Skocz do zawartości

SLX 1x12 - łańcuch spada z korby

pinok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

W Kross Level R5 zmieniłem napęd z Deore 3x10 na nowy SLX 7100.

Korba SLX 7100

Przerzutka 7100

Support BB-MT800 BSA,

Kaseta Sunrace MZ90

Spodziewałem się, że pedałując do tyłu na największej koronie łańcuch będzie spadał na mniejsze zębatki. Problem jest taki, że jak wrzucam na 50t momentalnie spada łańcuch z korby. Support ma jedną podkładkę od strony napędu.

Jest jakaś szansa żeby to ustawić?

Opublikowano

Jaka korba? kwestia tylko i wyłącznie linii łańcucha. Jak masz korbe M7100 to będzie kiepsko bo najmniejsza LŁ dla niej to 52mm a to za dużo dla twojego roweru.

jak inną korbe to jest większe pole do popisu

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, pinok napisał:

Support ma jedną podkładkę od strony napędu.

Przełóż tą podkładkę na drugą stronę suportu. Druga sprawa to sprawdź czy czasami nie kupiłeś korby pod Boost, na końcu prawej korby od strony wewnętrznej są oznaczenia modelu i typ korby, jeżeli jest duża literka B, to masz problem.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano
Godzinę temu, PiotrekGT napisał:

Jak masz korbe M7100 to będzie kiepsko bo najmniejsza LŁ dla niej to 52mm a to za dużo dla twojego roweru.

Nie chcę być złośliwy ale gdy ja pisałem, że 52 mm to trochę za dużo to Ty odpisałeś:

Cytat

Bzdura, nie wprowadzaj ludzi w takie blędy dobra? 

Nawet jest wątek na forum gdzie człowiek ma to na piaście 135mm

Opublikowano
4 minuty temu, Motke napisał:

Nie chcę być złośliwy ale gdy ja pisałem, że 52 mm to trochę za dużo to Ty odpisałeś:

A w tym temacie nie chodziło przypadkiem o ogólny problem czy da się to włozyć do 135x9qr?

Jeżeli tam napisałem że 52mm jest ok to przyznaje że mogłem tak napisać bo shimano oferuje piasty 142x12 i paruje to z korbą 52mm. Piasty 142 i 135 mają tak samo oddaloną kasete od środka roweru, że tak to ujmę więc dla 135 teoretycznie też powinno być dobrze, jak widac nie jest (o ile poszkodowany faktycznie ma ta korbę, bo na razie nie wiadomo). I wtedy przyznam że się myliłem ;)

Opublikowano

Jaki tam masz łańcuch bo co by nie pisać gryzie mi się system 12sp Shimano z kasetą i zębami jednak standardu Sun Race. Nie mam styczności z 12-ką w trakcie jazdy ale zębatki 11sp trzymają na korbie tak łańcuch, że trudno sobie wyobrazić by mógł spaść. 

Opublikowano

Łańcuch nie spada na dołkach, wystarczy na postoju raz korbą przekręcić.

Zamówiłem klucz do zdjęcia supportu, przełożę podkładkę na drugą stronę. Czy mogę ją całkiem wywalić?

Korba na pewno nie do Boosta.

IMG_20200321_203900.thumb.jpg.e80c766134e99df0319e15dc2c5f0509.jpg

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj zmontować wszystko bez tej podkładki, jeżeli nie będzie luzu bocznego korby po złożeniu suportu i zamontowaniu korby to może tak zostać, jeżeli wystąpi luz i korba będzie się lekko przesuwała w łożyskach na boki to znaczy że trzeba wsadzić podkładkę z lewej strony.

Problem może też leżeć po stronie tylnego widelca ramy który jest niedokładnie wykonany, problem ten dość często występuje w ramach różnych producentów, skutkuje to tym że  ustawienie prawidłowej linii łańcucha jest utrudnione.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

wystarczy na postoju raz korbą przekręcić.

Zamówiłem klucz do zdjęcia supportu, przełożę podkładkę na drugą stronę. Czy mogę ją całkiem wywalić?

Korba na pewno nie do Boosta.

To spada z korby przy kręceniu do przodu czy do tyłu?

Podkładkę nie możesz wywalić bo będą luzy, ewentualnie na drugą stronę.

Ta korba + standardowa zębatka 1x to boost.

Nie napisałeś nic o łańcuchu i zębatce z przodu. A przecież to one odpowiadają za Twój problem.

Opublikowano

Podkładki pod miski muszą być - długość osi w shimano jest stała.  Nawet przy dużych przekosach łańcuch nie powinien spadać. Problem może być jak wspomniano wyżej - nieodpowiedni łańcuch i/lub blat korby. Względnie może nieco za krótki łańcuch.

Opublikowano

Nowe korby shimano mają krótkszą oś niż poprzednie gen, przy prawidłowo założonej korbie z lewej strony wystaje mniej osi niż w poprzednich gen ale nie pamiętam jak jest z wielowypustem, czy jest go na tyle żeby lewa strona "weszła" głębiej. Jest nadzieja że bez podkładki nie będzie luzu, warto spróbować. Jak nie to przełozyć na drugą strone ale to skutkuje niesymetrycznym położeniem korby

Opublikowano

Dla uzupełnienia informacji.

Tak wygląda łańcuch na korbie jak z tyłu jest na 50T

IMG_20200322_103405.thumb.jpg.016b289141c50c749baaa7bf19b8a9ca.jpg

Na 11T:

IMG_20200322_104103.thumb.jpg.86fea4c750e024134045e6c31e59e89e.jpg

Jak przyjdzie klucz do supportu i przełożę/wywalę podkładkę od strony napędowej, dam znać jaki efekt.

Opublikowano

Wydaje mi się że wywalenie podkładki spowoduje luz. Ale spróbuj może dojdzie to ciasno. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Update.

Wywaliłem podkładkę od strony napędu, po zmontowaniu korba niema luzu.

Linia łańcucha się poprawiła:

IMG_20200324_155520.thumb.jpg.4eeadb97ce3a64666a1312f4b4b5a15b.jpg

Niestety co kilka obrotów korby ząb trafia na płytkę łańcucha i go zdejmuje:

IMG_20200324_155456.thumb.jpg.39ceb14ff685e9f02be5f6c29cd1421e.jpg

Zamówiłem prowadnicę łańcucha :P

Opublikowano

Patrząc od tyłu linia łancucha wcale nie jest zła. Ja mam 148 oś i korbę  taką samą jak ty. podkładka którą przełożyłeś ma 2,5mm. Przesunięcie mojej kasety względem zwykłej osi 135 lub 142 winosi 3mm. Względnie można powiedzieć, że mamy to samo a u mnie nic nie spada i nawet nie okazuje zamiarów spadnięcia, troche to dziwne. 

Opublikowano

Na korbie masz Narow wide? Na pewno masz odpowiedniu wsadzony na niego łańcuch? Może taka pierdoła przeszkadza.

Opublikowano

Korba SLX 7100 z oryginalną zębatką NW, nie da się założyć źle na nią łańcucha.

Opublikowano

@pinok

Napisz w końcu jaki masz łańcuch.

Też jeździłem przez parę miesięcy na korbie 8100 52 mm i piaście 142 mm i nic nie sapadało.

Opublikowano

Sorki, niedopatrzenie

Łańcuch - KMC X12

Opublikowano

Sorki, niedopatrzenie

Łańcuch - KMC X12

Jak są takie kłopoty to jednak bym dał shimano CN-M8100.

Opublikowano

Update:

Zrobiłem kilkanaście km w drodze do paczkomatu odebrać prowadnicę łańcucha i wygląda na to że łańcuch się trochę ułożył bo tylko delikatnie podskakuje czasem na 50T.

Dla świętego spokoju zamontowałem prowadnicę.

Problem rozwiązany.

Dzięki.