Skocz do zawartości

Chrupanie podczas mocnej jazdy.

kAs-09

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam osprzęt Shimano 105. Podczas jazdy tylko i wyłącznie w jednym położeniu przerzutki, gdy mocno cisnę pedały dochodzi taki dziwny dźwięk chrupania. Na pozostałych przełożeniach nie ma takich objawów.

Wózek przerzutki nie ociera o łańcuch.

Macie jakiś pomysł co to może być? Regulacja naciągu linki?

Gdy lekko pedałuję to tego nie ma....

Opublikowano

Jak masz tam napęd?

Jest takie zjawisko że  na 1 biegu przeważnie na 4-5 na kasecie występuje gorsze przerzucanie w związku z prostą linią z korbą, nie wiem czemu tak jest, ale też tak mam u siebie we ciut gorzej działa na 4 begu, wolniej wrzuca, mikroskopijnie ale jednak.

Sprawdź czy hak prosty, czy wózek nie pokrzywiony, czy kaseta nie ma jakoś ostrych wżerów na tym biegu. 

Opublikowano
Jak masz tam napęd?
Jest takie zjawisko że  na 1 biegu przeważnie na 4-5 na kasecie występuje gorsze przerzucanie w związku z prostą linią z korbą, nie wiem czemu tak jest, ale też tak mam u siebie we ciut gorzej działa na 4 begu, wolniej wrzuca, mikroskopijnie ale jednak.
Sprawdź czy hak prosty, czy wózek nie pokrzywiony, czy kaseta nie ma jakoś ostrych wżerów na tym biegu. 
Mam napęd 2-11. To się dzieje na dużym blacie z przodu i gdzieś na 4-5 biegu z tyłu. Przerzutki przerzucają się bez problemu.

Z tego co napisałeś, żeby sprawdzić to wszystko jest w porządku.

Pokręcę trochę baryłkami... Tylko dziwne, bo to nie jest kwestia tego, że łańcuch nie może wejść na inną zębatkę.
Opublikowano
Jak masz tam napęd?
Mam osprzęt Shimano 105. Regulowałem naciąg linki baryłką i nic nie pomogło ... Bez sensu. Nie miałem tego wcześniej. Teraz się to pojawiło po regulacji przerzutek w serwisie...
Opublikowano

To możliwe że coś skopali i trzeba wyregulować na nowo.

• Lubię to! 1
Opublikowano
To możliwe że coś skopali i trzeba wyregulować na nowo.
Ehhhh ciężkie życie rowerzysty :)