Skocz do zawartości

WYGODNE SIODŁO DO ROWERU MTB

bike2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Rower MTB , jazda rekreacyjna po mazurskich lasach.

Wraz z rowerem dostałem siodło SELLE ROYAL VIPER. Po przejechaniu 5000 km przyszedł czas na zmianę.

Szukam czegoś podobnego jeśli chodzi o wymiary lecz bardziej miękkiego.

Cena do 100 zł

Zdaje sobie sprawę, że "4 litery" każdy ma inne, ale będę wdzięczny z Wasze propozycje i doświadczenia z siodłami :) 

Z góry dziękuję. 

Edytowane przez bike2020
Opublikowano

Najpierw napisz budżet, bo dobre siodło może kosztować :)

Opublikowano

Dlaczego chcesz je wymienić? Jeżeli dobrze Ci się na nim jeździ to w żadnym wypadku nie szukaj innego. Napisz ile czasu spędzasz na siodełku. Tendencja jest raczej żeby wymieniać siodło na twardsze jak się dużo jeździ. Jeżeli masz jakieś problemy z aktualnym siedzeniem to rozpoznaj temat a potem wybierz kierunek.

Opublikowano

Wolałbym coś bardziej miękkiego.

Jeżdżę dużo (tzn. 4-5 razy w tygodniu) ,ale raczej krótsze dystanse (20-40 km)

Opublikowano
2 minuty temu, bike2020 napisał:

Wolałbym coś bardziej miękkiego

Miękkie siodło wcale nie poprawi Twojego komfortu jazdy. Siodło ma być dopasowane do Twoich kości kulszowych. Kolejna kwestia jest taka, że tyłek musi przyzwyczaić się do jazdy. Mięśnie nie są obyte z siodłem i na początku będą boleć. Podczas regularnej jazdy z biegiem czasu przestaną.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Wszystko rozumiem, ale będę wdzięczny za propozycję miękkich siodeł MTB do 100 zł. Z góry dziękuję. 

Opublikowano

Miękkie siodła to domena raczej rowerów miejskich dla kobieti. Takie kanapy robi np. Wittkop.

Opublikowano

Jak więcej jeździsz miękkie siodło nie pomaga. Tyłek się nie wentyluje, siodło dociska cię tam gdzie nie powinno a szeroki nie obciera uda. Wiem, bo jeździłem na kanapowym wittkopie. Obecnie w MTB mam WTB VOLT i jest bardzo wygodne. Ogólnie WTB to nie drogie a dobre siodła. Pooglądam ich ofertę.

Opublikowano (edytowane)

Z mega wygodnych do MTB jakie miałem to Brooks Cambium C19 Carved, dłuuugooo nic i Selle Italia Man Gel Flow L2. Żadne nie było miękkie.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

No to Cię oświecę :D

Sam robię właśnie dokładnie takie trasy jak Ty.Chyba przez rok szukałem wygodnego siodła.Coraz to miększego,bo po paru Km i częstej jeździe ,bolały mnie 4 litery.Przy okazji chciałem,żeby siodło wyglądało.U mnie ,stwierdziłem,że budżet nie gra roli. Siodełko miało być wygodne. Skończyło się na PRO Falcon GEL(250zł).

Było bardzo miękkie i jeździło ze mną przez rok.Tyłek w dalszym ciągu pobolewał,po dłuższych wypadach(50km).

Tu zmierzam do sedna.Poczytałem parę wątków o siodełkach i jakież było moje zaskoczenie,bo

Im siodełko twardsze,tym mniej boli tyłek(czyli jest wygodniejsze)

Jak mimo to nam nie wierzysz i chcesz przekonać się na własnej du..ie :D ,to kup sobie Wittkop 7.0 Gel. Jest naprawdę bardzo miękkie i nie dużo różni się od PRO,ale kosztuje mniej niż 50zł 

https://allegro.pl/listing?string=wittkop 7.0&bmatch=baseline-al-product-eyesa2-dict43-spo-1-5-0318&order=p

Jak chcesz szersze to weź sobie  Wittkop 1.0 Gel

https://allegro.pl/listing?string=wittkop 1.0&bmatch=baseline-al-product-eyesa2-dict43-spo-1-5-0318

Ja w chwili obecnej mam San Marco Regale.Strasznie twarde,a zarazem wygodne ;) 

Decyzja należy do Ciebie 

Opublikowano
50 minut temu, bike2020 napisał:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. 

Co sądzicie o Selle Royal Shadow? Czy ktoś testował? 

https://allegro.pl/oferta/siodelko-selle-royal-shadow-gel-sportowe-zelowe-7376831442

To może i ja dorzucę swoje 3 grosze jako o wiele mniej doświadczona osoba, niż te, które wypowiadały się przede mną. Też długo szukałem swojego siodełka, patrzyłem na opinie innych i wiesz co ostatecznie mogłem z nimi zrobić? To tak jak byś pytał ludzi jaką kawę lubią. Każdy powie coś innego. Ja wzorując się na wychwalaniu jednego typu siodła tutaj na forum przez wielu też je zakupiłem i szybko pożałowałem. Moje 4 litery go nie przyjęły zupełnie. Dopiero piąte, które kupiłem mi podpasowało. Konkluzja taka - wrzucać propozycje można ale niestety to Ty musisz zaryzykować, coś wybrać i pamiętać, że nie masz gwarancji (chyba, że skorzystasz z jednego z kilku testów siodeł, które są dostępne na rynku).

Opublikowano

Shimano sprzedaje siodełka pod marką PRO na  wiele z nich daje możliwość zwrotu do 30dni z gwarancją zwrotu pieniędzy.Możesz jeździć testować,a potem najnormalniej w świecie oddać.Nawet jak pręciki będą porysowane,sprzedawca odda ci 100% kasy.

Mają bardzo duży wybór,od bardzo miękkich,po naprawdę twarde.

Ja zrobiłem taki błąd,że szukałem tylko spośród tych miękkich(Gel).Testowałem Griffon Gel i Falcon Gel. Mój wybór padł na Falcon.

Wiem że szukasz stosunkowo taniej kanapy,ale po testach wcale nie musisz jaj kupować,tylko będziesz mógł sobie wyrobić opinię,które naprawdę jest wygodniejsze.Twarde,czy miękkie,pod twoją pupę ;) 

https://www.pro-bikegear.com/global/pl-pl/saddle-selector

Opublikowano
W dniu 10.04.2020 o 17:22, bike2020 napisał:

Czy ktoś testował?

Nie pamiętam czy akurat to miałem w rękach ale wszystkie siodełka Selle Royal które macałem miały jedną wspólną cechę: bez najmniejszego problemu byłem w stanie dobić się do skorupy naciskając siodełko kciukiem w sklepie. Sądzę że mogłem robić z siłą maksymalnie kilku kilogramów. Natomiast siadając na nim robimy to z siłą kilkukrotnie większą. Bardzo z grubsza można przyjąć że jest to 25 kg na jedną kość. Więc cały żel rozpływa się na boki i w efekcie siedzimy na gołym, twardym plastiku. Dlatego siodełka miękkie są niewygodne bo tak naprawdę są bardzo twarde (siedzimy na skorupie). Poszukaj czegoś co ma większą ilość ale twardej wyściółki. No i koniecznie przetestuj w miarę możliwości kilka różnych siodełek. Będziesz wiedział jakiego "kroju" siodełka potrzebujesz i z jaką wyściółką. Bez tego będziesz kupował w ciemno i niepotrzebnie wydawał kaskę.