Skocz do zawartości

Cannondale Jekyll 700 - jaki damper zastosować ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam Cannondale Jekyll 700 z powyższym damperem. Moja waga to 110 kg. Z uwagi iż powyższy damper nadaje się do wymiany, a więc stąd moje pytanie na jaki inny można go wymienić by pasował do ramy ps. najlepiej taki z możliwością całkowitej blokady. 

IMG_20200320_170437.jpg

Opublikowano

A jaki masz rozmiar montażowy? 

Opublikowano

Ok. Ale ja mam u siebie trzymanie boczne dampera (jeżeli tak to można nazwać), a takiego nigdzie nie mogę znaleźć...

Opublikowano
17 godzin temu, Spec napisał:

Posiadam Cannondale Jekyll 700 z powyższym damperem. Moja waga to 110 kg. Z uwagi iż powyższy damper nadaje się do wymiany, a więc stąd moje pytanie na jaki inny można go wymienić by pasował do ramy ps. najlepiej taki z możliwością całkowitej blokady. 

Masz potwierdzone od kogoś z głową na karku, że ten damper zaliczył zgon? Jest uszkodzony mechanicznie czy co się z nim dzieje. Masz starą już ramę z dość jak widzę fatalnym rozwiązaniem mocowania w puszcze. Nietypowy rozmiar co zresztą nie dziwi bo to Cannon. Jak to jest rama z okresu przełomu wieków to zapomnij byś cokolwiek dopasował. Albo reanimujesz to co masz albo kupujesz innych rower. 

Opublikowano

Jeżeli nie trzyma ciśnienia to trzeba bo zreanimowac

Opublikowano

Rozebrałem go i uszczelki wyglądają ok. Czy możliwe że przez to uszkodzenie (patrz zdjęcie) może uchodzić ciśnienie w trakcie pracy amortyzatora? W chwili gdy damper jest napompowany przy mocniejszej jego pracy usłyszałem syknięcie.

IMG_20200323_163834.jpg
Opublikowano

Mówisz o tym ?

IMG_20200323_163834.jpg.4e2e34149e8e5c4ee37c44006263525d.thumb.jpg.8a1a2fb4782faeb5d3f417f7f25a228a.jpg

Ewidentnie potrzebuję wymiany uszczelnień ,dlatego tak się wytarło,

Jednak jeżeli jest to wyczuwalne pod palcem to już może być za późno na reanimację

I tak poprzez wytartą anode może uciekać powietrze gdyż uszczelnienie nie dolega dobrze

Opublikowano

Dokładnie tak jak mówisz, wytarcie jest odczuwalne wyraźnie pod palcem ☹️

A jest możliwość dopasować inny tłok tak aby pasował do puszki?

Opublikowano

Też to rozważałem. Amortyzator na aukcji też ma uszkodzony tłok, choć sprzedawca pisze że nie jest to w zakresie działania, ale jakoś mnie to nie przekonuje.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Spec napisał:

Amortyzator na aukcji też ma uszkodzony tłok,

Ale jest uszkodzenie w części która się nie chowa,więc ciśnienie ci nie ucieknie

Edytowane przez Gość
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja bym zmierzył samo tłoczysko, może da się dopasować z innego starszego fox-a, w tym z OLX te wgniotki w komorze mi się strasznie nie podobają, ale może tłoczysko faktycznie jest ok.

Z tym że też trzeba pamiętać że są 2 rodzaje damperów do starych jekylli, dla rocznika 2001/2002 krótsze i od 2003 dłuższe, z tego co widzę Twój jest nowszy, więc może łatwiej będzie gdzieś odpowiedni tłoczysko dobrać, ewentualnie cały sprawny damper na ebay, kiedy szukałem do mojego starszego to coś tam od czasu do czasu się pokazywało, ale niestety do wyższych roczników. Nowszy damper miał dłuższą puszkę i więcej gwintu na niej, poza fox-em trafiały tam też chyba manitou. Ten z OLX do Twojego pasować będzie, do mojego już nie.

Ja do mojego 2001/2002 kupiłem na czuja damper z ramy corrateca i to był X-Fusion z podobnym mocowaniem, nakrętka od fox-a nie pasowała bo x-fusion ma inny gwint na puszcze, ale sama szerokość nakrętki z corratec była identyczna więc wszystko idealnie się spasowało, tylko dolne tuleje dorobiłem. No ale ten damper nie będzie pasował do rocznika od 2003 w górę.

Tak że jeszcze poza foxem popatrz na manitou i być może też x-fusion jakiś był który by podpasował do jekylla po 2002 roku.