herrwolf Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Witajcie, Nie znalazłem tutaj powitalni więc jeśli mi umknęła to CZEŚĆ tutaj, jeśli nie to przynajmniej będziecie wiedzieć z kim do czynienia. Chłop 37 lat, do 16 roku przyklejony do roweru, od 20 lat kontakt sporadyczny. W 2019 103 km przebiegu (licznik na treku 4700 był nieugięty) . Któregoś wieczoru z głupia trafiłem na filmik Szajbajka. Później kolejny i tak poszło. A dziś odkryłem forum. Z gruza zrobiłem szosę Fuji. Kosztowało mnie to jakieś 40 roboczogodzin ( siedzenia przed netem nie liczę ) ale poległem na ustawieniach. Koniec śmiecenia, do rzeczy. Mam przerzutkę Shimano RD 5700 Kasetę CS 5600 Łańcuch Shimano ultegra CN 6701 I nie bangla to razem. Dolne kółeczko przerzutki nie "wchodzi " w łańcuch tylko trafia na rolkę i przeskakuje ( terkocze) [nie wiem jak to fachowo opisać] Łańcuch jest prawie nowy. Pytanie. Wymienić kółka przerzutki na takie z RD 6700?? - bo doczytałem, że RD 6700 jest kompatybilne z CN6701 Czy opłaca się zainstalować kółka BBB BDP -02?? Może macie jakieś inne rozwiązania?
Nemrod Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Kółeczka przerzutki nie powinny być tu żadnym poblemem. Stawiałbym prędzej na źle przeciągnięty przez wózek przerzutki łańcuch. Zresztą najlepiej wstawić zdjęcia lub fimiki wtedy łatwiej będzie stwierdzić co jest nie tak.
herrwolf Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) https://photos.app.goo.gl/vWz3aAa9dh53Zqiu9 Mam nadzieję, że jest widoczne. Edytowane 31 Marca 2020 przez herrwolf
herrwolf Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Pomóżcie koledze utrzymać zdrowie psychiczne bo już widzę się w drodze do sklepu nowy zestaw napędowy. I rozbudowując pytanie o kółka BBB to czy one też mają luz na boki na wózku jak Shimano?
mareq Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zrób to nagranie tak, żeby było widać całą przerzutkę i chociaż dół kasety.
Zajop Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 A łańcuch jest nowy? I czy długość łańcucha jest dobra? Bo jakoś strasznie dookoła oplata to kółeczko
herrwolf Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Po pracy nagram nowy film i napiszę jaka jest ilość zębów oraz ile jest oczek łańcucha. Łańcuch jest praktycznie nowy, przymiar nie wskazuje zużycia.
Zajop Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 W sensie, że łańcuch pracował już w innym rowerze / na innej przerzutce i kasecie?
herrwolf Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie, nie wydaje mi się. Łańcuch z kartonu trafił na ten rower wg wcześniejszego właściciela, w kasecie siedzi idealnie, na blacie też. Kupiłem ten rower mocno zaniedbany i dostał drugie życie. Dziś wstawię kolejny film. Tam coś jest ewidentnie nie tak i nie wiem co. Mój stary trek pracuje ciszej i płynniej choć serwisu nie widział strach pomyśleć jak dawno. Piasta jest po serwisie, pracuje pięknie. Kaseta prosta, cyka aż miło, korba też super. W całym napędzie coś kuleje w przerzutce lub łańcuchu. Łańcuch nie wykazuje zużycia a na przerzutce nie leży i hałasuje, szczególnie na kółkach. Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez herrwolf
herrwolf Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Nagrałem nowy film i prezentuję pacjenta. Żałuję, że nie mam foto przed. https://photos.app.goo.gl/79V2Xyf3Fwe6D8hH7 https://photos.app.goo.gl/2NA7hmAtNJtpsH1U6 Przełożenia 50/34 27/12 Łańcuch ma 108 ogniw Rozebrałem przerzutkę, chodzi idealnie, nasmarowałem łańcuch, Złożyłem do kupy i jest lepiej ale nie tak jak powinno. Przerzutka jest w osi. Zębatki kółek i kasety w linii. Na filmie to tak nie oddaje ale jednak brakuje do oczekiwań.
MarcinMM Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 mialem podobny problem, z tym ze tylko na najmniejszym przelozeniu terkotalo tak samo, mialem krzywy wozek, po wymianie przeszlo.
Rekomendowane odpowiedzi