, żeby to okiem zobaczyć. Natomiast w czasie jazdy, czuć różnicę i jest bardzo komfortowo.

Natomiast do końca nie wiem czy warto, bo taki mostek to jest dość duży wydatek i w zasadzie ma on podobne właściwości jak szersza opona na niższym ciśnieniu. Ja cenię sobie komfort i wydam każde pieniądze żeby dobrze mi się jechało po moich kiepskich nadmorskich ścieżkach rowerowych.

Ja jeździłem na oponach 23mm, a wrażenie po zmianie miałem takie, jakbym miał opony co najmniej 28mm i 6bar.

Mało tego, na koniec poprzedniego sezonu kupiłem sobie nowe opony 28mm (rubino) i jeździ mi się teraz jeszcze bardziej komfortowo. O omijaniu dziur przypominam sobie dopiero wtedy jak wjadę w którąś tylnim kołem.

Uwaga tylko taka, że taki mostek to nie amortyzator czy damper jak w fullach i wrażenia są inne, ciężko to nawet porównać, skok jest tak na oko 2cm i nie chodzi tak miękko.9d01a10e62a9227abe0add75d7578792.jpg&key=f8326ebce8432701269ed05052611416fc9d2d3ebca0b67f3e625fe7aeefa9779dd1f97a7045d17215f0aff67fbb77ba.jpg&key=5a747b001413d8a17fa00f258cfa87a9775ebd0bdf782b47add325cbdbe987ab789ef582c2363b635ac8be0a304e60f7.jpg&key=1659c122819ada59aef145fcb962b4eb78c4224fc5561a9321dbdd16061515b4

Nie mam dobrego zdjęcia jak to wygląda z rowerem, zwłaszcza że przekładam go na różne rowery. Niżej takie poglądowe. Oczywiście mostek jest dwustronny, na jednym z rowerów mam ustawiony na + , na drugim na -. 2bc9f71ba9f9f88c13b35dcd8985ecd7.jpg

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Niestety mostek redshift jest drogi, z kolei XCL to koszt około 150 złotych. Z tego co się dowiedziałem w sklepie to też jest na elastomerze. Mam jeszcze jedno pytanie : czy one mają tylko kat ujemny czy można go montować na +, chodzi mi o XCL. Pytam bo sprzedawca nie był w stanie mi na to pytanie odpowiedzieć.

Opublikowano

Niech ci w sklepie sprawdzą instrukcję i będziesz wiedział.
Na stronie producenta jest napisane: "angle: 6 bis" oraz "ANGLE - ADJUSTABLE: YES", więc zakładam że bez problemu założysz go na + jak i - . Ale manuala brak, więc może być błąd w opisie.
W redshifcie w zależności od +/- zakłada się inaczej te elastomery.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 16.04.2020 o 12:42, Spec napisał:

Dzięki za odpowiedź. Niestety mostek redshift jest drogi, z kolei XCL to koszt około 150 złotych. Z tego co się dowiedziałem w sklepie to też jest na elastomerze. Mam jeszcze jedno pytanie : czy one mają tylko kat ujemny czy można go montować na +, chodzi mi o XCL. Pytam bo sprzedawca nie był w stanie mi na to pytanie odpowiedzieć.

Mam ten sam dylemat - Redshift zrecenzowany szeroko, przez wszystkich polecany... ale cena też piękna ;) Zastanawia mnie czy XLC robi to samo za ułamek tej kwoty (ciężko znaleźć solidne recenzje tego produktu).
Kupiłeś @Spec? Potestowałeś, masz jakieś podpowiedzi?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam ten mostek (xlc nie redshifta) i jak dla mnie działa bardzo dobrze. Po założeniu miałem uczucie jakby zniknęły wszystkie drobne nierówności na drodze, np jedziesz po kostce a masz uczucie jakbyś jechał po gładkim asfalcie.
Jestem zadowolony, zniknęło mi uczucie drętwienia nadgarstków po około 50 kilometrach.
Kupowałem na Amazon.

Tak wygląda na rowerze

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

0cded0743d4e52d73bf7779d11246974.jpg9e1693466117bb7b386ab810a8c48dbb.jpgb6485e0e76ac3582522d8400da6ac283.jpg6aa9bcffffa00a6239068866970b8db8.jpgbf9c3d51b39486f4c91ea15d433666ab.jpg

• Lubię to! 2
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę odkop, ale myślę, że dodam conieco do tematu. Znalazłem "pracę naukową", gdzie porównane jest tłumienie mostka XLC i Redshifta w porównaniu do sztywnego w funkcji ciśnienia opony t.j. porównanie mostka sztywnego z różnym ciśnieniem w oponach i mostków amortyzowanych. Wychodzi na to, że XLC ma połowę tłumienia Redshifta, ale jest dość skuteczny. Poniżej link do pliku. Enjoy! 😁

https://megawrzuta.pl/download/604e103d2308bb5d0b251485dd4b9396.html

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak myślicie taki mostek da coś po złamaniach obu nadgarstków?(tak złamałem obie ręce jednocześnie😭spadłem z wysokości niestety na nadgarstki i oba chrupnęły) Jestem już po kilku turnusach rehabilitacyjnych i powoli wracam na rower ale ręce szczególnie lewa boli po jakiś 20-30km jest niefajnie,nie ma różnicy czy szosa czy gravel.Na tą chwilę chciałbym przetestować taki mostek w gravelu i kwestia kupić to czy dołożyć do Redshifta? Ewentualnie może macie jakieś rady jak sobie pomóc po takich kontuzjach? 

Opublikowano

Myślę że Ci pomoże, aczkolwiek to nie jest amortyzator a raczej "wybieracz" drobnych nierówności.
No i jest zdecydowanie tańszy od Redshifta.

PS. Złamanie 2 nadgarstków to prawdziwy pech.
Ja bym założył na kierownicę jakąś dodatkową miękką owijkę

Opublikowano

Czyli narazie spróbować tańszą opcję? Mam świadomość że cudów nie będzie ale jakby chociaż trochę pomógł to będzie dla mnie wart kasy wydanej. Zamówię chyba ten tańszy najwyżej dam go do szosy a do gravela kupie redshifta. No pech, powiem że czasem dużo nie trzeba żeby se narobić biedy .

Opublikowano

Ja używam XLC , też miałem problemy z nadgarstkami i drętwieniem . Mnie pomógł.
A nadgarstki mam poprzeciążane po wieloletnich treningach tak, że nie jestem w stanie pompki zrobić na dłoniach tylko na pięściach.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak się pytałem w sklepach o dostępność, to podobno mają być dostawy na początku lutego 🤨

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mostek XLC przyszedł, zamontowałem i przejechałem trasę testową zarówno z mostkiem ustawionym na - jak i na +. Większej różnicy w działaniu w tych dwóch pozycjach nie zauważyłem. Czuć, że pracuje na wybojach, dziury i kamienie zrobiły się gładsze, a szutry równe. W porównaniu do poprzedniego mostka +10° obecne mam dołożoną podkładkę 5mm i odwrócony mostek i znalazłem swoje miejsce na rowerze 😁

IMG_20210227_143513.jpg
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Hmm na pewno nie ma różnicy ?

Jeżdżę na mostku +7

Raczej nie przejdę bez żadnych problemów na -6

Sam producent jasno podaje, że mostek nie powinien być ustawiany na plus 

https://na.tranzx.com/products/antishock-stem

W dniu 1.03.2021 o 11:58, H4RY napisał:

Mostek XLC przyszedł, zamontowałem i przejechałem trasę testową zarówno z mostkiem ustawionym na - jak i na +. Większej różnicy w działaniu w tych dwóch pozycjach nie zauważyłem. Czuć, że pracuje na wybojach, dziury i kamienie zrobiły się gładsze, a szutry równe. W porównaniu do poprzedniego mostka +10° obecne mam dołożoną podkładkę 5mm i odwrócony mostek i znalazłem swoje miejsce na rowerze 😁

IMG_20210227_143513.jpg

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 27.08.2020 o 06:44, liftlodz napisał:

Mam ten mostek

Hej, kupiłem ten mostek i nie wiem czy czegoś nie uszkodziłem przy montażu. Czy nie ścisnąłem za mocno tej śruby przy elastometrze - nie mam klucza dynamometrycznego. Czy ten mostem na powrocie ma charakterystyczny luz?

Mam go w przełaju, jak stanę przed rowerem i zawieszę się na klamkomanetkach to potrafię go ugiąć o te 3 stopni (sprawdzałem poziomica na telefonie ;) ale potem mostek wraca 1-2 stopnie, a ostatni stopień to jest taki lekki luz. Jak się jeździ rowerem i podrzuci kolo, to też jest wyczuwalny luz.

Osobiście nie odczułem by kostka zmieniała się w gładki asfalt, ale zrobilem tylko kilkaset metrow ;(.