benmal Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 Cześć, chciałbym kupić w tym sezonie gravela. Budżet mam tak około 4,5 tys. W oko wpadł mi Felt Broam 40 na 2020 rok. Jest to propozycja o tyle interesująca, że ma już Shimano GRX i jest stosunkowo tani. Czy macie jakieś opinie o rowerach Felt? Warto w to iść? Co sądzicie? Mnie cena mocno zaskakuje i przyznaję, że nieco niepokoi... Liczę na Wasze opinie, Pozdrawiam
Chmielo Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Nie znam firmy,a co do ceny to nie odbiega bardzo mocno od konkurencji wiec nie jest to raczej jakaś hiper okazja.Sam Grx tez cenowo nie jest dużo droższy od Tiagry np. na Yt masz kilka filmików recenzji tego roweru,
benmal Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) No właśnie cenowo na tym poziomie znalazłem jedynie Rometa... Jakoś nie ufam Rometowi za bardzo. A filmiki z Feltem Broam na yt też nie są opinią użytkownika, tylko kogoś kto ma chwilowo ten rower do dyspozycji i komentuje jego konstrukcję i osprzęt... Masz może jakieś przykłady rowerów konkurencji w podobnej cenie? Dzięki z góry Edytowane 28 Marca 2020 przez benmal
leejoonidas Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) Tu masz info o marce Felt. http://www.mtbnews.pl/artykul/wiadomosci/ze-swiata/5714/felt-wykupiony-przez-rossignola Miałem okazję serwisować Felt-a i są to rowery przyzwoicie zrobione, a w zasadzie mówimy tu o ramie a nie o rowerze. Felt to tylko rama a reszta części jest od Shimano, FSA, SRAM i jeszcze kilka dodatków z innych firm zawieszonych na ramie zwanej Felt, Romet lub co tam tylko chcesz. Najważniejsze aby rama miała sztywne osie i suport wkręcany a nie wciskany, mocowania bagażników, taper główki ramy. Felt to wszystko ma. Edytowane 28 Marca 2020 przez leejoonidas
benmal Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Opublikowano 28 Marca 2020 Super! Wielkie dzięki za pomoc. To mi wiele układa.
thepressya Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Broam ma grx'a (przerzutki 400, korbe chyba 600) ale klamki tiagrowe.
benmal Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Opublikowano 28 Marca 2020 Tak, ale to nie przeszkadza. Może właśnie na tym nieco zbili cenę. Sprzęt się wydaje naprawdę ciekawy.
thepressya Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Tak tak. Sam o nim myślę. Zastanawiam się tylko nad opcją zmiany na pełnego grx'a.
benmal Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Opublikowano 28 Marca 2020 Wydaje mi się, że to już średnio konieczne. Tak naprawdę Tiagra jest rewelacyjna. Klamki GRX nie są w niczym lepsze a mega droższe bo nowe. W gravelach jedynie warto mieć przerzutki GRX ze względu na lepsze przełożenia i sprzęgło bardziej dopasowane do mocniejszej jazdy. Reszta może być skompletowana z innych grup. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
bolko Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) Klamki GRX są dużo lepsze, bo występują tylko w wersji hydraulicznej. Tu masz hamulce mechaniczne, dlatego tiagra. Dlatego nie porównuj tego roweru z innymi, gdzie jest pełny GRX, bo hydraulika w szosie/gravelach robi dużą różnicę w cenie. Przerzutka tylna to różnica tylko 15 euro. Co nie zmienia faktu, że Spec w tej cenie to na Clarisie Edytowane 28 Marca 2020 przez bolko
benmal Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Opublikowano 28 Marca 2020 No właśnie o tym napisałem ze dlatego ma to odzwierciedlenie w cenieWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jokansen Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Ujeżdżam ten rower od kilku tygodni więc co nie co mogę napisać. Odnośnie ceny - jest bardzo dobra w stosunku tego co dostajemy. Wzmiankowany wyżej Romet (pewnie mowa o Aspre 2) nie posiada sztywnych osi i nic z tym nie zrobisz. Felgi i opony przystosowane pod tubeless. Osprzęt GRX. Hamulce - tutaj występują nazwijmy to hybrydy - są hydrauliczne ale uruchamiane linkami (zbiorniczki oleju są bezpośrednio przy tarczy. Nie będę się rozpisywał czy są dobre czy złe bo nie mam żadnej skali porównawczej. Hamują skutecznie choć subiektywnie są takie tępawe, jakby klocki były nieco przytwarde. Jest to gravel z gatunku tych komfortowych - geometria zbliżona do roweru crossowego, dość miękkie siodło, szerokie opony (a miejsca jest na jeszcze szersze jakby komuś było mało) Jakość wykonania jest bez zarzutu, jestem zadowolony z roweru. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Jokansen
Siwy_dym Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) Mojego Felta kupiłem z myślą o typowym Gravelu z komfortowa geometrią, zrobiłem na razie ok 1000 tys km. Mimo ze opony 40 mm bez problemu 35 km/h można utrzymać na płaskim na asfalcie, jeżdżę 50% po szutrach i bardzo często na drobnych ostrych kamyczkach i opony super narazie bez kapcia( ale nie maja na oponie znaczka Tr wiec nie sa do tubless). Dużym atutem jest wiele punktów montażowych na bidony itp.( ja mam torbę na górnej rurze przykręcaną do ramy- zero majtania i przekrzywienia ). O grx nie będę sie rozpisywał bo to klasa sama w sobie z tym naciągiem łańcucha ., biegi wchodzą ładnie nawet pod obciążeniem.Hamulce mimo ze hybrydowe to rzeczywiście dziwnie hamują- trochę inna modulacja niż jest to w zwykłym hydr. , ale to chyba kwestia klocków. Kupiłem rozmiar L i mam 183 cm , pasuje idealnie, chociaż brakuje mi minimalnie wysokości siodełka, ale sztycy juz wyżej nie da sie. Siodełko mega wygodne. Bardzo fajny w słońcu brokatowy lakier mam kolor granatowy Minusy: - uważam ze jest za krótki baranek, brakuje mi chwytu równoległego do ziemi - bardzo delikatny lakier, nie chodzi o rysy tylko o takie matowieniu gdzie go poobcieramy - naciskając przedni hamulec czuć lekki ruch na główce , może kwestia docisku mostka i dokrecenia. - kompletnie nie widać napisu felt na tej ramie😀 ktos pisał ze to żadna okazja, to nich pokaże mi gravela na sztywnych osiach z pełna grupa grx( bez klamek, tiagra), z takim supportem, taperowaną główka i hamulcami hybrydowymi. Zapłaciłem 4500 tys. Edytowane 30 Maja 2020 przez Siwy_dym
Argi Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 21 minut temu, Siwy_dym napisał: ktos pisał ze to żadna okazja, to nich pokaże mi gravela na sztywnych osiach z pełna grupa grx( bez klamek, tiagra), z takim supportem, taperowaną główka i hamulcami hybrydowymi. Zapłaciłem 4500 tys. Wypowiadał się tak "autorytet", który cyt. "nie znam marki..." Nie zna marki FELT.
Biker50 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Na wstępie witam się (przed chwilą dokonałem rejestracji na forum). @Siwy_dym @Jokansen Miałbym prośbę. Powiedzcie jaki macie wzrost i długość nogi oraz w jakim rozmiarze ramę wybraliście (52,54,56,58). Dodatkowo jeśli króryś z was ma rozmiar 56 to prosiłbym o podanie jaka jest odległość od supportu do szczytu siodełka przy maksymalnie wyciągniętej sztycy (środek dziury w korbie i szczyt siodełka). Mam 181cm i zastanawiam się czy na 56 da się ustawić siodło na odpowiedniej wysokości. 58 boje się, że będzie za duża... Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Rumcajs Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 3 godziny temu, Biker50 napisał: Na wstępie witam się (przed chwilą dokonałem rejestracji na forum). @Siwy_dym @Jokansen Miałbym prośbę. Powiedzcie jaki macie wzrost i długość nogi oraz w jakim rozmiarze ramę wybraliście (52,54,56,58). Dodatkowo jeśli króryś z was ma rozmiar 56 to prosiłbym o podanie jaka jest odległość od supportu do szczytu siodełka przy maksymalnie wyciągniętej sztycy (środek dziury w korbie i szczyt siodełka). Mam 181cm i zastanawiam się czy na 56 da się ustawić siodło na odpowiedniej wysokości. 58 boje się, że będzie za duża... Dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Mam ten rower w rozmiarze 56 i długość o jaka pytasz to 77,5 cm. Mając 180 cm i 83 cm nogę wahałem się miedzy 54, a 56. 58 nie brałem pod uwagę. Ostatecznie nie mając jak się przymierzyć wybrałem rozmiar według tego co podaje producent.
Bazi Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Na wstępie witam was moi drodzy. Jestem szczęśliwym posiadaczem felta. Wcześniej ujeżdżałem stevensa 7x (crossa). Porównując wygodę no to felt naprawdę bardzo miło mnie zaskoczył. Zrobiłem nim 600 km w wiekszości po szutrze i w terenie, dwa razy zlapalem kapcia nie wiem czy to kwestia cisnienia w oponach czy opon. Ważę 105 kg, 200 cm mierzę a rozmiar który posiadam to 61. Hamulce są dobre, w stevensie miałem hydrauliczne i były bardzo dobre. Jeżeli chodzi o same przerzutki to jest kosmos, wchodzą jak masełko czy z obciążeniem czy bez, teren i asfalt. Jest to mój pierwszy gravel i naprawdę za te pieniądze - kupiłem za 4.3k - nie spodziewałem się, że kupie coś tak dobrego. No i wiadomo sztywne osie robią swoję, planuję go wykorzystać do dystansu ironmana, dołożyć tylko lemondke i opony. Tak jak wspominałem wcześniej tylko hamulce mogłyby być jeszcze lepsze. Ale wiadomo, wszystkiego nie można mieć!
kubson29 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Witam, gdzie można kupić w tak okazyjnej cenie, piszecie 4300-4500 zł. Na Allegro widzę są powystawiane za 4999 cena katalogowa rzekomo 5,5 tys pisze facet. Za 4300 chyba bym się zaraz decydował i jechał kupować. Martwią mnie te hamulce hybrydowe ale lepsze to niż mechaniczne, które jak widzę są super pospolite. Felcik ładnie się prezentuje w tym zielonym kolorze bardzo zacnie i ciekawie wyglada moim zdaniem. Kolejny sensowny konkurent jaki znalazłem to Trek Checkpoint 4 ale to już 6300 zł, ewentualnie Kross Esker 6.0 ale ten nie podoba mi się z wyglądu, wyglada jak jakis MTB z barankiem. pozdrawiam kuba
Jokansen Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 W dniu 5.06.2020 o 20:53, Biker50 napisał: Na wstępie witam się (przed chwilą dokonałem rejestracji na forum). @Siwy_dym @Jokansen Miałbym prośbę. Powiedzcie jaki macie wzrost i długość nogi oraz w jakim rozmiarze ramę wybraliście (52,54,56,58). Dodatkowo jeśli króryś z was ma rozmiar 56 to prosiłbym o podanie jaka jest odległość od supportu do szczytu siodełka przy maksymalnie wyciągniętej sztycy (środek dziury w korbie i szczyt siodełka). Mam 181cm i zastanawiam się czy na 56 da się ustawić siodło na odpowiedniej wysokości. 58 boje się, że będzie za duża... Dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Cześć. Mam 168cm wzrostu, a długość nogi ok 80cm. Wziąłem ramę 54cm, choć myślałem też o mniejszej. Ostatecznie nie żałuję. W rowerze "pękło" już 2 tysiące kilometrów a ja cały czas jestem zachwycony. To naprawdę zacny sprzęt jak za tą kasę.
Arek_zh Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 Hej, Tez od kilku tygodni jestem posiadaczem Felt Broam 40. Zdecydowalem sie na niego, bo chciałem gravela do kolekcji (w sumie to juz chyba 5 rower, niespecjalnie potrzeby) a wolalem nie wydac za duzo na kolejny rower ktory moze stac w kacie bo nie mam czasu na nich jezdzic. Ktos wspomnial o oponie. Pierwsze 6 km i 2 razy przebita detka ale zakladam ze to byl duzy pech. Opona wyglada bardzo solidnie, kilkaset km zrobione bez dalszych problemow. Hamulce, tu przyznam bylem ogromnie rozczarowany i plulem sobie w brode ze jadnak nie kupilem broam 30 ale juz sie troche przyzwyczailem, przy czym nie dzialaja one lepiej niz szczekowa ulterga (w optymalnych warunkach pogodowych) w deszczu jednak znacznie lepiej No ale podsumowywując, jesli ktos ma sztywny budzet, to naprade ciezko znalezc lepszego gravela w tej cenie. Jako dowod dodam ze mieszkam w Szwajcarii a rower kupilem w PL i byl to jedyny kraj w Europie gdzie jeszcze byl dostepny w moim rozmiarze (56). Cena 4700 na Allegro. PS. Jesli ktos jezdzi duzo po gorach albo z obladowanym rowerem to mozna do niego wsadzic ROADLINK-a z kaseta 11-42 i dziala pieknie bez zadnych kombinacji. Uzylem calego lancucha 116 choc wg metody najwiekszych zebatek brakowalo chyba dwoch ogniw, ale nie robie 2-10 w tej kombinacji wiec to nie problem. Do 9 z tylu dziala idealnie. pzdr, Arek
benmal Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor Opublikowano 1 Lipca 2020 Wow, a nie musiałeś przy zmianie kasety nic zmieniać z przerzutkami? Bez problemu obsługują tak duży zakres kasety? Pytam o to, bo mieszkam sam w górach i nadal mam zgryz z tym zakresem przełożeń. Obecnie jeżdżę na wiekowym trekkingu Kellys z osprzętem Alivio gdzie obecnie po małym remoncie mam korbę 42-22 a kasetę 11-34. Idealnie pod nawet spore wzniesienia idzie. Felt jest w zasięgu ale ciągle jednak mam obawy, że korba 46-30 i kaseta 11-34 to nieco zbyt twarde jak dla mnie przełożenia. Możliwość wymiany kasety wiele by zmieniała.
Arek_zh Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) Co ciekawe i dosyć dla mnie niezrozumiałe nie dotknąłem nawet srub do regulacji tylnej przerzutki. Widzialem, ze niektorzy wkrecali dluzsze sruby, w ogole wykracali sruby i strasznie kombinowali ale z tym GRXem dziala to zupelnie "out of the box". Oczywiscie jestem swiadom istnienia wartosci "pojemnosci" tylniej przerzutki ale Shimano daje naprawde duzy margines. Jest sporo przykladow na niemieckich forach. Ja "zaryzykowalem"ostatecznie po tym poscie (MoodDerailleur), tylko jeszcze dopytalem na forum jak i producenta czy chodzi o zwyklego ROADLINKA czy DM i faktycznie dziala bez problemu (zwykly). Edytowane 1 Lipca 2020 przez Arek_zh
Siwy_dym Opublikowano 9 Lipca 2020 Opublikowano 9 Lipca 2020 W dniu 16.06.2020 o 21:44, kubson29 napisał: Witam, gdzie można kupić w tak okazyjnej cenie, piszecie 4300-4500 zł. Na Allegro widzę są powystawiane za 4999 cena katalogowa rzekomo 5,5 tys pisze facet. Za 4300 chyba bym się zaraz decydował i jechał kupować. Martwią mnie te hamulce hybrydowe ale lepsze to niż mechaniczne, które jak widzę są super pospolite. Felcik ładnie się prezentuje w tym zielonym kolorze bardzo zacnie i ciekawie wyglada moim zdaniem. Kolejny sensowny konkurent jaki znalazłem to Trek Checkpoint 4 ale to już 6300 zł, ewentualnie Kross Esker 6.0 ale ten nie podoba mi się z wyglądu, wyglada jak jakis MTB z barankiem. pozdrawiam kuba Na Allegro w marcu i kwietniu były wszystkie rozmiary wystawione za 4.5 tys przynajmniej od tego sprzedawcy gdzie ja brałem . Później cena poszła na 5.5 a teraz juz nie są dostępne
Rekomendowane odpowiedzi