Wojtek1993 Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 Witam. Jako, że jestem początkującym jeżdżącym i dopiero od tygodnia na szosie, chciałem zapytać czy istnieje możliwość zmiany tarcz z RT30 na tarcze Ultegry z radiatorem? Posiadam hamulce hydrauliczne z klamkami i zaciskami Ultegry. Z racji tego, że mieszkam w terenie bardzo górzystym i przez brak umiejętności często muszę hamować, dlatego wydaje mi się, że ten radioator może byłby pomocny. Jak sądzicie? Czy ma to w ogóle sens (nie mówię, że już teraz ale jak się zużyją) i czy po prostu jest jakas różnica między tymi tarczami?
SzpiceR Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 A może by tak najpierw pojeździć i sprawdzić? W tym kraju ciężko znaleźć miejsca gdzie w szosie przegrzejesz tarcze
Ares Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 Na te radiatory to nie licz bo to jest lipa. Zmienić zawsze można ale na zwykłe stalowe typu RT64 czy wyższy model RT70. Z podstawowymi tarczami typu RT30 jest taki kłopot, że czasem nie lubią się z niektórymi klockami. Nie znam się zupełnie na szosie ale kwestia dobrego hamowania to w większości jakość klocków i jak byś chciał wymienić klocki na inne to nie specjalnie może się to udać. Tarcze, które wymieniłem są w tej kwestii bezproblemowe.
Wojtek1993 Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Opublikowano 21 Marca 2020 8 godzin temu, SzpiceR napisał: A może by tak najpierw pojeździć i sprawdzić? W tym kraju ciężko znaleźć miejsca gdzie w szosie przegrzejesz tarcze Tak masz rację zamierzam tak zrobić tylko chciałem się dowiedzieć czy istnieje możliwość i czy jest jakaś korzyść z tego, ludzie i na obręczach dają radę ale właśnie chodzi mi głównie o bezpieczeństwo przez brak doświadczenia po prostu chciałbym się w doposażyć w coś co pomoże choć w minimalnym stopniu zniwelować braki związane z umiejętnościami i poczuć się pewniej na zjazdach
Ares Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 Zasady hamowania i kwestie techniczne są wszędzie takie same. Wszak też nawet w enduro są asfaltowe długie zjazdy. Najważniejsze są klocki. Są badziewne to grzejesz układ i żadne ice techy czy inne radiatory nie pomogą. Masz dobre klocki to skuteczniej hamujesz i mniej grzejesz układ. Kiedyś z musu założyłem do zee klocki żywiczne. Na długim zjeżdzie musiałem się zatrzymać bo tylko grzały układ z mizernym skutkiem samego wytracania prędkości.
Kruk Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 Dokładnie. Nawet do słabszych hebli jak się kupi dobre tarcze i klocki to można dużo zmienić w silę hamowania. A co za tym idzie, nie będą się przegrzewać tak mocno.
M.C Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 Podłączę się do tematu, bo taka sama sprawa. Okazuje się, że przednia tarcza RT10 się pogięła i generuje spore wibracje podczas hamowania. Czy miał ktoś styczność z Shimano Ultegra RT800? Chodzi mi o gięcie się, cenowo jest dla mnie akceptowalna względem np. RT70 a nie ukrywam że chce ją ze względu na wygląd.
RadS Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 17 godzin temu, M.C napisał: Podłączę się do tematu, bo taka sama sprawa. Okazuje się, że przednia tarcza RT10 się pogięła i generuje spore wibracje podczas hamowania. Czy miał ktoś styczność z Shimano Ultegra RT800? Chodzi mi o gięcie się, cenowo jest dla mnie akceptowalna względem np. RT70 a nie ukrywam że chce ją ze względu na wygląd. Ostatnio też zastanawiałem się nad zakupem tych tarcz. Nie mam osobiście z nimi doświadczenia, ale swój "risercz" zrobiłem w internecie i jest zdecydowanie zbyt dużo opinii, że się gną. Ostatecznie zamiast nich wybrałem SM-RT99. Podobny projekt co RT800, ale ma 5 ramion i brak opinii o wyginaniu się. Niby przesada do gravela, bo to teoretycznie Saint, ale kto mi zabroni? Wybrane ze względu na wygląd, a kosztują tyle co RT-800.
M.C Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) Dzięki, w sumie to też nieźle wygląda. Zastanowię się czy spasuje mi estetycznie Edytowane 28 Marca 2020 przez M.C
SzpiceR Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 W teorii to one się niby powinny giąć jako nagrzane a podczas wychładzania prostować
Nemrod Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Mam RT800 w szosie. Póki co przejechały dopiero 2k km i wyglądają jak nowe. Ogólnie nie zauważyłem by coś się z nimi działo.
M.C Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Dziękuję za pomoc! Zamówiłem jednak te RT800, jak na razie będę używać standardowe żywiczne klocki dopóki ich nie zajadę. 1
Rekomendowane odpowiedzi