Skocz do zawartości

Favero Assioma Uno - opinie użytkowników

Marcin_b91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przykładowy fragment rejestrowany jednostronnym favero przy jeździe w Z2:

8a876d61144228d02aaeee011cdb141e.jpg

A tu w Z4 gdzie z pewnością bardziej pilnowałem cyferek:

244e8cd0a27453c66636cf1d39daab16.jpg

W GoldenCheetah wykresy są jeszcze bardziej postrzępione, mobilne GC robi jakiś smooth-ing.

Nie ma się co przejmować, byle na mocach 3-sekundowych nie wypadać poza zakresy i finalnie żeby średnia moc interwału się zgadzała z założeniami.

Opublikowano

Witam

Pociągnę temat wyświetlania mocy na Garminie i komputerze rowerowym jesze dalej bo nie jest on dla mnie jasny. Też jestem nowym użytkownikiem Assioma Faverro Uno i mam ten sam problem w wyświetlaną mocą (ustawiłem wyświetlanie średniej 3 i 10 sekundowej) pomimo tego wyświetlane wyniki pomiaru mocy nadal oscylują w polu tolerancji 100W więc jak jeżdzicie na danej mocy skoro pomiar co chwilę wykazuje taką zmienność ?

Opublikowano

Czesc, ja w temacie pomiaru mocy, a mianowicie mam Tiagrę i zastanawiam się czy brać całą korbę Ultegra z dwu stronnym pomiarem Ronde za 2599 (waga minus 400g) czy Favero Assioma Uno za 2099. Jakie są Wasze opinie. To mój pierwszy pomiar mocy. Pozdrowienia.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 30.06.2020 o 23:30, grzegorzw napisał:

Czesc, ja w temacie pomiaru mocy, a mianowicie mam Tiagrę i zastanawiam się czy brać całą korbę Ultegra z dwu stronnym pomiarem Ronde za 2599 (waga minus 400g) czy Favero Assioma Uno za 2099. Jakie są Wasze opinie. To mój pierwszy pomiar mocy. Pozdrowienia.

Jeśli planujesz zostawić rower na dłużej, a nie masz innego (w piwnicy i planach), to sensowna wydaje się opcja RONDE.

1. Masz pomiar obustronny, akumulator po gwarancji wymienisz za śmieszne pieniądze

2. Odejmując koszt zakupu korby R8000, pomiar wychodzi Cie 1700 PLN (L+P)

3. Zyskujesz prawie 0,5kg jak napisałeś na początku.

4. Jak chcesz budżetowo i jednostronnie, to kup używaną korbę 105 R7000 i zrób pomiar np. InPeak/Ronde na lewym ramieniu - wyjdzie Cię około 1600PLN (nowa korba).

Sam się zastanawiam właśnie, nad prawie identycznym zakupem, z tą różnicą, że Favero Duo. Ja u siebie musiałbym zmienić Suport na Tokena, albo zamontować adaptery pod 24mm, żeby zamontować korbę Ultegry i wychodzi mi prawie ta sama kwota, tj. okolice 3k.

Ot człowiek w d..ie czarnej zawsze - a miałem brać stożki carbon 50mm :/ :D

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.06.2020 o 11:40, RKOn napisał:

Witam

Pociągnę temat wyświetlania mocy na Garminie i komputerze rowerowym jesze dalej bo nie jest on dla mnie jasny. Też jestem nowym użytkownikiem Assioma Faverro Uno i mam ten sam problem w wyświetlaną mocą (ustawiłem wyświetlanie średniej 3 i 10 sekundowej) pomimo tego wyświetlane wyniki pomiaru mocy nadal oscylują w polu tolerancji 100W więc jak jeżdzicie na danej mocy skoro pomiar co chwilę wykazuje taką zmienność ?

Masz jakieś screeny?Jak ktoś nie jeździł na pomiarze to tak może się tak wydawać, najrozsądniejszym jest ustawienie na 3s.

Przy 10s już duże opóźnienie (przynajmniej dla mnie)

Zawsze są wahania 10-25  jadąc w terenie :)  Musisz nauczyć się jechać w miarę równo, jak widzisz że trochę za mało to dokręcasz :) Pomiar nie działa jak tętno , reaguję na każdy twój nacisk a on za każdym razem może być inny :P 

W dniu 30.06.2020 o 23:30, grzegorzw napisał:

(Moja opinia) Jak dla amatora wystarczy jednostronny pomiar , chyba że jesteś po wypadku i masz słabszą jedną nogę to owszem bierz dwu stronny  :)

W innych przypadkach balans L/R wynosi 1-2% w dużej większości :)  Wiec jak dla mnie lepiej brać na lewym ramieniu , a to co zostanie można zainwestować w coś innego :) No chyba że pieniędzy nie brakuje to nad czym się zastanawiać :P

W dwustronnym będziesz miał bardziej wygładzony wykres, taka różnica :)

Używam na lewej korbie, jeździłem na favero duo :) Wiadomo dodatkowe cyferki z prawej nogi ale to nie jest konieczność :)

Edytowane przez Juni0R0011
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Odnośnie pedałów Assioma mam pewien temat. Niestety ale zdarzyło się coś takiego, że element plastikowy który przytrzymuje blok w pedale uległ uszkodzeniu (ułamaniu). Zamieszczam zdjęcie.

Czy ktoś może wie jak to naprawić? Czy się da?

Czy jeżeli kupie taki oto pedał to będę mógł samodzielnie wykonać serwis ?

https://www.powermetershop.de/en/assioma-pedal-body?number=SW10852

Będę wdzięczy za pomoc :)

Assioma uszkodzenie.JPG Edytowane przez OskarJot
Opublikowano

Sklep Favero sprzedaje same stopki bez ośki. Jesli maja, to wysylka idzie szybko. Może też od Xpeedo podejdą, ale tylko te plastiki, bo body pedału już nie.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak. Pedal body.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ten Pedal Body dostępny za 60Euro było jedną z rzeczy, która przekonała mnie do Favero. Widomo, że przy szlifie szansa na uszkodzenie pedału jest dosyć duża. Gdyby trzeba było kupować całość za pełną cenę to uważałbym, że nie warto pakować się w PM w pedałach.

A tak od ponad roku jestem szczęśliwym użytkownikiem

Pozdrawiam, Jarek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć!

Wczoraj miałem pierwszą jazdę próbną z Favero Assioma Uno, niestety jeszcze na trenażerze. Powiedzcie mi jak to jest z kadencją w tych pedalach? Da się to wyświetlić na Garminie i jeśli tak, to muszę połączyć jako czujnik kadencji?

W TrainerRoad łączy się jako jeden czujnik i wyświetla moc i kadencję. W Garminie jak skanowałem w poszukiwaniu czujników to znajdował mi tylko power.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Wyświetla kadencję i dodajesz go tylko jako czujnik mocy. Jadąc na chomiku możesz równocześnie odpalić Garmina i to sprawdzić ;)

Opublikowano

Czyli w ekranie danych daję pole "rytm" i on sobie automatycznie pobierze dane z pedałów i wyświetli?

A jeśli mam sparowany osobny czujnik kadencji (przy drugim rowerze) to muszę go wyłączyć? Nie będzie mu sie gryzło to, że ciągle będzie probowal połączyć sie z innym czujnikiem kadencji?

Opublikowano

Dokładnie jak piszesz.

Co do drugiego czujnika, to nie będą brane z niego odczyty. Tylko z pomiaru mocy. 

Opublikowano

Dobra dzięki, sprawdzę dzisiaj jak to działa. Wczoraj jak na lekko ręka kręciłem to nic nie pokazywało, moze za niska kadencja byla albo podaje odczyt dopiero jak ma odczyt mocy, w sensie przy wpiętym bucie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pytanie zanim wrzucę ogłoszenie. 

Ktoś chętny jest na moje Favero Assioma UNO gwarancja do lipca 2022 za 1500 zł? Komplet jak od producenta z nieużywanym oryginalnymi blokami. 

Opublikowano
2 godziny temu, Łukasz_P napisał:

Ktoś chętny

Kurde, no kuszące. 😁

Opublikowano
25 minut temu, Łabędź napisał:

Kurde, no kuszące. 😁

Zapakować? 😆

Opublikowano

Wojtek, przydałby się prezent pod choinkę, no nie? 😋

Posiadanie pierońsko motywuje do treningów. Całkiem inna jakość niż na samym tętnie. Dla mnie jedynym minusem jest to, że dowiedziałem się, że jestem cieńszy niż mi się wydawało 😁.

Opublikowano

Nie no, mnie już bardziej motywować nie trzeba, jestem mega zmotywowany, bardziej niż mam możliwość to obecnie realizować. 

I tak po prawdzie, to właśnie pomiar mocy Favero Assioma zasadniczo mam na celowniku właśnie i wiem teraz, że jak wpadnie, to będzie to właśnie pomiar z pedałów. 

Ale, niestety, jeszcze nie teraz, @Łukasz_P, to nie jest dobry czas na wydawanie kasy na prezenty dla siebie samego. Choć akurat cena faktycznie dobra i okazja jest. Tak przy okazji - można wiedzieć czemu nosisz się z zamiarem sprzedania? 

Opublikowano
3 minuty temu, Łabędź napisał:

Nie no, mnie już bardziej motywować nie trzeba, jestem mega zmotywowany, bardziej niż mam możliwość to obecnie realizować. 

I tak po prawdzie, to właśnie pomiar mocy Favero Assioma zasadniczo mam na celowniku właśnie i wiem teraz, że jak wpadnie, to będzie to właśnie pomiar z pedałów. 

Ale, niestety, jeszcze nie teraz, @Łukasz_P, to nie jest dobry czas na wydawanie kasy na prezenty dla siebie samego. Choć akurat cena faktycznie dobra i okazja jest. Tak przy okazji - można wiedzieć czemu nosisz się z zamiarem sprzedania? 

Bo właśnie do mnie idzie Assioma Duo :). Jednak pedantyczność wygrała i muszę wszystko dokładnie wiedzieć :D
Myśl intensywnie :P

Opublikowano
36 minut temu, Łukasz_P napisał:

do mnie idzie Assioma Duo

O widzisz. 😁 Czyli generalnie jesteś zadowolony i polecasz Favero? 

A tak nawiasem, to wiesz chyba, mam nadzieję, że jest opcja dokupienia upgrade'u, który przerabia Uno na Duo? Tak pytam, bo to nawet trochę taniej by chyba wyszło w Twoim przypadku. 

Opublikowano

Zdecydowanie jestem zadowolony. U mnie w grę wchodzą tylko pedały, bo jeżdżę na dwóch szosach i przełożenie pomiaru, to 3 minuty. 

Tak wiem, że jest i jest to opcja abstrakcyjna finansowo ;). Patrząc po zaokrąglonych cenach rynkowych: 
- UNO - 2k PLN
- Upgrade - 2k PLN
- DUO - 3k PLN. 

Więc zdecydowanie taniej jest mi sprzedać taniej używane UNO i kupić DUO. 

Opublikowano
W dniu 21.12.2020 o 15:13, Łukasz_P napisał:

Pytanie zanim wrzucę ogłoszenie. 

Ktoś chętny jest na moje Favero Assioma UNO gwarancja do lipca 2022 za 1500 zł? Komplet jak od producenta z nieużywanym oryginalnymi blokami. 

Aktualne?