Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Pacjent kellys swag 30 jakiś czas temu zaczęło coś strzelać podczas pedałowania. I tylko podczas pedałowania. Wymieniłem suport, wymieniłem łożyska w zawieszeniu nic to nie dalo. Zmieniałem pedały i kasete na inne nic to nie dało, korba wyczyszczona, koseta tez, łańcuch wymyty, stery nawet rozebralem i dokladnie wymyłem i nasmarowalem. Nadal to samo. Jutro jeszcze zamierzam zmienić na łańcuch (wyjme z kolarki) Ktoś ma jakieś pomysły? Bo został mi juz chyba tylko bębenek? Spotkał sie ktoś ze strzelającym bębenkiem?
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 12 minut temu, Miś napisał: Za luźno przykręcony blat? Rozkręcałem go już ze dwa razy, czyścilem, smarowałem gwinty i miejsca styku z korbą. Nie mam klucza dynamometrycznego ale za lekko nie jest raczej przykręcony
Miś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Ogarnij jeszcze sztycę dla spokoju i pręty siodełka. Może pod wpływem ruchów tyłka podczas pedałowania coś się porusza
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 53 minuty temu, Miś napisał: Ogarnij jeszcze sztycę dla spokoju i pręty siodełka. Może pod wpływem ruchów tyłka podczas pedałowania coś się porusza To też juz robiłem, poza tym to też sie dzieje jak pedałuje na stojąco, nie siedząc na siodełku.
Accent_Szaj Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Jest jeszcze opcja,że dokręciłeś za mocno. Miałem,tak ze sztycą i mostkiem.Po zmianie siły docisku na 4Nm mostek i 5Nm sztyca,strzały ustały.Aby sztyca nie zjeżdżała,musisz wcześniej użyć specjalnej pasty
RadS Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Spróbuj tego: W dniu 11.08.2019 o 18:40, RadS napisał: W moim Jari 1.3 były bardzo podobne objawy. Jeśli głośność i częstotliwość trzasków trochę zależy od dokręcenia osi tylnego koła, to możliwe że to hak przerzutki. Zdejmij tylne koło, adaptery do sztywnej osi i hak przerzutki. Wyczyść dokładnie hak, gwinty przy nim i wszystko z czym się styka. Daj trochę gęstego smaru wszędzie, gdzie hak się z czymś styka, skręć. U mnie właśnie to rozwiązało problem tajemniczych trzasków - po kilku h na stojaku serwisowym, paru tygodniach irytacji i rozebraniu zbyt wielu rzeczy z korbą włącznie
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Jest jeszcze opcja,że dokręciłeś za mocno. Miałem,tak ze sztycą i mostkiem.Po zmianie siły docisku na 4Nm mostek i 5Nm sztyca,strzały ustały.Aby sztyca nie zjeżdżała,musisz wcześniej użyć specjalnej pasty Ale pisalem wyżej, dzwiek jest dokladnie ten sam czy siedze na siodle czy nie siedze. Nie mam klucza dynamometrycznego zeby sprawdzic siłę dokręcenia. 1 godzinę temu, piter614 napisał: Śruby zawieszenia dawałeś na smar Dawalem na smar @RadS tego jeszcze nie próbowałem... Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Gość
RadS Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 2 minuty temu, Kruup napisał: Ale pisalem wyżej, dzwiek jest dokladnie ten sam czy siedze na siodle czy nie siedze. Nie mam klucza dynamometrycznego zeby sprawdzic siłę dokręcenia. Dawalem na smar @RadS tego jeszcze nie próbowałem... Straciłem kiedyś kilka wieczorów na szukanie źródła trzasków. Po odkręceniu i przesmarowaniu każdego elementu napędu, sztycy, mostka, dosłownie wszystkich 10-20 najczęstszych przyczyn okazało się, że to hak przerzutki. Dlatego może warto spróbować. 1
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 @RadS gościu jak ja Cie spotkam gdzieś na szlaku... To masz u mnie wielkie piwo!!! To była wina haka, tak jak pisałeś. Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.
Rekomendowane odpowiedzi