Skocz do zawartości

Wymiana zacisków M425 czy kupno nowych hamulców?

Kierba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moderowany przez PrzeLuka:

Bardzo proszę o pisanie postów z poszanowaniem j. polskiego. Poprawiłem.

Autorowi chodziło o wymianę zacisków a nie klamek. Skorygowałem.

Cześć.
Mam problem z wyhamowaniem mojego Overvolta AM 527i. Ten e-bike jest dość ciężki. Waży jakieś 24 kg + moje 80 kg + plecak, woda i wychodzi ponad 110kg. W rowerze mam zamontowane klamki m6000 i zaciski M425. Do klamek nie mam zarzutów. Lubię je ale o zaciskach mam odmienne zdanie. Pomyślałem, że może dobrym rozwiązaniem byłaby wymienienie samych zacisków. Myślałem nad ZEE BR-M640. Mam info, że są kompatybilne z moją klamką i mogę je dorwać w cenie 420 zł razem z klockami metalicznymi z radiatorem. To poszłoby na przód a na tył wrzuciłbym te same zaciski tylko z klockami żywicznymi koszt 350 zł. Koszt łączny to jakieś 770 zł. Nie wiem jak z przewodami. Orientujecie się czy konieczna byłaby wymiana na te od ZEE? No i w końcu czy przy takiej kwocie ma to sens? Czy może lepiej kupić jakiś nowy zestaw? Np. MT5 od Magury (tylko te klamki, wrr)? Na znanym brytyjskim sklepie widziałem dzisiaj Sainty M820. Koszt byłby podobny za 2szt. ale nie wiem czy podeszłyby do moich klamek. Podpowiedzcie coś proszę, bo już sam nie wiem co robić.

Opublikowano

Za takie pieniądze to kupisz kompletne hamulce 4 tłoczkowe.

Opublikowano

Bez sensu taka "modernizacja". Te klamki jak i zaciski to budżetówka dobra do jazdy po przysłowiowe bułki a nie do e-bika. W tym budżecie lub ciut powyżej kupisz całe heble, np. M7000, 7100 lub 7120. Na przód daj 7120 a na tył 7100. Poszukaj u Daniela na kanale filmu o hamowaniu i efektywnym używaniu hamulców.

Opublikowano

@PrzeLuka możesz mi wyjaśnić dlaczego myślisz że jest to bez sensu? Takie ZEE czy Sainty mają jednak te dwa tłoczki więcej od m7000.

Opublikowano

Zaciski będziesz miał lepsze ok ale klamki nadal będą kiepskiej klasy.

Pomyśl... Do malucha wstawisz zaciski Brembo a pompa hamulcowa zostanie ta sama. Będzie to dobrze działać? No nie 😉

Zaproponowałem Ci bardzo optymalne rozwiązanie i w Twoim budżecie.

Nie kombinuj tylko kup cały kompletne zestawy na przód i tył.

Opublikowano (edytowane)

Hmm, imo trochę słabe porównanie, wiesz Deore to znowu nie taki maluch, możesz rozwinąć dlaczego masz tak niskie mniemanie dotyczące tych klamek? Klamki mam Deore M6000.

Edytowane przez Kierba
Opublikowano
6 minut temu, Kierba napisał:

możesz rozwinąć dlaczego masz tak niskie mniemanie dotyczące tych klamek?

Ponieważ je miałem i ciągle były z nimi problemy. Szybko się zapowietrzały, ciekły a modulacje miały na poziomie kija w szprychach. Dzięki Bogu najwyższemu wymieniłem na M7000 i to były jedne z najlepiej wydanych pieniędzy w życiu.

7 minut temu, Kierba napisał:

trochę słabe porównanie

Może i słabe ale obrazujące sens takiej modernizacji.

Opublikowano

Zestawiając tak słabą klamkę stworzoną z myślą o obsłudze dwóch tłoczków z zaciskami o klasę wyższą i 4-ro tłoczkowymi to proszenie się o kłopoty. Klamka będzie miała słabą modulację i średnio obsłuży taki zacisk.To już lepiej wymienić klamkę a zostawić zaciski te co są. 

Opublikowano

Okej @PrzeLuka teraz rozumiem twój punkt widzenia :) Chyba jednak faktycznie lepiej będzie zakupić cały komplet, tak patrzę na duży łańcuchowy wyspiarski sklep i za jakieś 800zł byłby już komplet M8000 

@Krystiano faktycznie, ma to sens, panowie a co myślicie o tych M8000 bo cena zachęcająca.

Opublikowano

Osobiście uważam że począwszy od M6000 (cały komplet) to wszystko się sprawdzi. Jak brałem udział w testach speca jednodniowych, to jeździłem też na e-biku z hamulcami sram level i spokojnie dawały radę, z tym że zrobiłem w lesie tylko ok 30km, więc to do końca nie jest miarodajne. Natomiast z M6000 miałem już dłuższy kontakt.

• Pomógł 1
Opublikowano
7 minut temu, Kierba napisał:

co myślicie o tych M8000

Lżejsza wersja M7000 (a M7000 to lżejsza z wersja M6000 z ceramicznymi tłoczkami). Na Allegro znajdziesz poniżej 800 zł, więc cena nie powala na kolana i nie jest szczególną okazją. Chyba, że mieszkasz na wyspach, bo z Polski nie ma sensu ich ściągać.

Opublikowano

Najwięcej zależy od terenu w którym się poruszamy, bo należy pamiętać że hamulce służą do dohamowywania przed zakrętami, lub korekty na zjeździe;) Tutaj też istotne będzie odprowadzanie ciepła w przypadku dłuższych zjazdów i takiej łącznej wagi. Stąd warto patrzeć na modele oferujące klocki z radiatorami oraz odpowiednie tarcze. Nie wiem oczywiście w jakich warunkach autor wątku użytkuje rower i gdzie mieszka, więc możliwe że wystarczą tańsze hamulce. Ja na tych levelach śmigałem po lasach oliwskich, gdzie suma przewyższenia wyszła ok 600m, więc to nie były góry ;)

Opublikowano

Z drugiej strony heble to bezpieczeństwo a na tym nie warto oszczędzać. Tu przerost formy nad treścią jest dość płynny 😉

Opublikowano
Teraz, PrzeLuka napisał:

Z drugiej strony heble to bezpieczeństwo a na tym nie warto oszczędzać. Tu przerost formy nad treścią jest dość płynny 😉

Oraz technika hamowania :P Czasem widziałem orłów jak na zaciśniętych heblach podczas zjazdu wylatywali z zakrętu po czym jak już pomogłem im wstać to mówili "co za gówniane heble" :P

Opublikowano

To prawda. Heble to jedno a umiejętne ich używanie to drugie 😁

Opublikowano
35 minut temu, Kierba napisał:

Klamki mam Deore M6000.

To masz deore czy M425 bo w końcu nie wiem?

Jak masz M6000 klamki wymiana zacisków na 4tłoczkowe np m7120 ma jak najbardziej sens. Jeżeli natomiast masz te klamki M425 to nie ma sensu, bo nie mają servo wave.

• Pomógł 1
Opublikowano

Wychodzi w sumie 180 euro, także fakt porównywalnie, chociaż tych firm z Allegro to ja osobiście się trochę boję bo już nie raz miałem tam problemy z zakupami, także wole kupować w sprawdzonych sklepach branżowych.

@Krystiano ja akurat zaraz pod Alpami mieszkam, okolice Grenoble, ale to zależnie od czasu i pracy ponieważ w Polsce również mieszkam a to już okolice Krakowa. Jeżdżę głównie na trasach zjazdowych, nie jest to jakaś ekstrema, taki Panoramic na Chamrousse. 

Dzieki za wasze odpowiedzi, są mi pomocne, M7000 czy 8000 to świetne heble, ale to nadal dwa tłoczki a wspomniane prze zemnie Magury maja ich po cztery, tylko nie jestem pewien jak mają się właśnie do tych Shimano pod względem efektywności. Budowa samej klamki średnio mi odpowiada, a z informacji dostępnych w internecie wynika że ich efektywność jest na bardzo wysokim poziomie, tylko wciąż, te klamki  miałem okazje je testować tydzień temu w sklepie w Grenoble i średnio mi przypadły do gustu.

@PiotrekGT klamki m6000 zaciski od m425, źle to napisałem sorry.

Opublikowano
2 minuty temu, Kierba napisał:

@PiotrekGT klamki m6000 zaciski od m425, źle to napisałem sorry.

To całkowicie zmienia postać rzeczy. Wymień zaciski, przewody (bo nowe zaciski pewnie będą z Banjo) i po sprawie.

Opublikowano

No to kup sobie zaciski M7120 bo są w fajnej cenie 220zł około i masz petarde

Opublikowano

Faktycznie trudna decyzja, bo ja pewnie zmienił bym zaciski do kompletu na M6000 i tyle;) Ale z drugiej strony jak mieszkasz pod Alpami to brał bym komplet 4-rech tłoczków, razem z klamką komplet.

Opublikowano

klamki m6000, 7000 i 8000 róznia sie tylko materiałami więc wymien same zaciski na 4tłoczkowe. Proponuje M7120 bo są dobrej cenie

• Pomógł 1
Opublikowano

Kup to na co Cię stać ot cała filozofia 😉

P.S.

Tośmy się dogadali... Masz @PiotrekGT oko, bo mi to jakoś umknęło.

Opublikowano

Wprowadziłem zamęt pierwszym postem, źle wam to napisałem, wybaczcie. Dodam że wolę zainwestować trochę więcej niż oszczędzać, progresja jednak występuje i zapuszczam się po troszku w coraz cięższy teren, chociaż wciąż mam problem z dużymi dropami 😑

Opublikowano
3 minuty temu, Kierba napisał:

Wprowadziłem zamęt pierwszym postem, źle wam to napisałem, wybaczcie

Skorygowałem. Nie szkodzi zdarza się. 

4 minuty temu, Kierba napisał:

zapuszczam się po troszku w coraz cięższy teren, chociaż wciąż mam problem z dużymi dropami 😑

Wszystko przyjdzie wraz z doświadczenie i wyczuciem roweru. Nic na siłę i powyżej "progu strachy", że tak napisze.

1 minutę temu, PiotrekGT napisał:

Nie bedziesz musiał przewodów wymieniać

Faktycznie jeszcze te MTki są 🤔