Skocz do zawartości

Nowe koła WH-R501 a stara Tiagra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupiłem nowe koła Shimano Tiagra WH-501. W rowerze założona jest Tiagra (2008, 9 przełożeń. Kaseta 12-25. I mam taki efekt. Widok na zdjęciu na 1 i 2 przełożeniu. Czyli na 1-ce trze mi już o szprychę (na wysokości gornego kółka). No i skąd pytanie, jak rozwiązać ten problem. Czy jedynem wyjściem jest zakup nowej tylnej przerzutki? W tym przypadku chyva Sora 9-tka. Tylko czy jest ona wystarczająco "wąską" w tym miejscu. Ktoś się spotkał z podobnym problemem? 

Z góry dzięki za ewentualne porady! 

20200411_164814.jpg 20200411_164903.jpg
Opublikowano

Ogólnie omijam tych kół z uwagi na szybkie łapanie wżerów na konusach ( zwłaszcza od strony napędowej). Rozkontruj je  i daj na miski i kulki odpowiednią ilość smaru ( najlepiej ŁT43).

Natomiast w sprawie haczenia o szprychy - wygląda jakbyś miał przerzutkę z długim wózkiem.

Jeżeli chodzi o mnie to ostatecznie- kupno tylnej RD-4600ss i łańcuch 10s.

Opublikowano

Dzięki za poradę, nasmaruj - na razie są na trenażerze.

No tak, to jest raczej długi wózek. Natomiast zmiana na 10-tek to zmiana również kasety i klamkomanetek. Wolałbym wiec zostać przy 9tce.

Opublikowano

A hak przerzutki jest idealnie prosty?

Śruba L (ta od zakresu przerzutki) dobrze ustawiona?

Do napędu 9-rzędowego (a nawet 7-8 rzędowego) spokojnie możesz  założyć przerzutkę szosową na 10-kę (4600, 5600, 5700, 6700, 7800). Po zastosowaniu kółeczek np. Tacx czy BBB z odpowiednimi tulejkami nawet szerszy łańcuch niż 10-rzędowy nie będzie problemem. 

Opublikowano

Panowie, poradziłem se 😀 @marvelo hak prosty, ale faktycznie doregulowałem śrubę. Dosłownie minimalnie. W efekcie 1-ka wchodzi (nie spada na 2-ke) ale nie zbliża się więcej niż trzeba do szprych. Ale zrobiłem tez jeden myk. Nie wiem jak dokładnie to opisać,  ale jakbym docisnął szprychy do środka, do linii centralnej felgi. Po tych operacjach, po wrzuceniu 1-ki odległość pomiędzy wózkiem a szprychami to 1-1.5 mm, ale wystarcza aby tam nic nie tarło.

Byc może inaczej zacznie się cały układ zacznie zachowywać jak faktycznie siądę na rower i odczuje o obciążenie, wibracje z drogi (mam na myśli ułożenie szprych). W tym momencie jedyny udana oponę/felgę to rolka trenażery.

Dzieki!

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, nix napisał:

Natomiast zmiana na 10-tek to zmiana również kasety i klamkomanetek.

Nie. 

W swoich rowerach z napędem 2x7 użytkuje łańcuchy 9 jak i 10s. Zmiana przełożeń czy to z przodu, czy z tylu przebiega tak samo jak w przypadku zastosowania łańcucha 6-8s.Różnica jest tylko w szerokości łańcucha, gdzie między 9-kowym, a 10-kowym jest ona niewielka, jednak tu te minimalne różnice mogą mieć znaczenie. Grubości koronek kaset 7-10s  0,75mm, blatów podobnie, odległości między blatami na korbach te same więc?

Godzinę temu, nix napisał:

Po tych operacjach, po wrzuceniu 1-ki odległość pomiędzy wózkiem a szprychami to 1-1.5 mm, ale wystarcza aby tam nic nie tarło.

Problem się zrobi jak pojawi się obciążenie ( podjazd w korbach) i wózek wejdzie w szprychy. 1-1,5mm to zdecydowanie za mało, dlatego krótki wózek i ostatecznie rozwiązanie o którym pisałem.

Edytowane przez kaido2