Sas Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Witam wszystkich, Mam zamiar wymienić napęd w rowerze i przy okazji chcę zmienić 3x8 na 1x8. Mój pomysł jest taki: kaseta SHIMANO CS-HG51 (11-30), łańcuch KMC x8.93, zębatka Narrow Wide 38T DECKAS. Jak sądzicie czy takie zestawienie komponentów ma sens, będzie ze sobą dobrze współpracować i wykaże się długą żywotnością? Trochę ważę (ok 120kg), rower będzie służył głównie do codziennych dojazdów do pracy i do weekendowych wycieczek poza miasto. Chciałbym żeby napęd żył jak najdłużej. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam
vdcmike Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Nie wnikam w zakres przełożeń (IMHO na zupełnie płaskie drogi może dać radę) to łańcuch 8s dosyć słabo trzyma się na blatach NW (dodatkowo przerzutka tył jest bez sprzęgła) i polecam zastosowanie prowadnicy (względnie pozostawienie przerzutki przedniej zablokowanej na stałe w odpowiedniej pozycji).
KonradTrek800 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Mit! Claris 1x8 działa znakomicie z NW. Przejechałem ponad 2000km i nigdy łańcuch nie spadł. Być może to zasługa łańcucha KMC X9.93. Tylko te korby IXF miały złą linię łańcucha dlatego ratowałem się podkładkami. Pytałem o rozmiar koła bo ja mam 32-622, kaseta 11-28. Korba 38Z. Na mazowieckie równiny idealne przełożenia. Niczego mi nie brakuje. Natomiast jak kolega Sas ma jakieś szerokie kapcie MTB 29ER to blat 34 wystarczy. Ważne aby korby kupić z offsetem 6mm te: https://pl.aliexpress.com/item/4000073250725.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4di0RORY Mój prawie Gravel
Sas Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Witam wszystkich, Dzięki za podpowiedzi. Rozmiar kół mam dokładnie ten same co u KonradTrek800 (32-622). U mnie też równina także przełożenia mnie nie martwią. Jeśli chodzi o offset to podejrzewam, że podkładki pójdą w ruch. A co myślicie o łańcuchu KMC x8.93 vs Shimano CN-HG71? Czy od razu użyć 9s np. KMC X9.93 tak jak zrobił to KonradTrek800? I tak przy okazji, super robota KonradTrek800, gravel palce lizać. Pozdrawiam
Accent_Szaj Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Już nie raz były na forum takie pomysły. Ogólnie rzecz biorąc.Pomysł bardzo nietrafiony! Co ty chcesz tym osiągnąć,poza tym ,że wszędzie będzie brakować ci przełożeń? Kolejną rzeczą to przy 8s masz szerszy rozstaw wewnętrzny płytek łańcucha,a co za tym idzie łańcuch będzie miał luzy boczne na blacie NW,może również powodować spadanie łańcucha
PiotrekGT Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 @SasOwszem łańcuch 9s to dobry pomysł, a nawet spróbowałbym 10s, może okaże się że będzie dobrze przerzucał a na pewno lepiej trzymał na NW. I tak jak ktos wczesniej pisał, zainwestuj coś takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/prowadnica-lancucha-dartmoor-keeper-pd5138/?v_Id=64138&gclid=Cj0KCQjwmpb0BRCBARIsAG7y4zbofkXhYXXtzo3BDd0TRnVn_G0YjE-lDodtFNJ0FHD2Jh8N9EYRb9IaAs35EALw_wcB Miałem układ 1x9 z przerzutką bez sprzęgła (M592) i czasami zły wjazd na krawężnik kończył się spadniętym łańcuchem
KonradTrek800 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Accent_Szaj wiem, że przelatałeś więcej km niż ja ale trzeba spojrzeć potrzebami użytkownika a nie swoimi. BEZNADZIEJNY to jest pomysł kupowania Fitnesów czy Gravel 2x11 z korbą 50/34 i oponami >40mm. 30% przełożeń jest bezużyteczna. Ludzie latają po miastach i wiaduktach na ostrym kole a tu marudzenie na 1x8. W rowerach miejskich, uniwersalnych czy tam do pracy stosowanie korb 2x powinno być surowo karane . Jak ktoś jest świadomy swoich możliwości, kadencji i warunków gdzie jeździ to 1x wystarczy każdemu amatorowi, który nie lata po górach. Wracając do przełożeń. U mnie średnia kadencja z każdej trasy to 90. Na prostej trzymam 95. Jak wariat lubi dokręcić z górki to 50km/h wskoczy. Nominalnie 38-11 daje 40km/h. Po co grubasowi więcej? 38-28 pozwala mi podjechać pod stromą górkę. Jedyne co mnie irytuje to przejście z koronki 13 na 11. Brakuje 12 dla płynności. Ideał to byłaby 9s 11,12,13,15,17,19,21,24,28.Koledze Sas przy tej wadze to zalecam korbę max 36. Jak zejdziesz poniżej 100kg, to wtedy będziesz wiedział co dalej. Z podkładkami nic nie będziesz kombinował jak kupisz to co podlinkowałem. Pamiętaj offset 6mm.
vdcmike Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Odnośnie łańcuchów jeszcze... 8s jest węższy wewnątrz niż 9s a 9s ma wew szerokość taką samą jak 10s tak więc lepszego trzymania 10s względem 9s nie będzie ale względem 8s owszem. Poza tym ze względu na szerokość zewnętrzną mogą pojawiać się trudności przy wspinaniu się łańcucha na większe koronki kasety (zależy jaka kaseta).
Accent_Szaj Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 12 godzin temu, vdcmike napisał: 8s jest węższy wewnątrz niż 9s a 9s ma wew szerokość taką samą jak 10s tak więc lepszego trzymania 10s względem 9s nie będzie ale względem 8s owszem. Owszem,ale mówimy o korbie,a o kasecie chyba wszyscy zapomnieli .Kaseta 8s ma szersze zęby,więc łańcuch o szer. wew. 11/128" może mieć problem z poprawnym zazębianiem
Rekomendowane odpowiedzi