Yare Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Rower rocznik 2019 29' Rama z włókna węglowego Rama L - 176cm wzrostu / 82 cm przekrok Tylna oś 148 mm x 12 mm. BOOST Suport Press fit 92. AMORTYZATOR ROCKSHOX REBA RL 100mm. Oś BOOST. - oryginalna manetka blokady ( obracana w gripie) wymieniona na SR Suntour NAPĘD Przerzutka SRAM GX EAGLE 1x12 Korba SRAM Turativ STYLO 34 Kaseta SRAM XG1275 EAGLE 10-50 KOŁA MAVIC Crossmax 29' 15 mm z przodu i 12 mm z tyłu. BOOST Opony Hutchinson SKELETON TR 29x2,15 ---> Schwalbe Racing Ralph/Ray 2.25 Tubeless HAMULCE SRAM Level T ---> Shimano Deore XT 8100 Tarcze Avid G2CS 160/160 > Cloud Perform Dr-10fa 180/180 Klocki Żywiczne KIEROWNICA Nukeproof Horizon Riser Bar 780mm - przycięta do ~730mm Średnica 31.8mm Wygięcie do tylu: 9° Wygięcie do góry: 6° GRIPY Ergon GA2 Rogi PRO Anatomic Ergo MOSTEK Nukeproof Horizon 60mm Wznios : + 5° SZTYCA Race Face Chester - Aluminiowa > BrandX Ascend II 27,2 MM, Regulowana 105 mm SIODŁO Ergon SM Comp Men PEDAŁY Dartmoor Stream Pro Wszystkie podkreślone elementy zostały zmienione względem oryginału Hej, przedstawiam Wam swój rower. Maszyna kupiona w grudniu - tak, dziwna pora na zakup roweru. Sprzedający w sklepie miał wątpliwości czy L przy moim wzroście 176 nie jest za duży lecz dla mnie od razu wszystko zatrybiło( przekrok 82). Przesiadłem się z Cuba 27,5 na ramie 18,5 o dziwo według parametrów w tabelach rozmiarowych były bardzo mocno zbliżone mimo innej charakterystyki ramy. Rower nie będzie służył do wyścigów i niczego wyjątkowo ekstremalnego. Rama z Karbonu to tylko bonus +/- ciężko ocenić gdyż karbon wymusza kilka zmian w transporcie i przechowywaniu a ramy aluminiowe w rowerach HT przy tej cenie wiele cięższe już nie są. Kilka zmian pokierowanych zarówno ergonomią i jak estetyką - piękny mostek Nukeproof, powymieniane śrubki. Wyrzucone oryginalne gripy z manetka blokady kierownicy - gdyby tylko nie skracali gripa o szerokość manetki to bym pewnie zostawił. Niestety po pierwszej jeździe od razu odczułem takie niefortunne rozwiązanie. Zakup i montaż droppera w rozmiarze 27,2 nie jest w tym modelu zbyt łatwy. Gdy okazało się że na rynku są w zasadzie 2 droppery w cenie nie przekraczającej Amora - zamontowałem sztycę zwykłą aluminiową lecz nieco krótszą. Wykonanie mocowania koszyka na bidon umożliwia schowanie sztycy na jedyne 180mm - co niestety wymusza minimalną wysokość siodełka i nie ma możliwości opuszczenia choćby dla zabawy. Ponadto producent nie przewidział wew. prowadzenia linki droppera - nie uwierzyłem i próbowałem przez pół godziny coś przepchać przez dodatkowy insert w ramie ale bez skutku, po co ten otwór? zagadka. Myślałem o zmianie tarcz hamulcowych lecz cena zamontowanych jest na tyle wysoka że jednak je wyjeżdżę w tym sezonie i wtedy się pomyśli. Konwersja na Tubeless bez specjalnych trudności. Po 250 KM nie można niczego złego na ta konstrukcję powiedzieć. Przesiadka z stalowej sprężyny na REBE to kosmos. Napęd działa świetnie, po przejażdżce w aucie konieczna mikroregulacja na manetce lecz taki chyba urok 12. Rower jest sztywny lecz jakiegoś niesamowitego olśnienia nie doznałem. Korba 34 w zupełności wystarcza - 52 km/h udało mi się rozpędzić 115 kadencji więc dla mnie to aż nadmiar. Opony w miarę szybkie - dość głośne, trochę na piasku/błocie lubią się poślizgać. Rower jak na zdjęciach - bidon waży eleganckie 11.8 kg. W torbie podsiodłowej multitool ;]. Przy obecnej sytuacji za wiele jeżdżone póki co nie będzie lecz pozostaje mi zawsze dalsze dogłębne czyszczenie po każdym wypadzie - częsty powód do żartów - nie rozumiem co jest złego w myciu opon ? Edit: Dwukrotnie rozszczelniłem już opony zbyt dokładnym myciem na początku nie skojarzyłem że to od szorowania Edit 2 : Niestety po sezonie opony muszą zostać zastąpione. Na ostatnim zdjęciu można zobaczyć jak ładnie przeciekają na napisach. Zdecydowanie szybkie i lekkie ale jednak zbyt cienkie Pozdrawiam Edytowane 1 Listopada 2020 przez Yare 7
Kierba Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Przyjemna maszynka, uwielbiam takie połączenie czerwonego z czarnym. Mam taką samą kierę i też będę jak przycinał bo jednak trochę za długa, wcześniej miałem 760tkę i było ok, myślę że tą przytnę tak na 750mm. Mostek widzę że też masz Horizona, ja chyba też go kupię tylko pięćdziesiątkę bo bardziej spasuje mi do roweru. Zadowolony jesteś z tego mostka w połączeniu z kierą?
Yare Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Komplet ustawiony w pozycji neutralnej od razu mi przypasował. Wybrałem 60 mm żeby siodełka nie musieć odsuwać aż po limit. Od oryginalnej całkiem prostej kierownicy nadgarstki mi drętwiały a lekkie wygięcie pomogło. Minusem obcinania jest że tracimy wspaniałe malowanie . Komplet na żywo wygląda świetnie i każdemu wpada w oko ;] , żadnych zastrzeżeń do wykonania i montażu nie mam. Ja zamawiałem z Chain Reaction Cycles bo jedynie tam mieli jakikolwiek stan magazynowy lecz z tego co widzę ceny poszły w górę przez obecną sytuację ;/ Pozdrawiam
Yare Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2020 Upgrade o regulowaną sztycę Brand-X Ascend II 27.2 mm . Średnica nie daje wielkiego wyboru. Póki co działa elegancko lecz minusem napewno jest wyrażny luz miedzy górnym goleniem a obudową. Kierownica otrzymała rogi PRO Anatomic Ergo - proste i niewielkie lecz poprawiające komfort. Manetki amortyzatora oraz sztycy zaskakująco dobrze obok siebie pasują i całkiem naturalnie używa się obu.
Krys007 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Czy pozycja na nim jest mocno agresywna? Bardzo jesteś wyciągnięty do przodu?
Yare Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2020 Geometria nie jest rekreacyjna napewno - dobrze pod górkę nawet z tyłkiem w siedzeniu. Po kilku zmianach pozycja zdecydowanie wygodna dla mnie(20mm krótszy mostek 15 mm wyższy wznios kierownicy) przy moim wzroście w dolnej granicy rozmiaru. Kask używam bez daszku bo zbyt ogranicza pole widzenia co samo w sobie mówi o pozycji. Po 2 godzinach jazdy jedyną dolegliwością bywa czasem mrowienie w dłoniach. Będę miał okazje to dam komuś fotkę cyknąć i wrzucę.
Yare Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) Zmiana tarcz na komplet Cloud Perform Dr-10fa - 180 mm przód i tył. Dodatkowo po 700km zmieniony łańcuch na GX pasujący do grupy. Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez Yare
Yare Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor Opublikowano 1 Listopada 2020 Zmiana opon na Racing Ralph/Ray. Zmiana hamulców na Deore XT 8100, klocki żywiczne zamontowane seryjnie strasznie głośne. Napewno będę zmienione.
Rokoszoko Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) Doskonałe tarcze 👌 Patrząc na takie rowerki aż żałuje, że nie zdzierżę sztywniaków Edytowane 2 Listopada 2020 przez Rokoszoko 1
Yare Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Opublikowano 11 Lipca 2021 Klocki żywiczne wzmacniane od Szaja zjedzone na tyle po 1k km. Weszły JAGWIRE DCA085. Tarcza na tyle oberwała mocno jakimś kamulem i trzeba było papierem zetrzeć "guz" . Wymieniona linka przerzutki bo zaczęła się strzępić na śrubie. Mocno mnie zaskoczyła kultura pracy tarcz i hamulców na 500 m zjeździe. Oprócz lekkiego cykania na nitach to żadnych niedogodności. Tarcze były zdecydowanie gorące lecz można było dotknąć bez poparzeń.
Rekomendowane odpowiedzi