Skocz do zawartości

Przednia przerzutka Tiagra ociera o tylną oponę

tesla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Szajbajkowicze!

Spotkałem się z pewnym problemem i nie wiem jak go rozwiązać. Sprawa dotyczy roweru Specialized Diverge E5 Elite.

Postanowiłem zmienić opony z fabrycznych 700x30C na najszersze dozwolone przez producenta, czyli 700x38C.

Po zmianie opon i zamontowaniu kół do roweru okazało się, że przy najwyższym przełożeniu z przodu góra część przedniej przerzutki ociera się o oponę w taki sposób, że wchodzi między klocki bieżnika i totalnie blokuje całe koło.

Tak to wygląda przy pierwszym przełożeniu (zero problemów):

low1.jpg

A tak przy drugim przełożeniu:

hi1.jpg

hi2.jpghi3.jpg

Czy spotkał się ktoś z Was z takim problemem i mógłby mi poradzić co można z tym zrobić? Pierwszym pomysłem jaki przyszedł mi do głowy to oczywiście zmiana przerzutki na niższą. W niektórych sklepach są do kupienia niższe Tiagry 2x10, ale z kolei na oficjalnej stronie Shimano jest napisane, że niższe Tiagry obsługują przełożenia 3x10 i nie wiem komu wierzyć. Inną opcją byłaby przerzutka 2x10 z grupy GRX, która jest znacznie niższa od Tiagry. Z GRX mam natomiast dwie zagwozdki: pierwsza, to czy będzie ona kompatybilna z klamkomanetkami Tiagry; druga, to czy przerzutka GRX, która według Shimano obsługuje tarcze o zębach maks. 46, dałaby radę obsłużyć moją korbę o największym blacie 48?

A może jakaś regulacja miałaby sens?

Specyfikacja komponentów:

- przednia przerzutka Shimano Tiagra FD-4700-F

- korba Praxis Alba M30 dwa blaty 48/32t

- klamkomanetka Shimano Tiagra ST-4700

Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy GRX będzie kompatybilny z klamkomanetkami Tiagry i blatem 48t? A może znalazłoby się jakieś rozwiązanie bez potrzeby kupna nowej przerzutki?

Pozdrawiam! :)

Opublikowano

Każda przednia przerzutka shimano jest kompatybilna z każdą, lewą klamkomanetką shimano. Różnice w ciągach linek dotyczą wyłącznie tylnych przerzutek

Opublikowano

Ja miałem ten sam problem u siebie - opony mocno szersze od tego co nawet zalecał producenta ramy i do tego przednia przerzutka Sora z takim samym górnym ramieniam jak w Tiagrze. Zmieniłem przerzutkę na 105 R7000, która ma zupełnie inną budowę, bez tego ramienia. Wiem, że jest to pewien mezalians łączyć przerzutkę 105 z klamką Sora ale działa i problem ocierania wyeliminowany. Przy okazji wyeliminowałem problem przedniej przerzutki Sora, która lubi nie zrzucić z blatu na młynek jak jest mocno zakurzona. 

Opublikowano
22 minuty temu, m-peter napisał:

Ja miałem ten sam problem u siebie - opony mocno szersze od tego co nawet zalecał producenta ramy i do tego przednia przerzutka Sora z takim samym górnym ramieniam jak w Tiagrze. Zmieniłem przerzutkę na 105 R7000, która ma zupełnie inną budowę, bez tego ramienia. Wiem, że jest to pewien mezalians łączyć przerzutkę 105 z klamką Sora ale działa i problem ocierania wyeliminowany. Przy okazji wyeliminowałem problem przedniej przerzutki Sora, która lubi nie zrzucić z blatu na młynek jak jest mocno zakurzona. 

Właśnie też zacząłem się zastanawiać nad 105 R7000. Duże miałeś problemy z zestrojeniem przerzutki 105 z klamką Sory? I czy napotkałeś jakieś problemy przez to, że 105 jest przystosowane do większej ilości przełożeń z tyłu?

Opublikowano
1 godzinę temu, tesla napisał:

Właśnie też zacząłem się zastanawiać nad 105 R7000. Duże miałeś problemy z zestrojeniem przerzutki 105 z klamką Sory? I czy napotkałeś jakieś problemy przez to, że 105 jest przystosowane do większej ilości przełożeń z tyłu?

Nic nie sprawiło problemu. W mojej ocenie wszystko działa poprawnie. Jedyną rzeczą jaką jeszcze zmieniłem, bo i tak musiałem, to łańcuch. Kaseta jest 9s jednak za namową wielu osób z tego forum, wrzuciłem łańcuch 10s. 

Opublikowano
22 godziny temu, m-peter napisał:

Nic nie sprawiło problemu. W mojej ocenie wszystko działa poprawnie. Jedyną rzeczą jaką jeszcze zmieniłem, bo i tak musiałem, to łańcuch. Kaseta jest 9s jednak za namową wielu osób z tego forum, wrzuciłem łańcuch 10s. 

Dzięki wielkie za pomoc i wyjaśnienie. Zainwestuję w 105 ;)

Czemu wiele osób polecało Ci wrzucenie łańcucha 10s na kasetę 9s?

Opublikowano
5 godzin temu, tesla napisał:

Dzięki wielkie za pomoc i wyjaśnienie. Zainwestuję w 105 ;)

Czemu wiele osób polecało Ci wrzucenie łańcucha 10s na kasetę 9s?

Nikt mi bezpośrednio tego rozwiązania nie polecał. Po prostu na forum w różnych wątkach widziałem propozycje by stosować łańcuchy z napędów o 1 oczko wyżej, czyli łańcuch 10s dla napędu 9s. Nieco węższy łańcuch ma nieco lepiej działać, podobno są też różnice co do wykonania. Ja osobiście nie jestem w stanie tego potwierdzić. Mogę jedynie powiedzieć, że zarówno 10s jak i 9s działa. Ostatnio do trenażery stosuję starą kasetę z łańcuchem 9s i nie zauważyłem jakiejś różnicy.

Opublikowano

Tak robi się taki "myk" przeważnie w napędach 10 shimano bo ich łańcuchy są ułomne moim zdaniem i daje się wtedy 11s łańcuch. Nie mniej 9 rzędowych np. Cn hg 93 jest lepszy niż 10 rzędowy cn hg95.

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Może Cię zainteresuje bliźniaczy temat, dopisałem info o przerzutce GRX.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W moim Diverge Elite ten sam problem.  Założyłem 38c i ociera o ramie wózka.  Mówicie ze zmiana przedniej przerzutki na 105 7000 rozwiąże problem?