Skocz do zawartości

RockShox Reba DualAir RL 2011 r. - ucieka powietrze z komory negatywnej.

Jasiu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam od niedawna rower z powietrznym amorkiem (rebą dual air z 2011) wszystko fajnie ale ostatnio podczas serwisu wymieniłem uszczelki kurzowe i myślałem, że na tym skończy sie jego serwisowanie. Jednak okazało się, że powstał nowy problem. Mianowicie powietrze z komory negatywnej (minusowej) delikatnie ucieka przez co mam problem z prawidłowym ustawieniem SAGu. Da się rozwiązać ten problem jakoś bez rozbierania amortyzatora czy raczej będzie to konieczne?

Opublikowano

Jeżeli ucieka ciśnienie do wymiany uszczelnienia.

Nie da się tak zrobić by nic nie wymienić i by działało.

Opublikowano

Sprawdż czy zawór trzyma. Może wystarczy go wymienić. W innym wypadku będzie trzeba rozłożyć amor.

Opublikowano
Godzinę temu, PrzeLuka napisał:

Sprawdż czy zawór trzyma.

A Luka pisze dokładnie o tym

110515.thumb.jpg.b3dc7732ccd6cd4747f41ef340d03331.jpg

Opublikowano

W razie czego można to dostać w każdym motoryzacyjnym lub u wulkanizatora.

Opublikowano
2 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Sprawdż czy zawór trzyma. Może wystarczy go wymienić. W innym wypadku będzie trzeba rozłożyć amor.

Próbowałem go dokręcić specjalnym kluczem, ale.nie pomyślałem, żeby go wymienić, dzieki za rade, jak to nie pomoże to biore sie za kolejne rozbieranie amora.

Opublikowano

Może pomoże. Zawór od negatywnej jest nisko i może nalecieć paprochów zwlaszcza jak się zapomni nakrecić nakrętki. Daj znać czy wymiana pomogła.

Opublikowano

Dlatego w Dual Air jest nakrętka :) i musi być tam.

P.S. W Solo air też jest wentyl od dołu tylko schowany na gwintem na śrubę. Ktoś o tym na forum pisał i tak to prawda. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 30.03.2020 o 20:16, PrzeLuka napisał:

Może pomoże. Zawór od negatywnej jest nisko i może nalecieć paprochów zwlaszcza jak się zapomni nakrecić nakrętki. Daj znać czy wymiana pomogła.

Zawór wymieniony i po 2 dniach nic nie zeszło, więc wydaje mi się, że jest okej. Na szczęście skończyło się bez konieczności rozbierania amora. Dzięki za pomoc!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...