Werder Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 (edytowane) Witam Chciałbym zapytać nieco bardziej ,,obcykanych" ode mnie czy rower Remedy 8 27.5 XT (2020) sprawdzi sie na singiel trackach... oczywiście precyzując pytanie mam na myśli czy na podjazdach nie zacznę żałować zakupu. Do tej pory po tego typu trasach jeździłem Krossem levelkiem ale że pojawił sie kilka groszy na zakup rowerka chciałem właśnie kupić pierwszego fulla, którego używałbym raczej tylko na trasach typu singiel track. Co o tym sądzicie, a może polecilibyście coś innego z fulla pod singiel tracki, proszę o opinie. Z góry dziękuje. Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2020 przez Werder 1
trollu Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 jeśli chodzi o zjazdy to da radę a na podjazdach też da radę
marcin.jka Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 Świetny rower, po przesiadce z levela będziesz w szoku.
Werder Opublikowano 27 Marca 2020 Autor Opublikowano 27 Marca 2020 Oglądnąłem taki filmik SzajBajka: gdzie mówi (2.55) że full na mniej technicznych podjazdach na singiel tracku się nie sprawdzi.... i tym samym zasiał w mnie wątpliwość ... 😧 Może ktoś kto jeździ fulem coś by rzekł ... ?
dredi91 Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 Ja podjeżdżam fullem 160/160 i jest po prostu wolniej niż rowerem XC, za to na zjazdach połyka wszystko jak leci
Ares Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 7 minut temu, Werder napisał: Oglądnąłem taki filmik SzajBajka: gdzie mówi (2.55) że full na mniej technicznych podjazdach na singiel tracku się nie sprawdzi.... i tym samym zasiał w mnie wątpliwość ... 😧 Bo ma rację. Chcesz kupić ciężki rower pod enduro z Lyrikiem na pokładzie i skokiem tylnego zawiasu 150mm.
Werder Opublikowano 27 Marca 2020 Autor Opublikowano 27 Marca 2020 17 minut temu, Ares napisał: Bo ma rację. Chcesz kupić ciężki rower pod enduro z Lyrikiem na pokładzie i skokiem tylnego zawiasu 150mm. Zatem może nieco bardziej Trailowa wersja Trek Fuel EX 8 XT tam już tył na 130 mm skoku.... ?
KrzysiekMTB Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 1 minutę temu, Werder napisał: Trek Fuel EX 8 Z tego czytam to to dla ciebie lepsze, bardziej uniwersalne rozwiązanie. Generalnie - co do podjazdów, to fakt, że na prostych singlach full nie ma żadnej przewagi nad ht. Zwykle jest cięższy i zawsze stracisz trochę energii przy pedałowaniu. Sytuacja zmienia się drastycznie na korzyść fulla w momencie kiedy podjazd robi się coraz bardziej techniczny. Generalnie więcej zależy od Twoich umiejętności niż od sprzętu, jechać i mieć z tego frajdę można i na ht, i na fullu i na enduro. Ale więcej skoku zaczyna się przydawać tak na naprawdę dopiero na przyblokowanych, skalistych singlach. Nie wiem czy będziesz na takich jeździł. Dam przykład - na moim ulubionym 10 minutowym singlu, średnio technicznym jestem tylko 10 sekund szybszy na fullu enduro 160mm niż na hardtailu z wiotkim amorem 140mm. Co do alternatyw to obejrzyj jeszcze Gianta trance 29 - klasyka gatunku, fajny rowerek. Pozdrawiam Krzysiek 1
Ares Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 24 minuty temu, Werder napisał: Zatem może nieco bardziej Trailowa wersja Trek Fuel EX 8 XT tam już tył na 130 mm skoku.... ? Dla mnie za drogo za co to oferuje. W życiu bym nie dał tyle kasy. Niewiele drożej jest NS Bikes Define ale już w plastiku i lepsze graty. Tak czy inaczej słuszniejsza koncepcja bo pierwsza propozycja jest bez sensu do takiej jazdy. Jak też napisał @KrzysiekMTB będzie ci to zamulać jazdę. Giant też ma średnie koło w Trance. Bardzo szybki, zwinny rowerek.
KrzysiekMTB Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 3 minuty temu, Ares napisał: Dla mnie za drogo za co to oferuje Zgoda, pewnie nie jest jakąś super okazją, ale mi się bardzo podoba koncepcja tego rowerka - mały 115mm skok z tyłu, przód 130, dobre zawieszenie, rozsądne geo (chociaż jak to w Giantach, w miarę płaska rura podsiodłowa). Kolega go ma, więc pewnie go wcześniej czy później przetestuje :-). @Werder generalnie celuj w rower trailowy, tzn. 120-140mm skoku amortyzatora i progresywna geo (orientuj się po kącie główki ramy między 66 a 67.5). Pozdrawiam Krzysiek
trollu Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 2 minuty temu, KrzysiekMTB napisał: Zgoda, pewnie nie jest jakąś super okazją, ale mi się bardzo podoba koncepcja tego rowerka - mały 115mm skok z tyłu, przód 130, dobre zawieszenie, rozsądne geo (chociaż jak to w Giantach, w miarę płaska rura podsiodłowa). Kolega go ma, więc pewnie go wcześniej czy później przetestuje :-). @Werder generalnie celuj w rower trailowy, tzn. 120-140mm skoku amortyzatora i progresywna geo (orientuj się po kącie główki ramy między 66 a 67.5). Pozdrawiam Krzysiek z tymi 115mm to chyba nie chodzi Ci o fuel exa bo chyba nawet model sprzed 2017 miał więcej
Werder Opublikowano 27 Marca 2020 Autor Opublikowano 27 Marca 2020 33 minuty temu, KrzysiekMTB napisał: Zgoda, pewnie nie jest jakąś super okazją, ale mi się bardzo podoba koncepcja tego rowerka - mały 115mm skok z tyłu, przód 130, dobre zawieszenie, rozsądne geo (chociaż jak to w Giantach, w miarę płaska rura podsiodłowa). Kolega go ma, więc pewnie go wcześniej czy później przetestuje :-). @Werder generalnie celuj w rower trailowy, tzn. 120-140mm skoku amortyzatora i progresywna geo (orientuj się po kącie główki ramy między 66 a 67.5). Pozdrawiam Krzysiek Generalnie z tego co czytałem o rowerze Trek to dodatkowo ma on ciekawa technologie a dokładnie regulacje kata główki ramy 1-2 stopni oraz do 10 mm regulacje wysokości suportu, a to wydaje mi się powinno poprawić właściwości podjazdowe roweru ... mam racje ?
KrzysiekMTB Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 43 minuty temu, trollu napisał: tymi 115mm to chyba nie chodzi Ci o fuel exa Chodzi o Trace 29 😉 Pozdrawiam Krzysiek
trollu Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) 22 minuty temu, Werder napisał: Generalnie z tego co czytałem o rowerze Trek to dodatkowo ma on ciekawa technologie a dokładnie regulacje kata główki ramy 1-2 stopni oraz do 10 mm regulacje wysokości suportu, a to wydaje mi się powinno poprawić właściwości podjazdowe roweru ... mam racje ? reguluje się link tylnego zawiasu a w efekcie zmienia się kąt główki ramy, kąt podsiodłówki czy baza kół. Takie patenty znajdziesz np w YT czy Sancie więc Trek nie jest tutaj jedyny 7 minut temu, KrzysiekMTB napisał: Chodzi o Trace 29 😉 Pozdrawiam Krzysiek aaa ok myślałem, że trance ma więcej skoku z tyłu Edytowane 27 Marca 2020 przez trollu
komandosek Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) 8 godzin temu, KrzysiekMTB napisał: . Sytuacja zmienia się drastycznie na korzyść fulla w momencie kiedy podjazd robi się coraz bardziej techniczny. Możesz doprecyzować? W jaki sposób? Tzn, myślę że wiem o czym piszesz. N lat temu, na rowerach z kołem 26 cali bardzo strome podjazdy bywały trudne, bo koło traciło trakcję wskutek niskiej trakcji i nieprawidłowego pedałowania, tzn ze zbyt niską kadencją, szarpiąc kołem i nie amortyzując ciałem( nie "wchłaniając" górki w krytycznych miejscach) Podjeżdżać należało umieć i serio tego się uczyłeś - miałem zajęcia z techniki podjeżdżania w szkólce mtb kiedyś. Teraz 26 cali to rekreacja. Na 29 cali koło ma znacznie większą trakcję więc buksować będzie dopiero jak się mocno postarasz - będziesz mieć łyse i przepompowane opony. Hardtail zwykle jest do tego krótszy, łatwiej nim brać ostre zakręty pod górę. Raz przez to że łatwiej skręca, dwa że później brakuje Ci mocy bo więcej mocy idzie na koło. Edytowane 28 Marca 2020 przez komandosek
Grz_Bo Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Odnośnie Trance'a i jego skoku. Też za na namową kolegów rozważam ten model. Ale czy do dropów powiedzmy 0,5-1,0 m ten skok amora z tyłu nie będzie za mały?Pozdrawiam,GB
KrzysiekMTB Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) 5 godzin temu, komandosek napisał: Możesz doprecyzować? W jaki sposób? Trakcja ponad wszystko. Stromizna to jedno, drugie to przeszkody na podjeździe. Pod górę musisz mocno pedałować, w momencie jak przejedziesz tylnym kołem przez wysoki korzeń czy kamień na ht tracisz na chwilę przyczepność, jeśli wtedy mocniej naciśniesz na pedały to koło Ci zacznie buksować i jest ryzyko, że będziesz musiał zejść z roweru. Na fullu tylne koło jest zawsze przyciśnięte do podłoża, więc masz non stop trakcję. To nie znaczy, że na ht nie da się podjeżdżać, trzeba tylko przez chwilę "odciąć" moment obrotowy ale wymaga to większej uwagi, i jak jest technicznie to robi się problem, więc ryzyko, że trzeba zejść jest większe na ht. Ten efekt jest bardzo podobny przy 27.5 jak i 29, chociaż przy 29 może jest minimalnie lepiej. Co do długości roweru to pełna zgoda, te nowoczesne kolumbryny są tak długie, że robi się problem w ciasnych zakrętach. Ale szczerze mówiąc moim zdaniem ma to znaczenie głównie na zjazdach i ma mniejszy związek czy to full czy ht a raczej z geometrią progresywną. Takie są moje doświadczenia, mam i ht i fulle 27.5 i 29. @Grz_Bodropy robisz generalnie na stojąco więc masz z natury już dodatkowo jakieś 500mm w nogach :-). Do jazdy trailowej przy sporadycznych dropach do metra te 115mm powinny być ok. Istotna jest wtedy charakterystyka pracy zawieszenia, ważne żeby była trochę bardziej progresywna, żebyś co chwilę nie dobijał dampera, nie wiem jak to pracuje w tym trance. Ale jak nie chcesz z tym do bike parku latać non stop dropy to czemu nie. Co do treka fuel ex - bardzo fajny rower, super się na nim czułem, ale cały czas powtarzam, że ma tego knock blocka, który mi bardzo przeszkadzał i dlatego się na niego nie zdecydowałem. Innym on nie przeszkadza więc to bardzo indywidualna sprawa. Knock block to blokada chroniąca ramę przed uderzeniem kierownicą w przypadku wypadku, problem w tym, że ogranicza zakres ruchu kierownicą, i de facto zakres jest taki jak w downhillówkach z dwupółkami. Pozdrawiam Krzysiek Edytowane 28 Marca 2020 przez KrzysiekMTB 1
PiotrekGT Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Jako że mam remedy to się pobieznie wypowiem. W góre idzie tak se, w porownaniu do hardtaila. Powiedzmy podjazd który wyjeżdzam na HT na remedy w 2/3 podjazdu mam dość. Na obdlokowanym damperze. Sprawe poprawia nieco ustawienie zawiasu w górną pozycje (mino link). Dodatkowo seryjne opony strasznie go mulą. Co do wersji 8 XT to sam bym sobie takiego kupił gdyby byl taki w 2019. Rower w ktorym nic bym nie wymienił. Bo defakto teraz mam remedy 7 SLX Musze też przyznać że rower jest dosyć krótki a ma niskie podsiodłowki wiec można myslec o kupnie o 1 wiekszego rozmiaru co poprawi reach. To też fakt ktory zbagatelizowałem podczas zakupu i po czasie kupił bym 18,5 (może nawet 19,5 i wsadzil jakis ultrakrotki mostek) a nie 17,5. Knock block faktycznie wkurza. Czy kupiłbym drugi raz? Nie, kupiłbym canyona spectrala ktorego wtedy chciałem kupić ale balem się tej cholernej wysyłki.
komandosek Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Grz_Bo napisał: Odnośnie Trance'a i jego skoku. Też za na namową kolegów rozważam ten model. Ale czy do dropów powiedzmy 0,5-1,0 m ten skok amora z tyłu nie będzie za mały? Pozdrawiam, GB Tak jak Krzysiek napisał, zamortyzujesz ciałem. Widze ze poważnie podchodzisz do zakupu, sugerował bym kupienie dodatkowo jakiejś taniej kolarzówki by trenować kondycję. Serio, brak kondycji ograniczy frajdę z jazdy i narazi na kontuzje. Żeby zrobić powiedzmy te 30kilometrow zjazdów i podjazdów trzeba na prawdę mieć krzepę - by podjeżdżać oraz koncentrację i siłę by zjeżdżać. Edytowane 28 Marca 2020 przez komandosek
Werder Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Opublikowano 28 Marca 2020 11 godzin temu, KrzysiekMTB napisał: Trakcja ponad wszystko. Stromizna to jedno, drugie to przeszkody na podjeździe. Pod górę musisz mocno pedałować, w momencie jak przejedziesz tylnym kołem przez wysoki korzeń czy kamień na ht tracisz na chwilę przyczepność, jeśli wtedy mocniej naciśniesz na pedały to koło Ci zacznie buksować i jest ryzyko, że będziesz musiał zejść z roweru. Na fullu tylne koło jest zawsze przyciśnięte do podłoża, więc masz non stop trakcję. To nie znaczy, że na ht nie da się podjeżdżać, trzeba tylko przez chwilę "odciąć" moment obrotowy ale wymaga to większej uwagi, i jak jest technicznie to robi się problem, więc ryzyko, że trzeba zejść jest większe na ht. Ten efekt jest bardzo podobny przy 27.5 jak i 29, chociaż przy 29 może jest minimalnie lepiej. Co do długości roweru to pełna zgoda, te nowoczesne kolumbryny są tak długie, że robi się problem w ciasnych zakrętach. Ale szczerze mówiąc moim zdaniem ma to znaczenie głównie na zjazdach i ma mniejszy związek czy to full czy ht a raczej z geometrią progresywną. Takie są moje doświadczenia, mam i ht i fulle 27.5 i 29. @Grz_Bodropy robisz generalnie na stojąco więc masz z natury już dodatkowo jakieś 500mm w nogach :-). Do jazdy trailowej przy sporadycznych dropach do metra te 115mm powinny być ok. Istotna jest wtedy charakterystyka pracy zawieszenia, ważne żeby była trochę bardziej progresywna, żebyś co chwilę nie dobijał dampera, nie wiem jak to pracuje w tym trance. Ale jak nie chcesz z tym do bike parku latać non stop dropy to czemu nie. Co do treka fuel ex - bardzo fajny rower, super się na nim czułem, ale cały czas powtarzam, że ma tego knock blocka, który mi bardzo przeszkadzał i dlatego się na niego nie zdecydowałem. Innym on nie przeszkadza więc to bardzo indywidualna sprawa. Knock block to blokada chroniąca ramę przed uderzeniem kierownicą w przypadku wypadku, problem w tym, że ogranicza zakres ruchu kierownicą, i de facto zakres jest taki jak w downhillówkach z dwupółkami. Pozdrawiam Krzysiek A tym trekiem fuel ex to po jakich traskach latałeś ... ? zastanawiam się jak sobie radzi na podjazdach bo generalnie jeżdżę właśnie na singiel trackach. Wcześniej koledzy pisali że przy podjazdach pomaga kąt główki ramy w granicach 66-67 a fuel ma zbliżony + możliwość regulacji...
trollu Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 11 minut temu, Werder napisał: A tym trekiem fuel ex to po jakich traskach latałeś ... ? zastanawiam się jak sobie radzi na podjazdach bo generalnie jeżdżę właśnie na singiel trackach. Wcześniej koledzy pisali że przy podjazdach pomaga kąt główki ramy w granicach 66-67 a fuel ma zbliżony + możliwość regulacji... @komandosek wyżej w sumie wyczerpał temat - fuel będzie podjeżdżał lepiej niż endurak ale czy można to jakoś zmierzyć? Ja mam fuel exa 2018 - w BB robiłem nim trasy - Rocknrolla - podjazd na Kozią, Twister - podjazd pod kolejkę na Szyndzielnię. Daglezjowy jeździłem na xc ht - ja tam różnicy nie widzę poza tym, że full będzie nieco cięższy i opona 2.3 na niższym ciśnieniu daje po tyłku (porównując do lżej toczącej się 2.0), bujanie minimalne - pomijalne, w razie czego jest blokada. Kondycja, kondycja i jeszcze trochę kondycji. To wszystko weryfikuje. Na Daglezjowym ja sobie płuca wypruwałem, żeby utrzymać się za laską na top fuelu - też xc ale full i jechała. Kumpel na Remedy z 2015 objeżdżał mnie jak chciał. Ale ja też poobjeżdżałem kilku więc tak licho nie było. To rower podjeżdża czy rider na nim?
Kkaaeell Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Co do knock błocko to można wyłamać ząbek przy sterach i problem zniknie
KrzysiekMTB Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 15 minut temu, Kkaaeell napisał: Co do knock błocko to można wyłamać ząbek przy sterach i problem zniknie To prawda ale wtedy jest ryzyko, że w razie wypadku faktycznie się uszkodzi ramę. Cały problem leży w konstrukcji ramy - chcieli zwiększyć sztywność więc poprowadzili dolną rurę od główki od razu w dół. Tyle że śmiem twierdzić, że tej zwiększonej sztywności żaden z nas by nie odczuł. Pozdrawiam Krzysiek
Grz_Bo Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Tak jak Krzysiek napisał, zamortyzujesz ciałem. Widze ze poważnie podchodzisz do zakupu, sugerował bym kupienie dodatkowo jakiejś taniej kolarzówki by trenować kondycję. Serio, brak kondycji ograniczy frajdę z jazdy i narazi na kontuzje. Żeby zrobić powiedzmy te 30kilometrow zjazdów i podjazdów trzeba na prawdę mieć krzepę - by podjeżdżać oraz koncentrację i siłę by zjeżdżać. Hej,Formę szlifuje:- mam rower crossowy, nim codziennie do pracy i raz, dwa w tygodniu po jakieś 30-40km po płaskim. - mam również trailowca z napędem elektrycznym. Nim raz w tygodniu po górach jakieś 40-60km. A planuje konwencjonalego traila, bo ostatnio zaskoczyła mnie jedna rzecz w elektryku - urwał się czujnik predkosci i nie było wspomagania, dlatego zmuszony byłem jakieś 40km po górach śmigać. Skoro dałem radę na 25kg + 7kg bateria w plecaku to pewnie i dam radę z 13kg klasyku.Jedynie co to muszę techniki się nauczyć. Ale to po woli z czasem.Pozdrawiam,GB
Rekomendowane odpowiedzi