Skocz do zawartości

Wymiana bębenka Shimano na Campagolo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Przymierzam się do zakupu nowych kół do szosy. Większość kompletów kół są z bębenkiem pod kasety Shimano/Sram, dlatego mam do Was pytanie. Czy jest możliwość przełożenia bębenka z moich kół Campagnolo Scirocco G3? Pytam, bo nie jestem pewny, czy można bez problemu zmieniać z Shimano na Campagnolo i na odwrót. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

Musi istnieć bębenek dedykowany do konkretnej piasty.

Większość modeli jest rzeczywiście pod shimano ale rynek kół jest dość szeroki i nie ma problemu ze znalezieniem czegoś pod campę.

Opublikowano

Napisz proszę jaki masz napęd 10 czy 11 rzędowy?

Opublikowano

Kaseta jest 10 rzędowa. Koła, które sobie upatrzyłem to Vision Team 30, na które można założyć 9/10/11 rzędową kasetę Shimano. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, AdrMas97 napisał:

Kaseta jest 10 rzędowa. Koła, które sobie upatrzyłem to Vision Team 30, na które można założyć 9/10/11 rzędową kasetę Shimano. 

A jaki jest sens wymiany scirocco na vision? Chyba żaden

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano

Przy 10 rzędowym napędzie faktycznie trzeba wymienić bębenek, mam bębenek od kół Vision Team 35 ale do napędu 11 rzędowego więc nie będzie pasował, Zresztą przy napędzie 11 nie ma sensu zamieniać bo tu Campa z Shimano i odwrotnie pracuje bez problemów.

Bębenek kupiłem na Włoskim "Allegro" czyli Subito.it jak dobrze pamiętam wyszło to prawie 300zł + 29 EUR za wysyłkę więc nie opłaca się taka zabawa, lepiej uzbroić się w cierpliwość i poszukać kół z bębenkiem Campy.

Opublikowano (edytowane)

@SzpiceR We wrześniu miałem zbyt bliskie spotkanie z innym rowerzystą, który wyleciał mi z bocznej uliczki nie patrząc czy coś jedzie i przy prawie 40 km/h się w niego wbiłem. Przednie koło jest dość mocno skrzywione i raczej nie da się go uratować, dlatego szukam nowego kompletu. 

@KRL064Trudno, trzeba szukać dalej. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam! 

Edytowane przez AdrMas97
Opublikowano

Ile masz kasy na to? Bo za 1200 kupisz Scirocco albo fulcrumy 4 z bebenkiem pod campe, które delikatnie mówiąc są lepsze od vision

• Lubię to! 1