Skocz do zawartości

Nowe manetki stara kaseta czy to zagra

GonHex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku że w tym roku planuję update hamulców moim Krossie muszę kupić nowe manetki (taka polityka Krossa żeby montować klamkomanetki). Obecny napęd to:

• manetki Shimano ST-EF505.
  • przerzutka tylna Shimano Alivio RD-M4000
  • przerzutka przednia Shimano Tourney FD-TY700
  • kaseta  Shimano CS-HG31 (11-32T)
  • korba Shimano Tourney FC-TY301 (42/34/24T). 

Z racji że w planie budżetowym jest kupienie lepszych hebli trzeba ciąć koszty. Zaplanowałem że kupię manetki  Shimano Alivio SL-M4000 3x9 z myślą o rozbudowie napędu na przyszłość. Jak łatwo zauważyć manetki są 9 biegowe a obecna kaseta 8.

• Czy jest możliwość ustawienia przerzutki tak aby nie zrzucała na nieistniejący 9 bieg? Kiedyś w starych napędach było to możliwe ale teraz to nie mam pojęcia.
  • Czy jeśli jest taka możliwość to czy przełożenia od 1 do 8 będą działały na tym zestawie płynnie tak jakby manetka była 8 biegowa. 
  • Czy obecna przerzutka tylna będzie mogła w przyszłości przyjąć kasetę 9 rzędową? z informacji zaczerpniętych w necie sądzę że tak. Nie chciałbym jej wymieniać Alivio jest wystarczające do mojej jazdy po mieście. 
Opublikowano

Nie da rady tak wyregulować manetki 9 z kasetą 8 - odstępy pomiędzy zębatkami są różne, a w przypadku 6,7 i 8 były takie same.

Przerzutka za to bez problemu może zostać i obsłuży kasetę 9 rzędową.

Opublikowano

Okej dzięki. 

W takim wypadku pozostaje: 

a) kupić manetki 3x8 tylko chyba nie ma takich w serii Alivio trzeba będzie szukać Acera lub raczej w Acera. Zależy mi żeby była opcja wrzucania kilku biegów do góry. W obecnych EF-505 jest to. 

b) kupić kasetę 9 rzędową przy okazji pewnie też łańcuch bo się kończy. 

Mój plan żeby zamknąć się 1k jest już coraz mniej realny 😅