Skocz do zawartości

Koła szosowo-przełajowe do 2500 zł - TA/QR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, nctrns napisał:

Jestem pewien, Rysiek z Wertykala mi na fejsie to powiedział. A co do tarcz, to chyba kupię adapter IS/Centerlock, bo mam całkiem fajne tarcze, które mają trochę ponad miesiąc 😜 

Szybkozamykaczy nie ma w komplecie. Za to zdaje mi się, że adaptery CL na 6 śrub były. Ale na 100% pewny nie jestem. Musiałbym graty sprawdzić.

Opublikowano

Kupujące rower Cube miałem koła fulcruma fabrycznie zainstalowane. Jeździłem przez 2 lata na limicie ich wytrzymałości czyli jakieś 100kg. Pomimo że kila razy przecinałem na nich dętkę to nie są powykrzywiane. Sprawdzałem na tensometrze to napięcie jest równe. Mam w nich 21 szprych co nie dawało mi spokoju, że w razie utraty jednej szpruchy może być problem z powrotem do domu. 

Z rzeczy które w moim modelu są słabe to brak osłon na łożyska maszynowe. Raz przednie łożyska sprawdzałem bo miałem wrażenie że coś hamuje. Rdzy nie było ale smar zmienił kolor na rudy ... drugie łożysko było spoko, nasmarowałem jeździ do dzisiaj. Nie jeździłem tym rowerem w deszczu i nie utopiłem go. Mam piastu od nowateca i dwa razy zaliczyły podtapianie ale nie widać żeby łożyska ucierpiały.

RWS 10/9 jesteś w stanie do nich założyć ale trzeb do tego dokupić przejściówki za 80-100 pln na koło - problem jest z ich dostępnością. Pozostaje pytanie czy RWS w wersji szpilkowej 5mm a ośkowej 9/10mm to jest to samo.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jeśli nie mam jeszcze dokupywać jakieś przejściówki, to już wolę założyć RWS 5x135 😛 @Kruk ty chyba jesteś specjalistą od RWS, możesz coś doradzić?

Co do uszczelnienia piast, to mnie trochę zmartwiłeś. Ze względu na brak innych opcji, rower myję pod prysznicem. Sporo wody trafia na tylne koło. Chyba będę musiał się nauczyć serwisować piasty, żeby o to bardziej dbać.

Opublikowano
13 minut temu, Nemrod napisał:

Szybkozamykaczy nie ma w komplecie.

Kurcze, to jestem trochę zaskoczony. Jak ja swego czasu kupowałem Fulcrum Racing Quattro LG, to jestem pewien, że dedykowane szpile były w komplecie. 

Opublikowano (edytowane)

Mam 5 letnie LG 7 do piast zaglądałem raz 2 lata temu. Wszystko było ok. 

Mam je w starej przełajce. Jeżdżone cały rok. Również w błocie i śniegu ( jak jeszcze był spotykany).

Kręcą się nadal jak nowe.

Do obręczowych są w komplecie. Do dyskowych zamiast nich chyba adaptery dodają he, he.

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano
15 minut temu, Yan napisał:

Nie jeździłem tym rowerem w deszczu i nie utopiłem go.

Ja na swoich Fulcrumach jeździłem w deszczu dużo, myłem go też regularnie sporymi ilościami wody. Nie wystąpiły żadne problemy ze szczelnością piast, przynajmniej przez pierwszy sezon używania. Potem koła wraz z rowerem zmieniły właściciela. 

Opublikowano
15 minut temu, nctrns napisał:

Jeśli nie mam jeszcze dokupywać jakieś przejściówki, to już wolę założyć RWS 5x135 😛 @Kruk ty chyba jesteś specjalistą od RWS, możesz coś doradzić?

Co do uszczelnienia piast, to mnie trochę zmartwiłeś. Ze względu na brak innych opcji, rower myję pod prysznicem. Sporo wody trafia na tylne koło. Chyba będę musiał się nauczyć serwisować piasty, żeby o to bardziej dbać.

Hehehe takim specjalistą jak każdy na forum :P

Po prosty ja zachwalam ten system, bo moim zdaniem ma najwięcej sensu.

Nie raz pisałem na forum moje obserwacje na temat szybkozamykacza a systemu thru bolt, parę osób nie zgadzało się z moim twierdzeniem gdyż nie czuli różnicy.

Powtórzę, pod względem logiki, system thru bolt, ma szerszy punkt styku ogólnie, zarówno na samej nakrętce jak przy rączce, przez co przy mocniejszych interwałach, jest mniejsza szansa że koło się przekrzywi w widełkach ramy czy widelca. Po drugie ogólnie RWS'u mają banalny ale dobry system z tym luźnym pierścieniem, przez co na prawdę mocniej można zamknąć koło.

Nie chce tutaj kolejnej dyskusji na temat RWS"a i Thru bolta wszczynać, bo to będzie nie na temat. Ogólnie moim zdaniem ma to sens, zwłaszcza w ramach gdzie są tarczówki a jeszcze nie ma osi sztywnej.

Czy to opłacalny system? I tak i nie. Jeśli to jakaś rama lepsza lub topowa i ma heble tarczowe to moim zdaniem warto kupić, jeśli ktoś ma mocną nogę i zdarza mu się przekrzywić koło w zacisku to też jest to wyjście.

Opublikowano (edytowane)

@KrukNie chodzi mi o sens, bo jak już wydaję kasę na lepsze koła, mogę wydać kasę na lepszy zacisk. Chodzi mi tylko o to, czy mam wziąć RWS szpilkę 5x135, czy wejdzie mi do kół fulcrum RWS 10x135. Ale doczytałem inne wątki, gdzie RWS był poruszany i chyba wezmę po prostu szpilkę, bo nie chcę kombinować za bardzo, a i do mojej ramy to chyba będzie bezpieczniejsze, bo mam zwykłe haki pod 5x135.

28 minut temu, Nemrod napisał:

Do obręczowych są w komplecie. Do dyskowych zamiast nich chyba adaptery dodają he, he.

30 minut temu, Łabędź napisał:

jestem pewien, że dedykowane szpile były w komplecie. 

No właśnie, obręcze = szybkozamykacz. Przy tarczach już tak prosto nie musi być. Co mi z szybkozamykaczy jak mam sztywne osie? :D Mają dać komplet osiek wręcanych plus QRki, skoro koło to wszystko "wspiera"?

Edytowane przez nctrns
Opublikowano
5 minut temu, nctrns napisał:

KrukNie chodzi mi o sens, bo jak już wydaję kasę na lepsze koła, mogę wydać kasę na lepszy zacisk. Chodzi mi tylko o to, czy mam wziąć RWS szpilkę 5x135, czy wejdzie mi do kół fulcrum RWS 10x135. Ale doczytałem inne wątki, gdzie RWS był poruszany i chyba wezmę po prostu szpilkę, bo nie chcę kombinować za bardzo, a i do mojej ramy to chyba będzie bezpieczniejsze, bo mam zwykłe haki pod 5x135.

Na kołach fulcrum sie nie znam niestety, nie wiem jak wygląda sprawa z ich adapterami i end cap'ami, ja bym się nie bawił , z tego co widzę pewnie coś da się dobrać ale to i tak ściąganie raczej z zagranicy takich cześci.

Weź sobie 135x5 QR RWS i też będzie  super :)

• Pomógł 1
Opublikowano

W Wertykalu powiedzieli że nie ma adapterów IS/CL w zestawie, i że większość adapterów nie leży dobrze z tymi kołami. Kupiłem nowe tarcze RT-70 🙃