Skocz do zawartości

[Napęd] Strzały przy mocnym pedałowaniu na 5 najwyższych koronkach w shimano xtr m9100

Miłosz9229

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zaczęło strzelać jak jechałem bardzo mocno podjazd i teraz tak strzela, wie ktoś może jaka jest tego przyczyna co mogę zrobić żeby przestało strzelać ?

Edytowane przez Miłosz9229
Opublikowano (edytowane)

Powieś sobie gdzieś rower, złap przerzutkę w łapę i kręcąc w powietrzu sprawdź czy "strzały" nie ucichną po przybliżeniu górnego kółka przerzutki do kasety

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano

Musisz napisać więcej informacji.

Jak rower/rama

Wersja supportu ,sztycy,mostka

Opublikowano

Jeśli strzela przy przykładaniu dużego momentu do korby na najlżejszych przełożeniach to raczej sprzęgło w bębenku poległo.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Musisz napisać więcej informacji.

Jak rower/rama

Wersja supportu ,sztycy,mostka

Jest to specialized epic comp carbon 2018 to nie są strzały na pewno ze sztycy, sterów itp ponieważ strzela tylko na niektórych koronkach i przy mocnym pedałowaniu i słychać ze to z okolic napędu

4 godziny temu, vdcmike napisał:

Jeśli strzela przy przykładaniu dużego momentu do korby na najlżejszych przełożeniach to raczej sprzęgło w bębenku poległo.

Da się to jakoś sprawdzić czy faktycznie sprzęgło w bębenku się zepsuło?

Edytowane przez Miłosz9229
Opublikowano

No przy karbonie rama przenosi dźwięki.

Ja obstawiam Support.Napisz czy masz press fit czy BSA

Możesz jeszcze sprawdzić czy nie poluzowała się nakrętka na kasecie.Najlepiej zdejmij kasetę i sprawdź jak wżery na bębenku,oczyść i skręć.

Ps.Sprawdź przymiarem łańcuch 

Opublikowano
10 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

No przy karbonie rama przenosi dźwięki.

Ja obstawiam Support.Napisz czy masz press fit czy BSA

Możesz jeszcze sprawdzić czy nie poluzowała się nakrętka na kasecie.Najlepiej zdejmij kasetę i sprawdź jak wżery na bębenku,oczyść i skręć.

Ps.Sprawdź przymiarem łańcuch 

Mam press fit 

Łańcucha raczej nie trzeba sprawdzać dlatego że napęd ma przejechane jakieś 100km

Opublikowano

I widzisz. Dobre info.Możliwe,że kaseta nie przyjęła nowego łańcucha :/

Odnośnie press fit,to proszę cię bardzo,tu masz fajną recenzję. 

Wprasowywane support'y potrafią strzelać jak oszalałe :( ,a Karbonowa rama działa jak  "Tuba rezonansowa" przenosząc strzały,które bardzo ciężko zlokalizować.

Sprawdź jeszcze kasetę.Jest to też jeden z głównych podejrzanych 

Opublikowano

Zmieniłem support i wszystko było złożone od nowa kaseta itp i teraz już nie strzela

Opublikowano
Zmieniłem support i wszystko było złożone od nowa kaseta itp i teraz już nie strzela
Też mam Epica 2018 i xtr 9100 u mnie to samo występuje gdy mocno naciskam na pedały podczas podjazdu dźwięk wydobywa się z kasety na 2 największych koronkach. U mnie dzieje się tytko wtedy jak wjadę w błoto czy piach ale gdy wyczyszczę napęd dźwięk ustaje

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pamiętajcie że łańcuchy 12 shimano są ciut inne, wyższe i mają swój inny dźwięk pracy na kasecie.