Tomecki Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Witam, Posiadam amorek FOX 40 RC2 niestety lagi są porysowane (błędy młodości ) i wymagają wymiany lub anodowania. Chętnie bym wymienił ale szukanie choćby używek to jak szukanie igły w .... Orientuję się też, że niektórzy ratują się anodowaniem, może ktoś ma jakiś namiar na firmę? Amortyzator rozebrałem i w sumie nie wygląda źle od środka, dobry serwis, te lagi i jeszcze trochę posłuży. Może tuleje jeszcze wymienię bo pojawiają się na nich przetarcia.
ACTIVIA Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 To już na złom. Trzeba więcej dbać o amorek a nie wykańczać go do zera
Tomecki Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2020 To że złom to wiem. Rower stał parę dobrych lat w garażu... ale z uwagi na to, że rower przeznaczony jest teraz do jazdy przez dorastającego syna i jestem sam w stanie prawie wszystko sobie przeserwisować to jednak dla własnej satysfakcji spróbuje coś z tym zrobić. Zresztą przeznaczenie tego roweru w połączeniu z użytkownikiem sugeruje, że nie będzie często i zbytnio obciążony i w końcu nie wiem czy młodego tak samo będą kręciły rowery jak mnie Jak się nie da nic zrobić to wykończy do końca i amorek pójdzie do złomowania. W między czasie porozglądam się za jakąś używką w fajnym stanie
Rokoszoko Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Miałem swojego czasu Foxa 40 w mojej Konie. Ryski miałem o wiele mniejsze od Twoich, ale patrząc na tuleje w środku, uszkodzenie lagi to nieopłacalne było tego remontowanie, a tym bardziej powtórne anodowanie. Firmy, które zajmują się anodą niechętnie podchodzą do zamówień pojedynczych, raczej hurtowych. Mój amorek wyglądał o wiele lepiej, ale odpuściłem jego ratowanie i poleciał na śmietnik. Foxa miałem chyba 2009, jeszcze te szare lagi Po 7 latach docisku w DH odszedł do utylizacji, nawet nie chciałem nikomu go odsprzedawać Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Rokoszoko
Tomecki Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Po krótkiej analizie wygląda to tak ... koszty związane z zakupem wszystkich potrzebnych uszczelek, ślizgów, nowych lag (lub anodowaniem) to grubo ponad 1 tys. zł. Do tego koszty serwisu kilkaset złotych i odpowiedź czy się opłaca czy nie nasuwa się sama. Jeśli ktoś założy scenariusz idealny, że zrobi wszystko sam i zrobi to na swoje potrzeby a jego umiejętności jazdy w stylu DH wyduszą z tego amorka 100% z jego możliwości to można by się zastanawiać 😀 Moja decyzja jest taka: zrobię samodzielnie podstawowy serwis i i będę używał aż nie będzie to miało dalej sensu (w mojej opinii ) a w między czasie porozglądam się za innym amorkiem. Bardzo dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji. Zdrowych Wesołych Świąt 😄
GrzesiekNowak Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) Tuleje teflonowe lub POM C 100-150zł za 4 sztuki z sprawowaniem. Zdjęcie anody samemu. Szlifowanie rur na gładko nwm z 50zł może mniej. Anodowanie zależy gdzie 100-200zł, Lepiej wybierać małe firmy te duże biorą zamówienia raczej hurtowe lub zrobić samemu. Edytowane 17 Listopada 2020 przez GrzesiekNowak
Rekomendowane odpowiedzi