jamjestjan Opublikowano 20 Marca 2020 Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) Witam, czy ktoś tu zagląda a jeśli tak to mam jedno pytanie, czy klamkomanetka shimano tiagra 4700 obsłuży tylną przerzutkę - SHIMANO 105 RD-5701 SS 10s ? Jest to przerzutka 10-rzędowa . Mój problem pojawił się kiedy postanowiłem w swojej szosówce zamontować kasetę 12-30 Ultegry (starsza wersja 10- rzędowa), do której dokupiłem nową przerzutkę tiagry 4700 GS (dłuższy wózek). Jeśli chodzi o zmianę przełożeń jest perfekcyjne, ale niepokoi mnie zbyt bliska odległość górnego kółeczka wózka przerzutki, którego nie da się wyregulować, śruba regulacyjna w ogóle nie ma wpływu na tą przerzutkę. Zastanawiam się czy nie jest to wadą produktu, czy może zwyczajnie tiagra taka jest? Poprzednio miałem przerzutkę tiagry 4700 SS (krótszy wózek) + kasetę 11-25 i wszystko było ok, jednak kupiłem nową przerzutkę Tiagry , która ma większą pojemność by ogarnąć wsześniej wspomnianą większą kasetę 12-30. Czy to możliwe jest żeby nowa przerzutka była wadliwa? Już napisałem do "centrum rowerowe" w kwestii reklamacji produktu, zobaczymy czy wymienią mi na nową. Rozwiązanie z zastosowaniem przerzutki od 105 byłoby dla mnie najlepszym rozwiązaniem ponieważ ta przerzutka w rozmiarze SS obsługuje kasetę którą mam, czyli 12-30. W przypadku tiagry SS obsługuje max 28T. Czytałem na forum że Tiagra 4700 jest kompatybilna wyłącznie ze sobą więc mam obawy czy obsłuży starszą wersję 105 ? Z góry dziękuję za porady. Edytowane 20 Marca 2020 przez jamjestjan
Yan Opublikowano 20 Marca 2020 Opublikowano 20 Marca 2020 W sumie to 4700 SS obsługuje max 28 a wiele razy w podobnych przypadkach spokojnie można było włożyć kasetę odrobinę większą. Wrzuć jakieś zdjęcia bo określenie "zbyt bliska odległość górnego kółeczka" dużo nam nie mówi.
SzpiceR Opublikowano 20 Marca 2020 Opublikowano 20 Marca 2020 47 minut temu, jamjestjan napisał: Witam, czy ktoś tu zagląda a jeśli tak to mam jedno pytanie, czy klamkomanetka shimano tiagra 4700 obsłuży tylną przerzutkę - SHIMANO 105 RD-5701 SS 10s ? Nie będzie to działać. Tiagra 4700 ma inny ciąg linki niż pozostałe 10 i mniej rzędowe grupy szosowe. Z klamką tiagry zadziałają za to wszystkie 11 rzędowe przerzutki szosowe (105 5800, 105 7000, ultegra 6800, ultegra 8000 i dura ace ale to już inna półka cenowa) i grx 10/11s. Przy przerzutkach 11 trzeba tylko ograniczyć wychylenie śrubami L/H
Rekomendowane odpowiedzi