Dawid29046 Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Cześć Mam sztyce rock shox reverb 125mm z ok. 2016r. Dałem ją do odpowietrzenia(przewód) i po ok miesiącu przestała całkowicie działać. Co zrobić? Co może być z nią nie tak? Z góry dzięki za odpowiedź
Gość Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 Hej jestemWięc tak kilka pytań Więc wcale się nie wysuwa?1)Jaką masz manetkę? Przycisk czy taką jak do zmieniana przerzutek? 2)Jak działa manetka jeżeli jest ta na wcisk? Czy obecnie jest tak że jak ja wciskasz to jest miękka od samego początku? 3)Czy można ją palcami pociągnąć w swoją stronę tak by przycisk wyszedł bardziej? Jeżeli tak to jest zapowietrzona i trzeba ją odpowietrzyć 4)Sprawdź jeszcze pokrętło przy manetce czy przypadkiem nie jest zbyt mocno skręcona i dlatego sztyca się nie wysuwa Kto ci to robił serwis?
Dawid29046 Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Opublikowano 29 Marca 2020 2 godziny temu, piter614 napisał: Hej jestem Więc tak kilka pytań Więc wcale się nie wysuwa? 1)Jaką masz manetkę? Przycisk czy taką jak do zmieniana przerzutek? 2)Jak działa manetka jeżeli jest ta na wcisk? Czy obecnie jest tak że jak ja wciskasz to jest miękka od samego początku? 3)Czy można ją palcami pociągnąć w swoją stronę tak by przycisk wyszedł bardziej? Jeżeli tak to jest zapowietrzona i trzeba ją odpowietrzyć 4)Sprawdź jeszcze pokrętło przy manetce czy przypadkiem nie jest zbyt mocno skręcona i dlatego sztyca się nie wysuwa Kto ci to robił serwis? 1)przycisk 2)jest miękka 3)jeżeli ją najpierw wcisnę to tak 4)jest ustawione na najszybsze odbijanie sztycy Tak, serwis
Gość Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) To jest zapowietrzona Trzeba ją odpowietrzyć Przycisk manetki musi być twardy Po zwolnieniu sztycy nie może być tak że możesz ją pociągnąć do siebie Jest to do ogarnięcia samemu najlepiej Potrzebna jest chociaż jedna końcówka która możesz wkręcić w manetkę, a w sztuce możesz wkręcić np zbiorniczek od shimano jeżeli masz adapter Wtedy robisz tak Bierzesz olej do reverb wkładasz do lodówki lub zamrażarki by był zimny Wkręcasz strzykawkę w manetkę, zbiorniczek w część sztycy Zaczynasz przelewać od manetki do zbiorniczka możesz przelać całą strzykawkę, wykręcasz zbiorniczek wkrecasz śrubę zabezpieczającą Następnie jak masz jeszcze olej w strzykawce, wciskasz manetkę wtedy powietrze które jest jeszcze w manetce wejdzie do strzykawki, stuknij kilka razy w manetkę oraz wężyk strzykawki, Teraz masz wciśnięty guzik manetki, weź na teraz wciśnij strzykawkę a manetka się wyciśnie, zrób tak kilka razy Będzie prawidłowo odpowietrzona Teraz po co zimny olej o czym on pisze Zimny olej zmniejsza swoją objętość i jest gęsty i lepiej się odpowietrza. Jest to mój sprawdzony sposób który dział Manetka powinna być taka Edytowane 29 Marca 2020 przez Gość
Ares Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 15 godzin temu, Dawid29046 napisał: Cześć Mam sztyce rock shox reverb 125mm z ok. 2016r. Dałem ją do odpowietrzenia(przewód) i po ok miesiącu przestała całkowicie działać. Co zrobić? Co może być z nią nie tak? Idz tam gdzie ci robili i niech robią jeszcze raz albo zwrócą ci kasę. Szanujący się serwis zrobi ponownie.
Gość Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Możesz sprawdzić też czy przewód się nie załamał pod sztycą co powoduje delikatny wyciek oleju, dlatego przestała działać po takim czasie
w0jta5 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Poszukaj zapoceń, to właśnie delikatne wycieki najczęściej powodują dysfunkcję Reverba. Do przelania manetki kup sobie zestaw strzykawek do odpowietrzania hamulców Avid/Sram i działa to świetnie. Przy Stelathu trzeba trochę oszlifować końcówkę, by wkręcić ją przy jarzmie siodełka. Stosuje olej 5WT, bo taki mam na stanie i działa równie dobrze - oczywiście jeżeli mamy lub zamawiamy to 2,5WT. Edytowane 30 Marca 2020 przez w0jta5
Rekomendowane odpowiedzi