Skocz do zawartości

Swissstopy czy nowe hamulce?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Swissstopy to strugarka i jak chcesz szybko zkoszonować obręcze to tak.

Natomiast jeśli chciałbyś trochę jednak pojeździć na tych kolach to BBB Techstopy.

Opublikowano (edytowane)

Tak, te.

Mam je w 2-ch rowerach.  Jeden na kołach z anodowaną ( czarną) powierzchnią hamulcową, warstwa jest cała, rowery hamują. Przy Swissstopach tej powierzchni juz bym dawno nie miał.

Średnio kola wytrzymują 50 tys km ( obręcze), przy Swissach przy dobrych lotach 25.

Oczywiście mowa o w miarę przyzwoitych kolach, bo np SH WH-R50x to jakieś nieporozumienie ( piasty).

Edytowane przez kaido2
Opublikowano (edytowane)

Pfff...mam kółka AC Argent. Przejeżdzone ponad 20k km praktycznie cały czas na fioletowych Swissstopach. Praktyczne zero śladów zużycia obręczy. Bacholek ma parę RS81 z przebiegiem napewno grubo ponad 40k. Też jeżdżone na swissach i obręcze w dobrym stanie.

Ogólnie porównując do posiadanych obecnie R55C4, fioletowe swissy lepiej hamują, mniej niszczą obręcz ale też szybciej się zużywają.

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Trochę nie jasno się wyraziłem, miałem na myśli te najpopularniejsze twarde okładziny. Miękkie faktycznie tak nie orają ( praktycznie w ogóle) jednak tak jak piszesz szybciej się zużywają. Podobnie sytuacja ma się w z niebieskimi Techstopami, hamują z marszu, znikają w oczach no i kosztują 3 dychy.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Podpinam się do tematu, @kaido2 czy do hamulców Axis 1.0 (prawdopodobnie Tektro robi je dla Speca) założę wspomniane BBB TechStop'y?

Edytowane przez cieq
Opublikowano (edytowane)

Dzięki. Mam generalnie ten sam "dylemat" co autor tematu - czy próbować coś więcej wykrzesać z obecnych hamulców czy zmienić je na 105-tki albo Ultegry.

Edytowane przez cieq
Opublikowano

A miałeś okazję pojeździć chwilę na 105 z fabrycznymi klockami?

Opublikowano (edytowane)

W takim razie poluję na 105-tki R7000 :) na razie najtaniej znalazłem 268 zł/kpl +kw.

Edytowane przez cieq
Opublikowano
W takim razie poluję na 105-tki R7000 na razie najtaniej znalazłem 268 zł/kpl +kw.
To dobra cena ;)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak się mają te fioletowe Swisstopy lub BBB Techstop do fabrycznych klocków Ultegry R8000?

Opublikowano

Różnica jest bardzo duża w shimano czy to tiagra czy ultegra, mieszanka jest ta sama. Wyższe grupy mają szufladki a niższe całe klocki. Już wymiana na Clarksa dała dużą poprawę.

Opublikowano
To jest ten model BBB?
https://allegro.pl/oferta/bbb-techstop-okladziny-hamulca-szosowego-uniwersal-8014597152
Edit - nie spojrzałem na link wyżej Chyba je wypróbuję przy okazji kupna nowych kół. Fabryczne Ultegry hamują dobrze, ale pewnie może być lepiej (w tym dla żywotności obręczy) 
Ja bym brał BBB ULTRA STOP. Sam rozpocząłem test Swiss Stopów, ale nie było mi dane zbyt wiele na nich pojeździć.