Skocz do zawartości

Wymiana linek i pancerzy przerzutek prowadzonych w ramie.

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Podzielcie się proszę Waszymi patentami na sprawniejszą wymianę linek w ramach z wewnętrznym prowadzeniem. Każdy model roweru może mieć inne rozwiązania, więc warto mieć taki wątek na forum.

Opublikowano

Niestety wewnętrzne prowadzenie linek to jakaś porażka... szczególnie w moim Mbike Shootas HT06.
Linki od przerzutek prowadzone wewnątrz dolnej rury ramy i to bez żadnego prowadzenia w środku, od poprostu na ramie kończy się panceż a w ramie "luzem" idzie sobie linka.....

I teraz najlepsze... po 3 latach "opór/gniazdo" w ramie na której kończył się pancerz pękł i cały pancerz od przedniej przerzutki wpadł do ramy :o na dwa dni przed zawodami......
prowizoryczna naprawa polegała na okręceniu końca pancerza (tego jeszcze na zewnątrz ramy) taśmą izolacyjna obsmarowaną klejem epoksydowym tak aby zrobiła się "gula" większa od otworu w ramie :D nie pozwalając chowaniu się pancerza do ramy jeździłem na tym z miesiąc czasu.
Później, rozwierciłem oba gniazda w środku ramy tak aby cały pancerz przechodził, i przewlokłem nowy pancerz na całej długości od manetki do przedniej przerzutki (najpierw trzeba przewlec linkę stalową i użyć ją jako "pilota" do pancerza.

Co do wymiany linek sprawa dość prosta (ale działa tylko jeżeli linka jest schowana w ramie tylko na 1 odcinku )

1. Uwalniamy linkę z przerzutki
  2. Luzujemy trochę linkę tak aby był mały luz przy manetce ale  nie tak aby koniec linki znikł w ramie (ściągamy 
  3. Obcinamy linkę przy manetce ( w manetce zostanie tylko ta gruba końcówka.. ją wyrzucamy)
  4. Do obciętej końcówki starej linki (przy kierownicy) dołączamy koniec nowej linki (ten koniec co będzie w przerzutce). Ja używam do tego małej izolacji termokurczliwej... wkładam w izolację dwie końcówki na zakładkę i podgrzewam. Izolacja obkurcza sie na linkach lekko je trzymając ( LEKKO !!!! więc uwaga )
  5. Używając starej linki jako pilota przeciągam nową od przodu do przerzutki przez ramę
  6. rozcinam izolację i sprawa załatwiona

W Moim MTB sie sprawdza.. w szosie nie wiem.. mam na szczęście linki na zewnątrz.

ALE pytanie odnośnie roweru szosowego

Czy są specjalne elastyczne pancerze, takie aby można było je łatwiej przeciągnąć przy wewnętrznym prowadzeniu pancerzy w Kierownicy szosowej, męczyłem się z tym ostatnio z godzinę (kiera lekko spłaszczana)

Opublikowano

Zawsze sie zastanawialem jak sie przeciaga nowa linke przez rame nie majac juz w srodku starej? Sa jakies prowadzenia. Czy poprostu na slepo celoje sie z jednego otworu w drugi?

Opublikowano

W moim Fuji Aloha 1.0 wymiana linek i pancerzy w ramie idzie wręcz bardzo intuicyjnie. Ładnie to zostało poprowadzone w ramie, wszystko z prowadnikami i w jak najbardziej prostej linii (a jednocześnie nie wpuszczane w główce ramy - jak na zdjęciu w podpisie widać). W zasadzie nie miałem problemów z wyciągnięciem i włożeniem linek.

Także "co producent to obyczaj" :) 

Opublikowano

W moim X-Caliberze przednia przerzutka na linkę prowadzoną w "rurnej górze". Wyciągnięcie końcówki bez jakiegoś sztywnego kawałka drutu bywa upierdliwe.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A jak juz sie przytrafi wyciagnac bez drutu. Jak przedziac by celnac przez przelotke? 

Opublikowano

U mnie na oko trafisz, ale będziesz kląć. Ja sobie że starej szprychy zrobiłem przyrząd

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Jest teraz specjalne narzędzie do tego przewidziane i takie przeprowadzanie przewodów czy linek to czysta przyjemność

Oba są dostępne w tym oto sklepie

https://www.zico-bike.pl/pozostale-narzedzia-i-przyrzady/narzedzie-do-wewnetrznego-prowadzenia-linek-pro?campaign-id=14

https://www.zico-bike.pl/pozostale-narzedzia-i-przyrzady/narzedzie-do-wewnetrznego-prowadzenia-linek-xlc-to-s86?campaign-id=14

Opublikowano

Jak nie ma w środku tuneli a linkę wyciagnelismy to wystarczy nitka i odkurzacz😁 później żyłka do linki i sprawa szybko załatwiona. Sprawdzone kilka razy.