arturo0220 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Cześć, zauważyłem dzisiaj dziwne zjawisko. Chciałem sprawdzić czy nie mam luzów w sterach. Chwyciłem przedni hamulec i poruszyłem rowerem w przód i w tył. Luzów nie było ale zauważyłem, że mimo zaciśniętego hamulca przednie i tylne koło minimalnie się obracają. Podejrzewam, że to przez tarcze na centelock. Wcześniej miałem mocowane na 6 śrub. Czy to normalne czy raczej piasty niedokładnie zrobione i wysłać na reklamację. Koła są w zasadzie nowe dopiero co złożone na piastach Novatec 771/772. Co o tym myślicie?
egzo23 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 To nie przez tarcze. Klocki lekko chodzą w zaciskach. Normalne. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka 1
arturo0220 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2017 A w sumie o tym nie pomyślałem. Dzięki
egzo23 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Nie ma za co Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
nex Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opublikowano 19 Czerwca 2017 @arturo0220 ja miałem podobny problem z tylnym kołem przez częsty transport roweru w kartonie. Dokręć tarcze bo nie wydaje mi się żeby to były luźne klocki. Klucz do centerlock nie jest specjalnie drogi ( lub poproś w jakimś serwisie żeby dokręcili )a jak zjedziesz ząbki to koszta zrobią się sporo większe.
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opublikowano 19 Czerwca 2017 2 godziny temu, nex napisał: Klucz do centerlock nie jest specjalnie drogi To ten sam klucz co do kasety.
Shusty Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opublikowano 19 Czerwca 2017 55 minut temu, PrzeLuka napisał: To ten sam klucz co do kasety. Nie zawsze, czasem jest to klucz taki jak do supportów BSA. A czasem CL jest inny z przodu i tyłu.
Red Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Nie zawsze, czasem jest to klucz taki jak do supportów BSA. A czasem CL jest inny z przodu i tyłu.Jakich suportów? Zapewne chodzi ci o wkład w systemie Hallowtech II bądź GXP bo kluczy od tego systemu faktyczne można użyć do tarcz CL choć to rozwiązanie stosowane jest głównie przy sztywnej osi 20mm. Przy osi 15mm jednak nadal można użyć standardowej nakrętki dostarczonej z tarczą a która jak napisał@PrzeLuka obsługiwana jest kluczem do kasety.PS. BSA to standard mufy suportu a nie wkładu w nią wkręcanego.
arturo0220 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2017 (edytowane) @Red mam i tak i tak bo z przodu oś 15 więc klucz do wkładu Hallowtech II a tył zwykły do kasety. Ale nie o tym. Dokręciłem już tak na max ile się dało i dopiero wtedy przestało się ruszać. Myślałem, że ten centerlock będzie lepszym rozwiązaniem niż 6 śrub a tu trochę zdziwiony jestem. Przy 6 śrubach nigdy coś takiego mi się nie zdarzyło żeby tarcza się poluzowała czy coś. Dałem pod nakrętkę tarczy trochę pasty przeciw zapiekaniu (taka biała shimano) mam nadzieję że uda się odkręcić za jakiś czas Edytowane 19 Czerwca 2017 przez arturo0220
Red Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Jak nie dokręciłeś jak trzeba to nie zwalaj winy na system mocowania. U mnie tarcze na CL ani drgną
egzo23 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Tarcza musi siedzieć sztywno. Klocki w zaciskach chodzą lekko zawsze. Z tego może wynikać ruch. Ze źle dokręconych tarcz też. I to jest groźne dla mocowań. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
arturo0220 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2017 Nakrętki były dokręcone dokładnie z takim momentem jak na nich pisze czyli 40Nm. Nie sądziłem, że po 2 tygodniach od montażu mogą puścić. Dzięki za pomoc.
grzegorz75jan Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 W dniu 19.06.2017 o 10:56, PrzeLuka napisał: To ten sam klucz co do kasety. W dniu 19.06.2017 o 11:52, Shusty napisał: Nie zawsze, czasem jest to klucz taki jak do supportów BSA. A czasem CL jest inny z przodu i tyłu.
Rekomendowane odpowiedzi