Skocz do zawartości

Rowery szosowe carbonowe BEZ pressfitu

HUN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po obejrzeniu kilku odcinków "Hambini" przekonał mnie, że producenci rowerowi jednak mają gdzieś jakość i tolerancję wykonania ( na przykład Cervelo, Canyon), a także idąc własnym doświadczeniem z pressfitem ( jak się raz zepsuje to już nigdy nie będzie działać na 100% ) doszedłem do wniosku że jak już kupować carbon to bez pressfitu. Oprócz Specialized którzy jeszcze producenci zrezygnowali z tego "wspaniałego" wynalazku rowerowej ludzkości?

Opublikowano

Problemy z pressfitem to temat sprzed lat kiedy ten standard dopiero raczkował. Na dzień dzisiejszy problemy z ujowo wykonanymi ramami się nie zdarzają. A jak już bardzo byś chciał to możesz zastosować skręcany support, np. tokena

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, SzpiceR napisał:

Problemy z pressfitem to temat sprzed lat kiedy ten standard dopiero raczkował. Na dzień dzisiejszy problemy z ujowo wykonanymi ramami się nie zdarzają. A jak już bardzo byś chciał to możesz zastosować skręcany support, np. tokena

Problem nie zniknął niestety, i występował w każdym moim rowerze. Obejrzyj filmy hambiniego na Youtube, dobrze tłumaczy skąd się problem bierze. Co do Ninja Tokena to owszem mam go teraz i teoretycznie wygląda świetnie, ale w praktyce to jest prowizoryczne rozwiązanie, które nie wytrzymuje dłużej niż standardowy pressfit. nie niweluje problemu współosiowości, a także możliwość wielokrotnego ściągania nie istnieje, ponieważ przy pierwszym ściągnięciu często się rozpada.

15 godzin temu, raven napisał:

wkładasz adapter na BSA i po krzyku

Jak włożysz adapter BSA, to nadal pozostaje problem współosiowości łożysk bo obu stronach. Skutkiem jest złe rozłożenie naprężeń na wale korbowym, szybsze zużycie łożysk kulkowych oraz wzrost tarcia przez co traci się sporo watów w przeniesieniu napędu. Adapter BSA jedyne co zmienia to możliwość łatwiejszej wymiany łożysk.

Edytowane przez HUN
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Obawiam się, że przy takich "wymaganiach" zostaje Ci tylko pinarello dogma. Wszystko co tańsze będzie źle wykonane, współosiowości nie będzie, korba będzie ciężej się kręcić i stracisz 1w

@Kruk

Edytowane przez SzpiceR
  • Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zdziwiłbyś się jaką jakość ma Pinarello Dogma :). Na YouTube jest gość który prowadzi kanał "Luescher Teknik" który między innymi bada jakość ram karbonowych przecinając je na pół.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 22.03.2020 o 10:11, HUN napisał:

Witam.

Po obejrzeniu kilku odcinków "Hambini" przekonał mnie, że producenci rowerowi jednak mają gdzieś jakość i tolerancję wykonania ( na przykład Cervelo, Canyon), a także idąc własnym doświadczeniem z pressfitem ( jak się raz zepsuje to już nigdy nie będzie działać na 100% ) doszedłem do wniosku że jak już kupować carbon to bez pressfitu. Oprócz Specialized którzy jeszcze producenci zrezygnowali z tego "wspaniałego" wynalazku rowerowej ludzkości?

Rozwiązaniem jest bb infinite albo hambini bb, zakładasz i po problemie , wiadomo kosztuje trochę ale problem rozwiązany.

Opublikowano

w ogole nie rozumiem z czym ma być problem w przypadku pressfitu. Suport się wyrobił - to do wymiany. Mufa się wyrobiła - to niech na gwarancji dają nową

ramę oczywiście

• Lubię to! 1