Skocz do zawartości

Zmiana zębatek w korbie tiagra 4700

Mic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z racji tego, że głównie jeżdżę po drogach gdzie nie ma zjazdów i podjazdów, to wykorzystuję głównie blat 34T i środek przełożeń kasety 11-25T, a jakieś szybsze odcinki kończą się krzyżowaniem łańcucha w jedną bądź drugą stronę.
Pomyślałem, żeby przerobić blat na 48/36T lub 48/39T i w ten sposób zwiększyć wykorzystanie skrajnych przełożeń na kasecie.
Problem zaczyna się ze znalezieniem samej tarczy 48T i czy mały blat 39T będzie pasował od wyższej grupy lub 3-rzędowej korby z tiagry?

Edit:
Trochę pogrzebałem i wydaje mi się, że konfiguracja: duża tarcza 46T (FC-RS510) i mała 39T (FC-R7000), powinna ze sobą i resztą komponentów tiagry (łańcuch hg54, ramiona korby) działać. Koszt 255zł, raczej tanio.

Edit 2:
Zębatka 39T doszła (duża w drodze), ma inny kształt zębów (chyba są dłuższe) i nie posiada wgłębień na łebki śrub. Po 100km jazdy nie zauważyłem problemów. Zdecydowanie lepiej jeździ mi się na tym przełożeniu. Nie wiem czy to złudzenie, ale wydaje się, że utrzymuje nieco wyższą średnią prędkość podczas jazdy.

Edytowane przez Mic