Skocz do zawartości

Wymiana przerzutki przedniej - pytanie/problem

radeq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
To mój pierwszy post na forum i jeśli coś napiszę nie tak to wybaczcie.
Postanowiłem w swoim rowerze zrobić mały remont i wymienić między innymi przednią przerzutkę. I tu pojawił się problem bo nie wiem na jaką mogę ją wymienić. Obecna to Shimano Tourney FD-TY10 42T. Celowałbym cenowo w coś z grupy Alivio i czy mógłbym prosić o pomoc co ewentualnie kupić, żeby nie musieć tego zwracać?
Podam parametry mojego roweru bo pewnie będą potrzebne. 
Model to Merida Matts 10V
https://www.rowerymerida.pl/produkt38/matts-10-v-rower-merida.html
Rozmiar ramy 20'

Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Pozdrawiam

Opublikowano

Niestety masz z tyłu koło na wolnobieg i kaseta Alivio nie wejdzie, musiałbyś wymienić piastę, ale przy tak tanim kole jest to nie opłacalne i lepiej od razu całe koło,

Opublikowano
26 minut temu, Kruk napisał:

Niestety masz z tyłu koło na wolnobieg i kaseta Alivio nie wejdzie, musiałbyś wymienić piastę, ale przy tak tanim kole jest to nie opłacalne i lepiej od razu całe koło,

Ale on nic nie pisał o kasecie

Do autora: potrzebujesz przerzutki o pojemności 18T (ilosc zebow na najwiekszej tarczy - ilosc na najmniejszej) mocowanie obejmy (top swing lub down swing) nie ma znaczenia w przypadku twojej ramy.

Masz tez stopniowanie korby 42-34-24 a przerzutka alivio jest dedykowana do 40-30-22. Niby tez roznica 18 ale jednak troche inna kolejnosc. Nie ma gwarancji idealnej pracy.

Opublikowano

Aaa to mój błąd, przeczytałem że całą grupę alivio :D 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Pomyślę czy nie wymienić coś więcej żeby ładnie pracowało.