Skocz do zawartości

RockShox Recon RL Silver 120mm - cieknie.

getoffmylawn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Problem polega na tym, że cieknie (zauważyłem, że to chyba częste w tych Reconach). Zrobiłem serwis - wymieniłem o-ringi, olej, posmarowałem solidnie sram butter gdzie należy i na chwilę pomogło ale po mocniejszej jeździe problem powrócił ze zdwojoną siłą. Dokręcony jest już praktycznie na maksa więc o ile nie jest za mocno to nie w tym leży problem. Nie mam za bardzo już pomysłów na to, więc zastanawiam się nad wymianą - znalazłem tylko na bikeinn. cena w miarę, ale zastanawiam się jeszcze czy to na pewno w tym leży problem i czy może jakiś tłumik od innego modelu podpasuje?

Pozdrawiam :)

Opublikowano
8 minut temu, piter614 napisał:

A gdzie cieknie ?

Przy pokrętle regulacji jakby gdzieś między tłumikiem a lagą gwintem się przedostawał olej.

Opublikowano

Mogleś "przyszczypać" uszczelke wręcajac korek a może sam korek już "nie trzyma gwintu".

Opublikowano

Jeśli chodzi o uszczelkę to nasmarowałem i ją i gwint i wkładałem wkręcając (bardzo na to uważałem żeby jej nie uszkodzić, bo wiedziałem, że jest to bardzo możliwe). Co masz na myśli, że nie trzyma gwintu?

Opublikowano

To, że może niedostacznie dobrze korek dociska uszczelke. Wkrecenie na maksa nie gwarantuje prawidlowego ułożenia oringu. Obstawiam korek skoro wymieniłeś oring i nadal cieknie.

Opublikowano (edytowane)

Chyba to że gwint może być uszkodzony

Wykręć tłumik i sprawdź ten o-ring który jest na tłumiku jeszcze raz czy ci się nie przyszczypł

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Może być... za duże ciśnienie w komorze tłumika i to ciśnienie szuka ujścia choć najczęstszym objawem nadmiaru ojeju jest sztywny tłumik. Autor pisał, że wcześniej też się pocił, dlatego obstaje przy korku. A może gwint na ladze nie łapie jak trzeba.

Wiem, że trochę trąci prowizorka ale pomoże ustalić czy to problem z gwintem. Nawiń na gwint korka odrobine taśmy teflonowej i skręć wszyatko. Jak przestanie cieknać mamy winowajce.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PrzeLuka napisał:

Na pewno założyłeś właściwy oring?

Na pewno, nie był to oryginał rock shoxa ale dobrany w sklepie specjalizującym się w oringach, pomierzony itd. i rzeczywiście był identyczny.

1 godzinę temu, piter614 napisał:

Ciekaw jestem czy nie ma za dużo oleju w tłumiku

Wlałem 150ml gdzieś tak wyczytałem - były 2 wersje 120 i 150 więc nie wiem czemu, ale stwierdziłem, że 150 będzie bardziej odpowiednią.

Godzinę temu, PrzeLuka napisał:

Może być... za duże ciśnienie w komorze tłumika i to ciśnienie szuka ujścia choć najczęstszym objawem nadmiaru ojeju jest sztywny tłumik. Autor pisał, że wcześniej też się pocił, dlatego obstaje przy korku. A może gwint na ladze nie łapie jak trzeba.

Wiem, że trochę trąci prowizorka ale pomoże ustalić czy to problem z gwintem. Nawiń na gwint korka odrobine taśmy teflonowej i skręć wszyatko. Jak przestanie cieknać mamy winowajce.

Tłumik nie jest sztywny, amortyzator pracuje pięknie. Dokładnie tak, po około 3 miesiącach użytkowania roweru zaczął się pocić coraz mocniej, a że sklep w w-wie a ja w szczecinie to nie chciałem bawić się w gwarancje. Wcześniej zanim zrobiłem ten mini serwis amora też wpadłem na patent z taśmą i też na chwilę pomogło, a potem znów ciekł.

Zastanawiam się, czy to nie będzie wina jakiejś wady konstrukcyjnej w sensie, że spasowanie tych części jest zbyt mało precyzyjne.. Nie daje mi spokoju ten tłumik.

Edytowane przez getoffmylawn
Opublikowano

No nie zupełnie więcej to lepiej. Ilość oleju jest zależna od rocznika amora. 

Teoretycznie taśma powinna "skorygować" złe spasowanie części. Metodami prób i błędów możesz jedynie dojść do przyczyny.

Zacznij może od wymiany korka i upewnij się, że ilość oleju jest właściwa.

Opublikowano
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

No nie zupełnie więcej to lepiej. Ilość oleju jest zależna od rocznika amora. 

Teoretycznie taśma powinna "skorygować" złe spasowanie części. Metodami prób i błędów możesz jedynie dojść do przyczyny.

Zacznij może od wymiany korka i upewnij się, że ilość oleju jest właściwa.

Jest jakaś magiczna strona, na której kupię sam korek? Jak dotąd znalazłem jedynie kompletny tłumik i to tylko w UK.

Opublikowano (edytowane)

Podaj rok produkcji amortyzatora

Dobra możesz mieć i uważam że masz za dużo oleju w tłumiku przy twojej wersji powinno być 118 ml oleju ,teraz gdy wlałeś 150 ml jest to zbyt dużo i podczas jazdy gdy go katujesz zwyczajnie na siłę go wyrzyguje

1662881822_Beztytuu.thumb.jpg.584772b31c52fdd914cbe1134ed37b0a.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 minut temu, piter614 napisał:

Podaj rok produkcji amortyzatora

Obstawiam 2017 lub przełom 17/18, pewności nie mam.

Opublikowano

To 150 ml jest tak czy inaczej za dużo

Wlej tyle ile pisałem

Opublikowano
3 minuty temu, piter614 napisał:

To 150 ml jest tak czy inaczej za dużo

Wlej tyle ile pisałem

Spróbuję zrobić jak mówisz i zobaczymy :)

Opublikowano

No tak to nic nie kosztuje

A teraz działa dobrze ?

Jak jest za dużo oleju może tłumik działać dziwnie

Opublikowano

@getoffmylawn jakbyś chciał to mam najprawdopodobniej kilka korków ze starych tłumików. Myślę, że coś byśmy ci dopasowali :)

Opublikowano
W dniu 28.03.2020 o 22:09, piter614 napisał:

No tak to nic nie kosztuje

A teraz działa dobrze ?

Jak jest za dużo oleju może tłumik działać dziwnie

@piter614 Nie zrobiłem tego, aleeeee.. Odkręciłem pokrętło regulacji tłumienia i tam było sporo oleju, więc wytarłem wszystko odtłuszczaczem, wysuszyłem i przez ostatnie dwa dni uginam go na max tłumieniu powrotu gdzie zawsze najbardziej wyciekało po jeździe z takim ustawieniem i o dziwo sucho. Także o ile dalsze testy przejdzie pozytywnie to problem leży gdzieś w braku uszczelnienia między ruchomą częścią regulacji, a korkiem i jak dokręcam tę regulację to może tworzy się ciut większa szczelina, przez którą (być może przez zbyt dużą ilość oleju jak mówiłeś) wypychany jest olej. Tak myślę, ale czy mogę mieć rację?

17 godzin temu, bartekw0706 napisał:

@getoffmylawn jakbyś chciał to mam najprawdopodobniej kilka korków ze starych tłumików. Myślę, że coś byśmy ci dopasowali :)

@bartekw0706 Chętnie odkupię jeśli coś masz, nawet jeśli nie naprawi mi to problemu cieknięcia z tej regulacji to naprawi mój kłopot z tym, że mi się delikatnie klucz uślizgnął i trochę zjechałem śrubę. Z tego co czytałem trzeba troszkę podszlifować klucz, to prawda?

Opublikowano
42 minuty temu, getoffmylawn napisał:

Chętnie odkupię jeśli coś masz, nawet jeśli nie naprawi mi to problemu cieknięcia z tej regulacji to naprawi mój kłopot z tym, że mi się delikatnie klucz uślizgnął i trochę zjechałem śrubę. Z tego co czytałem trzeba troszkę podszlifować klucz, to prawda?

To podeślij w szczególności zdjęcie samego gwintu, gdyż tutaj mogą być jedynie różnice. 

Jeżeli ci nasadka objechała, to masz dwie opcje:

-Albo nabijesz nasadkę 24.. przez jakąś szmatkę, żeby skazować nadmiar luzu. Jeżeli nie jest bardzo objechane to powinno pomóc. No i takie nakładanie nawet jak ci nasadka na nowej nakrętce objedzie, to ci jej nie zniszczy. Ja jak blokady odkręcam to zawsze coś podkładam i nie mam problemu.

-Druga opcja to po prostu klucz płaski 24 mm. Jeżeli dobrze przyłożysz i przyciśniesz to zawsze pujdzie:)

-Jeszcze jest niby opcja nabić klucz 23, ale powiem szczerze nie wróże dobrze takiemu rozwiązaniu bo to trochę barbarzyńska metoda, która może z naszej blokady zrobić miazgę.

Opublikowano

@bartekw0706 Nie jestem w stanie zrobić zdjęcia tego, bo to będzie jednorazowe odkręcenie, jak odkręcę to już tego nie założę. Próbowałem przez szmatkę i nie pójdzie, płaski klucz kupię, ale ta nakrętka się po prostu szczerbi - odpadają kawałki plastiku, nie rozumiem dlaczego zrobili takie dziadostwo zamiast dać np. aluminium... Natomiast wygląda to dokładnie tak:

tłumik.jpg
Opublikowano

Spróbuj przez żabkę to złapać i odkręcić. Niestety tanie tłumiki Turnkey mają głownie z plastiku.

Opublikowano

Dlatego wbrew pozorom @ACTIVIA oraz Bitul  ma w swojej ofercie klucze nasadowe ze zatoczoną końcówka na płasko