Skocz do zawartości

Wymiana hamulców na BR-M446

Volumix92

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Aktualnie posiadam hamulce hydrauliczne Shimano BR-M315 (tarcza SM-RTt64 i klocki ceramiczne) i powiem, że są dość słabe. Chce je wymienić. Niestety budżet mam ograniczony. Znalazłem takie heble:

https://allegro.pl/oferta/hamulce-hydrauliczne-alivio-bl-t445-br-m446-p-t-8551449668?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Moje pytanie brzmi czy odczuje jakoś siłę hamowania? Czy jest to bezsensowny wydatek, bo nie będzie znacznej poprawy? Jeżdżę głównie leśne ścieżki (dużo korzeni/kamieni) ale single tracki i małe hopki/dropy też zaliczam. Osiągam tam większe prędkości, dlatego muszę mieć coś co mnie jednak zatrzyma :)

Opublikowano

Szkoda pieniędzy na takie upgrade. Lepiej odrazy kupic. Coś w stylu deore/slx lub nawet 4 tłoczkowe mt520. Nóż bawić się w jakieś polsrodki. I podstawa to dobre klocki hamulcowe które należy dobrze dotrzeć. O czystych tarczach nie wspominajac

Opublikowano
Moderowany przez PrzeLuka:

Składnia i interpunkcja.

Chodzi mi o to, że powyżej 25km/h zaczyna mi buksować koło i czuje że delikatnie hamulec puszcza przy całkowitym zaciśnięciu klamki. Okładziny mam ceramiki. Zmieniłem z żywicznych i siła się poprawiła. Tarcze też mam czyste. Myślałem nad MT520/Deore/SLX ale trochę za drogie jak na mój budżet. Czyli taki upgrade w niczym mi nie pomoże? 

Opublikowano

315ki i duże predkości? No cóż pozostawi to bez komentarza. Zmiana na 446ki nie da kompletnie nic. Pierwsze jak i drugie są niskobudżetowe i nie powalają jakością.

Opublikowano

Fakt jest taki że dobrymi klockami i tarczami nawet z 315 można coś więcej wyciągnąć, aaale, to nie zmieni tego że potrzebujesz mocniejszych hebli do takiej zabawy. 

Opublikowano
18 minut temu, Kruk napisał:

Fakt jest taki że dobrymi klockami i tarczami nawet z 315 można coś więcej wyciągnąć, aaale, to nie zmieni tego że potrzebujesz mocniejszych hebli do takiej zabawy. 

dlatego się pytam czy na 446 coś się zmieni, w sensie będzie odczuwalna siła hamowania i czy wszystkie przed deorka nie mają sensu, bo siła hamowania jest taka sama? 

Opublikowano

Raczej bez sensu, dopiero Deorka m6000 ma system servo wave polepszająca siłę i modulacje hebla. 

Opublikowano

Jeżeli nie masz odrazy na komplet to wymień najpierw przód a jak dozbierasz to wymienisz tył. 70-80 % hamowania to właśnie przód. Można także założyć tarcze 180mm

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, PrzeLuka napisał:

@Volumix92 z czystej ciekawości zapytam... Co to za rower?

Northtec Gravity 

Opublikowano

To nie jest rower na dropy i hopu choć nazwa może wskazywać co innego😜

Opublikowano
10 godzin temu, Kkaaeell napisał:

To nie jest rower na dropy i hopu choć nazwa może wskazywać co innego😜

wiem, dlatego tylko małe skacze, na tyle wytrzyma xD

a na przykład jakbym same klamki wymienił, zmieni się coś? 

Opublikowano

Teoretycznie tak choć nie zawsze. Już nie raz się tak ktoś pytał o wymianę klamek M6000 do M445 czy niższych modeli, niby moooże coś pomóc a z drugiej strony to robota głupiego.

Opublikowano

Kup sobie deorke na przód z tarczą 180mm i problem powinien się rozwiazac