Berry Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Cześć! Robię przesiadkę z v-break na tarcze. Wybrałem piasty j.w. - Novatec NT-D041SB & NT-D032SB 36H. Planuję zakup obręczy 28" Mavic XM 119 DISC - jakie są Wasze opinie na temat producenta i tych obręczy? Czy w/w zestaw będzie w porządku? Przeznaczenie to codzienny trekking + wyprawy rowerowe (sakwy, duże obciążenie) Rama Kellys Saphix Z góry dziękuję za odpowiedzi. Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Kruk Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Obręcze to podstawowy model mavica, nie są złe ale i nic specjalnego. Tak samo piasty Novateca, ten model to podstawowy model na maszynówkach, jest okey ale i swoje waży. Jeśli nie potrzebujesz jakiś lekkich kół, z jakimiś extra wytrzymałymi obręczami to będzie okey. Dobór szprych też jest kluczowy. Plusem tych kół to to że 36 szprychy to dużo jak na koło i może i ciężki taki zestaw będzie ale w miarę wytrzymały.
PiotrekGT Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Ale minusem jest to, ze jak bedziesz pozniej chciał coś zmienić na lepsze to na 36 szprych nic nie znajdziesz. Bardziej warto złożyć koła na 32 szprychy ze względu na dostepnosc roznych rzeczy w przyszlosci. 2
Berry Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2020 W dniu 11.04.2020 o 22:11, PiotrekGT napisał: Ale minusem jest to, ze jak bedziesz pozniej chciał coś zmienić na lepsze to na 36 szprych nic nie znajdziesz. Bardziej warto złożyć koła na 32 szprychy ze względu na dostepnosc roznych rzeczy w przyszlosci. Dzięki za sugestię. O tym nie pomyślałem, sugerowałem się tylko tym, że więcej szprych, mocniejsze koło pod sakwy. Poprosiłem dostawcę piast o wysłanie 32H zamiast 36H Obręcz dobiorę albo w/w Mavic albo Alexrims MD19. Myślę, że jakościowo są bardzo zbliżone, więc cena zdecyduje o zakupie, no i fakt, iż obecnie mam Alexrimsy i po kilku wyprawach są nienaruszone. Pozdrawiam!
PiotrekGT Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Weź sobie jakieś szersze obręcze nie 19mm. Alex md23 np.
Kruk Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 To też prawda, nie mniej jak sądzę Kolega nie ma dużego budżetu i chce w miarę tanio złożyć koła.
PiotrekGT Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Różnica w cenie jest można powiedzieć żadna, takie dartmoory raider 24mm kosztują 70zł, więc....
Kruk Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Noo to już kwestia wyboru między, ciężarem-ceną-jakością. Pomijam fakt prostoty serwisu.
Berry Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Aż tak mocnego koła nie potrzebuję. Przypomnę, że przeznaczenie to trekking a nie MTB do ciężkich zjazdów Przejechałem kilka dobrych wypraw po asfalcie i terenie z pełnymi sakwami na 19mm i koła jak nowe. Fakt, ma być w miarę 'budżetowo', ale zaś bez przesady Pozdrawiam!
Michalm30 Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 czesc W dniu 17.04.2020 o 18:51, Berry napisał: Aż tak mocnego koła nie potrzebuję. Przypomnę, że przeznaczenie to trekking a nie MTB do ciężkich zjazdów Przejechałem kilka dobrych wypraw po asfalcie i terenie z pełnymi sakwami na 19mm i koła jak nowe. Fakt, ma być w miarę 'budżetowo', ale zaś bez przesady Pozdrawiam! czesc jak sCI sie sprawują kola na MD19 i D041/032 - jaka byla ich waga?
Rekomendowane odpowiedzi