Krystiano Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 3 minuty temu, PiotrekGT napisał: https://allegro.pl/oferta/zacisk-hamulca-shimano-4-tloczkow-br-mt420-8265739817 Chociaż opis że 20% lepsze od tanich 2 tłoczków nie jest specjalnie zachęcający
Kierba Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) Dzięki @PrzeLuka, no problem to mam głównie z wyczuciem, ciężkie to bydlę strasznie, a umiejętności też mi brakuje, nie powiem, jak człowiek widzi tych świrów na YT to sobie tak myśle że jeszcze muszę cierpieć na brak „5 klepki” i wtedy będzie ok Panowie a przy tych M7120 to nie będę musiał wymieniać przewodów? Edytowane 23 Marca 2020 przez Kierba
Gość Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 8 minut temu, Krystiano napisał: Chociaż opis że 20% lepsze od tanich 2 tłoczków nie jest specjalnie zachęcający Z takim budżetem można iść w coś lepszego a i na przewody wystarczy. 5 minut temu, Kierba napisał: jeszcze muszę cierpieć na brak „5 klepki” i wtedy będzie ok W tym sporcie nierówny sufit się przydaje byle by ten sufit był pod mocnym kaskiem.
Kierba Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Opublikowano 23 Marca 2020 W sumie to chyba najlepiej będzie kupić te M7120, dam przód, tył i kupię nowe przewody a klamka zostanie stara, ma to sens? Jeszcze mnie korci ten pomysł @PrzeLuka z przodem 4 tłoczki a tyłem 2 na M7k. W takiej opcji mógłbym pójść w lepsze kłami i kupić wszystko nowe, kompletne.
Gość Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 48 minut temu, Kierba napisał: W sumie to chyba najlepiej będzie kupić te M7120, dam przód, tył i kupię nowe przewody a klamka zostanie stara, ma to sens? Jak najbardziej. 48 minut temu, Kierba napisał: przodem 4 tłoczki a tyłem 2 Większa siła hamowania jest potrzebna bardziej z przodu niż z tyłu. Hamując tyłem nie kontrolujesz roweru a przodem nadal panujesz nad torem jazdy, dlatego z przodu wydajniejszy hamulec lepiej się sprawdzi. Oczywiście jak się umie efektywnie hamować, bo nie sztuką jest zablokować koła 🙂 i tu jeszcze raz zachęcę Cię do poszukania filmu Daniela nt. techniki hamowania. Niby nic a przy tak ciężkiej maszynie poprawa techniki zrobi ogromną różnice. 48 minut temu, Kierba napisał: W takiej opcji mógłbym pójść w lepsze kłami i kupić wszystko nowe, kompletne. Przy posiadanym budżecie jesteś w stanie to ogarnąć bez większego trudu. Stare klamki za dobrą cenę sprzedasz na pniu. Choć by u nas.
PiotrekGT Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 Do m7120 będziesz musial wymienić przewody na banjo, koszt około 170zł. Są jeszcze mt520 za około 180zł sztuka ktore nie maja zadnego opisu o jakichstam procentach. W opisie mt420 jest napisane że są słabsze od 520. No i 520 też są bez banjo co tnie koszty. 1
Kierba Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Opublikowano 23 Marca 2020 Wiecie, bardzo dziękuje za wasze posty w tym momencie mam już lepszy wgląd w ten temat i zrobię tak jak @PrzeLuka radził, kupię m7100 i m7120, zestaw nowy, stare heble polecą do hardtaila którego będę za niedługo składał na ramce Nukeproofa, tam mi w zupełności wystarczą bo to będzie rower do innych zastosowań i nie tak otyły jak jego elektryczny kolega Piona, myśle że temat można już zamknąć, dziękuje serdecznie 🍻
Gość Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 9 godzin temu, Kierba napisał: stare heble polecą do hardtaila którego będę za niedługo składał na ramce Nukeproofa Sam składam teraz drugi rower na heblach MT200. Do przemieszczacie się z punktu A do punktu B lepszych nie trzeba. Wymień tylko klocki i będą śmigać.
Gość Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 @Huberto20 na PW proszę z takim pytaniem. To nie dział handlowy 😉
Kierba Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Opublikowano 24 Marca 2020 @Huberto20 tak jak pisałem wcześniej heble z elektryka zostawiam sobie do przyszłego pomykacza ulicznego, którego zaczynam właśnie kompletować
Kierba Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Odkopię trochę ponieważ kupiłem nowe heble i mam mały problem. Dodam tylko że były oszczędności, udało mi się dorwać nowy komplet M7100 - przód, tył za niespełna 500zł, wiec sobie odpuściłem M7120 na przód bo musiałem brać w komplecie. Przód już zamontowałem, ale z tyłem to jest inna bajka 😑 Przewody są poprowadzone wewnątrz ramy obok akumulatora i dodatkowo trzeba zrzucić stepsa żeby je wymienić, jest z tym trochę zabawy. Teraz nie wiem, czy da radę podpiąć M7100 (klamka, zacisk) pod przewody z tego starego M425, czy jednak muszę to wszystko rozbebeszać?
Kruk Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Nie, musisz przepleść przewód od XT. Podpowiem CI jak to zrobić bez większego problemu . Po prostu weź wkręt do drewna tak no aby miał z 2-2,5mm szerokości, wywierć małym wiertłem otwór lub spiłuj na płasko aby można złapać płaskoszczypami środek, końcówkę utnij i zaostrz: Potem w stary heblu, odkręć przewód przy zacisku, odetnij końcówkę tak z 1,5cm, wkręć do połowy wkręta. Następnie odkręć w heblu XT przy klamce przewód, odetnij 1,5cm przewodu jak w starym, nakręć teraz końcówkę przewodu na drugą stronę wkręta trzymając go płaskoszczypami w środku lub (jeśli zrobiłeś otwór) włóż tak igłę. W ten sposób przepleciesz nowy przewód bez rozbiórki. Oczywiście po przepleceniu będziesz musiał z 1cm uciąć przewodu od XT bo będzie mógł być uszkodzony przez gwint wkręta. 1
Kierba Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2020 O widzisz, jest patent 😁 muszę to obadać, w poniedziałek będę miał trochę wolnego czasu to będę grzebał, jak mi się uda twoim sposobem to luz, będę happy, w najgorszym przypadku to rozbebeszę wszystko i zamontuje tradycyjną metodą, hehe. Dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam! 🍺
Accent_Szaj Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 @Kruk świetny patent!!! Jedynie łączenie nie przy klamce, a przy zacisku
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Z tego co kojarzę można też użyć końcówki szprychy z gwintem dobrze się wkręca w przewody bo ma drobny gwint
Kierba Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Dzisiaj znalazłem chwilę i zabrałem się za demontaż tylnego zacisku i klamki, został tylko przewód. Próbowałem nim poruszać, ale jest on gdzieś zblokowany i z tego co udało mi się zaobserwować po odkręceniu obudowy osłaniającej silnik miejsce to jest na łączeniu silnika z ramą. Sam silnik również delikatnie blokuje przewód. Bez demontażu silnika niestety nic nie zrobię, przewód nawet nie drgnie, żeby go wymienić muszę pół ebajka zdemontować 🤒 😖 Nie jest źle bo lubię sobie pogrzebać przy rowerze, ale zajmie to trochę czasu, ale przynajmniej nie będę się nudził w weekend. Tak wyglada wnętrze ramy, wzdłuż lewej ścianki są zabudowane przewody w takim małym „kanaliku”, na środku zdjęcia widać miejsce w którym łączy się silnik z baterią i przewody biegnące do silnika, oraz te od sensorów. Jak sobie przybliżycie to widoczny jest też ten od hydrauliki, ogólnie niezłe kokodżambo 😁 Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Kierba
Kruk Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 No to przykro mi masz zabawę Ale mój patent dobrze się sprawdzi w normalnych ramach
Kierba Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2020 To na bank, jak będę kiedyś wymieniał w normalnej ramie to się zastosuje bo to spora oszczędność czasu
Kierba Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Opublikowano 25 Maja 2020 Przyznam że oszczędności nie były dobrym pomysłem - m7100 na przodzie to za mało, będę zamawiał zacisk M7120, jakby ktoś się zastanawiał nad „cebulakowaniem” tego typu to szczerze odradzam, nie warto. 1
Rekomendowane odpowiedzi