Skocz do zawartości

Do usunięcia!

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

hej,

niestety wczorajsza konferencja rządu według mnie celowo nie dała odpowiedzi na to istotne pytanie (żeby to miało sens to według mnie powinien być zakaz). Padło tylko zalecenie nie wyjeżdżania do rodziny na święta, więc nie ma ani że wolno ani, że nie wolno podobnie jak kwestii biegania, jazdy na rowerze, wymiany opon czy myjnie samochodowe itp... Rząd celowo nie daje jednoznacznego stanowiska aby zostawić decyzję do dowolnej interpretacji przez Policję, podobnie jak w kwestiach wcześniej przeze mnie wspomnianych. Mandat będzie uzależniony od tego czy zatrzyma Cię Policja czy aktualne ZOMO :(

Zawsze to kilka milionów do kasy Państwa wpadnie a rząd będzie mógł się wybronić , że oni zalecali tylko i tj nadinterpretacje jakiegoś służbisty, lub jak to mają w zwyczaju unikać odpowiedzi na niewygodne pytania :)

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,25860370,wielkanoc-2020-czy-mozna-jechac-na-swieta-do-rodziny-czy-grozi.html

Edytowane przez Gophfer
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Podstawa to nie przyjmować żadnego mandatu, kiedy skończy się ten bajzel czeka nas tylko fala umorzeń/uniewinnień

Opublikowano
1 minutę temu, Miś napisał:

Podstawa to nie przyjmować żadnego mandatu, kiedy skończy się ten bajzel czeka nas tylko fala umorzeń/uniewinnień

Niby tak. Ale nie przyjąć można mandatu. Kary sanepidowskiej nie da się nie przyjąć i taka bez orzekania w sądzie administracyjnie ściągana jest przez komornika. 

Opublikowano

I to jest właśnie największe zagrożenie, ten automatyzm kar administracyjnych. To najbardziej perfidny z możliwych środków wprowadzania terroru przez obecną władzę.

Na to zwraca uwagę Andrzej Turczyn w swoim ostatnim filmie. 

Opublikowano

Znowu to robicie. Kara administracyjna jest złamanie kwarantanny lub wjazd w miejsce zamknięte decyzjami sanepidu (parki,bulwary)

Kolejny temat z miejsca na dole pleców.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jeździć zwykłymi drogami i zwracać uwagę, czy nie ma jakiś obszarów zamkniętych taśmami, albo pozostałościami taśm. A w razie czego, raz nagrywać interwencję, a dwa nie przyjmować mandatu. A w przypadku "przyjmiesz mandat, czy zgłaszamy do sanepidu" od razu zgłaszać do prokuratury. Warto jeszcze zaopatrzyć sie w zdjęcie z dzisiejszych obchodów smoleńskich i pytać wprost, dlaczego tamtych nie ukarano, skoro oni stwarzają większe zagrożenie, niz samotnie jadący rowerzysta. Aa i warto pytać policjantów kiedy ostatni raz sie odkażali i czy mieli robione testy na obecność koronawirusa. w końcu oni są większym zagrożeniem.

Opublikowano (edytowane)

@michalr pisał ,że insp.Mariusz Ciarka w TVN24 mówił,że nie będą karać "samotnych wilków" jak nie będą wjeżdżać na tereny zamknięte.Może @michalr się wypowie,co usłyszał,żeby nie było głuchego telefonu ;) 

Myślę,że sznurówką i tak będziesz jechał po asfalcie :D,więc nie powinno być problemu.

Mimo wszystko,ja raczej się nie wybieram w dalszą trasę,tylko na około osiedla,jak mnie przyciśnie :( 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Pytanie do Ciarki było takie:

Czy jak wyjdę samotnie na spacer to grozi mandat?

I Ciarka odpowiedział że jeśli ktoś chce wyjść na spacer lub pobiegać (czyli jak mniemam również na rower, rolki czy cokolwiek innego), to jeśli zrobi się to samemu, trzymając odstęp i nie gromadząc się, oraz nie będzie się tego robić na terenie zamkniętym to policja nie powinna wlepić mandatu. Ale wiadomo jak to jest, decyzje są uznaniowe, więc nigdy nic nie wiadomo. Ogólnie dobrze jest mieć pod ręką materiał z tego wywiadu, częściowo jest dostępny na stronie TVN24.

Opublikowano

Proszę ograniczyć się do odpowiedzi na pytanie @Łabędź

Jakiekolwiek polemiki i dyskusje na temat słuszności bądź jej braku zostaną zablokowane.

Opublikowano
W dniu 10.04.2020 o 14:54, Łabędź napisał:

Macie jakieś informacje, czy policja na granicach naszego pięknego miasta zatrzymuje na wylotówkach i legitymuje, albo - co gorsza - wlepia mandaty poruszającym się? 

Pytam zarówno o wyjeżdżacie rowerem jak i samochodem, o wszystko. 

Dziś po 9 wyjazd za miasto rowerem, standardowo przez Piasta Kołodzieja na Raciborowice - zero problemów. Kluczenie po wioskach aż pod Słomniki - zero problemów. Wracając, na Okulickiego widziałem pieszy patrol złożony z policjanta i żołnierza - nie zwrócili na mnie uwagi. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ja co prawda nie z Krakowa ale wypowiem się jak to wygląda u mnie. Starałem się trzymać zdrowego rozsądku i nie wyjeżdżać jak długo się da, ale dziś pękłem. Wracając do tematu, przed wyjazdem z miasta , jeden patrol poza miastem dwa i nikt nie zwrócił na mnie uwagi .

Edytowane przez Merappi
  • Lubię to! 1