Adrian99 Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Witam, przychodzę z prośbą o pomoc w wyborze siodełka. Rok temu zakupiłem rower szosowy Merida Race 80, niestety domyślne siodełko powodowało to, że po około ~40 minutach jazdy zacząłem mocno czuć tyłek i zrobić fajną dłuższą trasę było ciężko. Więc złapałem siodełko ze starego MTB Kellys, zmieniłem i niestety nic się nie zmieniło i tyłek dalej cierpiał. Mam dość męczarni, chcę po prostu czuć się w końcu wygodnie. Siodełko Merida Race 80Siodełko Kellys (podane jako 136mm szerokość, porównując z COMP SL Meridy są takie same) Dzisiaj podszedłem do domowego zmierzenia odległości pomiędzy kośćmi kulszowymi. Zerkałem po forach i w kilku tematach polecają to: https://allegro.pl/oferta/siodelko-wittkop-medicus-twin-7-0-zelowe-szosa-mtb-7414057883 (135mm szerokości) Jednak chciałbym się jeszcze dopytać. W obecnej chwili nie chcę chodzić po sklepach i sprawdzać co dany sklep ma do zaoferowania. Jako, że ta rama jest Endurance to mam mniej więcej pozycję 15-30 stopni, wzięte z tego obrazka: Moje dane: Wiek: 21 Waga: 70kg Wzrost: 181cm Rozstaw kości kulszowych: 110-112mm (11-11.2cm) Bardzo proszę o jakieś podsyłanie linków z fajnymi siodełkami, jakimiś sugestiami. Pieniądze jakie mógłbym przeznaczyć to tak do 200 PLN. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia!
Gość Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 A jaki typ jazdy preferujesz? Bardziej sportowy, czy relaksacyjno rekreacyjny? Treningi czy wycieczki w nieznane? Chcesz walić długie dystanse? Czy planujesz starty? Jakie dystanse pokonujesz zazwyczaj? Problem z siodełkiem jest taki, że opinii o idealnych siodełkach jest mniej więcej tyle, ile tyłków kolarzy. Słowem - każdy ma swoją. A I niektórzy wiecznie szukają i nie znaleźli. Zmierzenie kości kulszowych to dobry krok. Ale to nie wszystko. Prostata raczej Ci jeszcze nie daje popalić, więc nie musisz szukać siodeł z dziurą, ale ona nigdy nie zaszkodzi - zawsze to lepsza wentylacja. Weź pod uwagę siodełka Fizik. W budżecie do 200 pln można trafić na rynku wtórnym w świetnym stanie. W Fizik mają specyficzne podejście do wyboru siodła w zależności od stopnia rozciągnięcia kolarza: Zobacz też tu: https://velonews.pl/posts/1853-prawidlowy-dobor-siodelek-wg-fizika Ja na przykład do poprzedniego roweru dokupiłem takie siodło: https://archiwum.allegro.pl/oferta/siodlo-specialized-toupe-comp-gel-roz-143mm-i7283427671.html Bardzo twarde i płaskie, ascetyczne, ale mega mi odpowiadało. Świetnie się sprawdzało w dynamicznych wyścigach, ale też i na wyprawach 200+ km też było komfortowo. Mój tyłek idealnie dogadywał się z tym siodłem. Rower sprzedałem, ale to siodełko sobie zostawiłem. Na wszelki wypadek. Do nowej szosy kupiłem co prawda ostatnio Fizik Arione R3, za 189 pln. Ale jeszcze nie miałem okazji przetestować, bo dzieje się co się dzieje. Zresztą, uważam, że trzeba spędzić kilkadziesiąt godzin na siodełku, żeby mieć o nim zdanie, bo tyłek musi się po prostu przyzwyczaić.
Adrian99 Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) Jeżeli chodzi o typ jazdy to relaksacyjny, wycieczkowo. Długie jak długie, po 50-200km a startów nie planuję. Zazwyczaj staram się pokonywać dystanse po 40km+, ale jest to naprawdę ciężkie z takim bólem tyłka. Gdyby nie to chętnie pokonywałbym dłuższe trasy. Jak najbardziej wezmę pod uwagę siodełka które mi poleciłeś, obadam sprawę i będę szukać dalej. Jeżeli chodzi o godziny na siodełku to na jednym i na drugim mam sporo wyjeżdżone, bo jeden jak i drugi służył mi na trenażerze podczas zimy. I mam takie obserwacje, że po około ~40 minut tyłek zaczyna już dawać sygnał, po 1:30h już prawie nie da się na tym siedzieć. I nie ma znaczenia który, jeden i drugi daje mocny ból. Jeżeli chodzi o poradnik dobierania siodełka według fizika to pasuje do mnie kameleon. Edytowane 31 Marca 2020 przez Adrian99
Gość Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Spodenki z dobrą wkładką praktykujesz jak sądzę?
Adrian99 Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) Myślę, że tak. Jeszcze przed wskoczeniem na trenażer jeździłem w normalnych krótkich spodenkach. Spodenki z wkładką na rower zakupiłem, trochę się polepszyło ale ból tyłka jest dalej znaczny. Przede wszystkim wydaje mi się, że oba są dla mnie za szerokie. Skoro mam 11cm rozstaw kulszowych to siodełko 155mm nie będzie dla mnie. Więc w jak szerokie siodełko mam celować? Zagłębię się w temat fizików. Wiem już, że mam szukać w kolekcji kameleonów, ewentualnie byka. Jeżeli trzeba będzie wydać więcej pieniędzy na lepsze siodełko to wydam, marzę by po prostu zacząć wygodnie jeździć. Edytowane 31 Marca 2020 przez Adrian99
Gość Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 No wiadomo. Niestety, nie ma innego sposobu żeby znaleźć odpowiednie dla siebie siodełko, jak przetestowanie. Sklepów, które użyczają siodełka do testowania jest jak na lekarstwo. A teraz, to pewnie nie ma żadnych. Trzeba kupić i spróbować. A jak się nie uda, to sprzedać. Dlatego na rynku używek w świetnym stanie jest od groma. Ale oczywiście, przy 110 rozstawie kości, 143 będzie moim zdaniem maksymalną szerokością, jakiej powinieneś szukać. Zapomnij o 155. Ja mam też mniej więcej podobną wartość tego wymiaru jak Ty, a na tym 143 było mi doskonale. W moim przypadku jednak nie szerokość siodełka, a jego twardość była kluczem do sukcesu. Po prostu za miękkie siodła nie są dla mnie, ja lubię deski. Nie odparza mi się tam nic, nie obciera... A odpowiednią amartyzacyjną robotę i tak robią portki z pampersem.
Adrian99 Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Opublikowano 31 Marca 2020 Będę szukać jeszcze i zagłębiać się w temat. Niestety u mnie w mieście żaden sklep nie oferuje wypożyczenia, już pytałem w tej sprawie bo do kupna zabieram się od dobrych kilku miesięcy. Jednak teraz już czara goryczy została przelana i jestem zdecydowany na konkretną zmianę. Mam nadzieję, że będzie tylko na plus i ból tyłka całkowicie zniknie, bo chcę robić większe trasy bez tego uczucia. Źle jeździ mi się czując ból oraz wiedząc, że będzie się on tylko nasilał wraz z każdym przejechanym kilometrem. Podsumowując bardzo dziękuję za pomoc!
pinok Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) Też nie mogłem znaleźć siodełka żeby po godzinie tyłek nie bolał i własnie podane wcześniej WITTKOP MEDICUS TWIN 7.0 rozwiązało mój problem. Myślę że kluczem jest nie szerokość ale to że boki schodzą w dół i niema ostrej krawędzi na którą nabija się udo. Edytowane 31 Marca 2020 przez pinok 1
Red Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 24 minuty temu, pinok napisał: Myślę że kluczem jest nie szerokość ale to że boki schodzą w dół i niema ostrej krawędzi na którą nabija się udo. Prawie dobrze. Liczy się szerokość siodełka i tzw dosiad czyli właśnie jak bardzo schodzi ono w dół na brzegach. 27 minut temu, pinok napisał: WITTKOP MEDICUS TWIN 7.0 Obecnie WITTKOP MEDICUS dostępne jest w Lidlu w wersji Air, która charakteryzuje się lepszą konstrukcją i szerszym otworem wentylacyjnym. Nie wiem czy w polskim też takie jest (było) dostępne ale tutaj jest tego zatrzęsienie. 1
Franz Mauer Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Dystanse powyżej 40km to spory odcinek dla pupy, szczególnie pozycji siedzącej. Jest zbyt wiele zmiennych, które wpływają na komfort jazdy, aby jednoznacznie stwierdzić od czego boli tyłek. Ostatnio sam borykałem się z doborem siodełka i mój świat runął w gruzach,bo okazało się że większe znaczenie dla komfortu mojej pupy miała wkładka niż samo siodło, których obecnie mam w piwnicy 4 szt. Zacząłem jeździć bez wkładki (całkiem przypadkiem, bo moje jedyne długie spodnie rowerowe są bez wkładki) i komfort się poprawił. Zdecydowanie poprawił. Ale być może wpływ na to miało ciągłe szukanie ustawień siodła, jego kształtu... 🤨 Nie wiem. Jednak teraz jest ok. Drugim zaskoczeniem była zmiana rozmiaru siodła, wbrew dokonanym pomiarom bf. Jeżdżę na zdecydowanie szerszym niż powinienem. O dziwo jest dobrze. Życzę Ci dużo powodzenia, bo to trudny temat. Na pewno póki nie znajdziesz swojego kształtu i rozmiaru nie ładuj się w koszty. Szukaj tanich siodeł, albo zacznij od sprawdzonych. Fajne propozycje znajdziesz tu: www.sportstore. pl. Przy rozstawie kości 11 cm szukałbym w szerokości 130-135 i kombinowałbym w kształcie. Natomiast zacznij od zmiany pozycji tego siodełka które obecnie masz. To nic cie nie kosztuje. 1
Rekomendowane odpowiedzi