Skocz do zawartości

Główka ramy 1 1/8" + sterówka Tapered

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieku za przeniesienie.  Szukałem rano i nie mogłem znaleźć wątku.  

Opublikowano

Dla uściślenia redukować znaczy zmniejszać. Nie da się zredukować do większego rozmiaru.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 1.05.2020 o 14:36, PrzeLuka napisał:

Nie da się zredukować do większego rozmiaru

Haha ,już wiemy skąd się wzięło "cofać do tyłu" ,"fakty autentyczne" itd xD

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam potrzebuję zamontować stery do cube ams pod foxa 36 obecnie mam stery góra ZS49/28,6 oraz dół ZS49/30 potrzebuje wymienić sam dolny ewentualnie całość lacz nie mogę nigdzie znaleźć ZS49/40 za to nie ma problemu z dostępnością EC49/40 czy taka zmiana była by możliwa 

Na stronie https://www.parktool.com/blog/repair-help/standardized-headset-identification-system  w tabeli niby są ZS49/40 ale chyba nie do zdobycia 

Z tego co rozumiem EC49 wejda w otwór w sterowce i zmieni sie tylko wysokość o wystająca cześć nic innego mnie niebzaskoczy? 

Screenshot_20200902_155700_com.android.chrome.jpg Edytowane przez NAKU
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja odwrotna. Mam zamontowany u siebie amortyzator rock shox z rurą tapered. W rowerze średnica zewnętrzna na dole i górze główki ramy to ~50mm. Do jakich sterów oryginalnie przygotowana jest rama roweru? Rower to składak z roweru trekkingowego, kupiłem już tak złożony. Zdjęcie poglądowe w moim temacie: 

Stery RISK, chyba chińczyki, podejrzewam, że to są już włożone jakieś adaptery.
Czy przy w/w konfiguracji jest możliwość założenia widelca z rurą prostą 1 1/8 za pomocą tylko jednego dodatkowego adaptera jak np: https://sklep.mossopolska.pl/akcesoria/34-bieznia-redukcyjna.html

Zastanawiam się w niedalekiej przyszłości nad wymianą na sztywny widelec, żeby miało to sens obniżenia wagi i nie pogorszenia komfortu będę raczej szukał karbonu, mając możliwość założenia prostej rury mam trochę większy wybór.

Opublikowano

Założyć się da. Typ adaptera zależy od posiadanych sterów.

• 1 rok później...
Opublikowano

złota łopata . mam giant anthem x3 i sterówka jest prosta , jak rozpoznać czy i jaki adapter miski dolnej ? główka ramy w dolnej części ma 49.5mm . mogę założyć że wbiję tam dolną miskę na taper ? jeśli tak to jakiej szukać ?

Opublikowano
24 minuty temu, vdcmike napisał:

hm to przecież tylko dolna miska . noi mam widelec wiec szkoda mi go nie wykorzystać 

takie mam stery - nadadzą się ?

20220704_203118.jpg
Opublikowano (edytowane)

Żeby pasowało musisz mieć obecnie stery półzintegrowane zs44. Nie wiem jakie masz. Nie widać krawędzi misek.

Dolna miska w sterach druciarsko-konwersyjnych jak zapewne zauważyłeś będzie wystawać kilkanaście mm spod główki... taka spora buła, szersza niż główka, którą widać ze 100m ;)

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

czyli muszę wyjąć widelec i zobaczyć od spodu i ew próbować wybić łożysko/dolną miskę sterów ?

Opublikowano

Jesli widać krawędź wbitej miski dolnej to na 99% jest to właśnie zs44.

Opublikowano
1 minutę temu, vdcmike napisał:

Jesli widać krawędź wbitej miski dolnej to na 99% jest to właśnie zs44.

dzięki . z czy wiesz może czy jeśli mam piastę na 84mm a oska potrzebuje 105mm to czy są tuleje do zredukowania tej różnicy.

bo jak spasuje widelec do ramy to potrzebuje jeszcze koło na boosta i znalazłem na olx ale piasta jest węższa ...