Skocz do zawartości

Endomondo Garmin Garmin Connect

Filipeu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam do was pytanie. Zadziwia mnie to że Michał Kwiatkowski wrzuca wszystkie swoje wyniki na endomondo. Nie wyobrażam sobie aby jeździł z urządzeniem multimedialnym i to robił. ? Poza tym endomondo ucina kilometry. Zastanawia mnie to ponieważ na endomondo jest funkcja connect prowadzona przez garmin i zastanawiam się czy nie posiada on licznika garmina z taka funkcją, chętnie bym w taki zainwestował.

Ja mam licznik Garmina i w Garmin Connect na www jest taka funkcja, która automatycznie przesyła wyniki na Endomondo i na Stravę. Wystarczy, że podłączę licznik do komputera, on się synchronizuje z Garmin Connect i z automatu wysyła dane na pozostałe dwie aplikacje.

A czy mogłabyś dać link do swojego endomondo i podać model licznika jaki posiadasz? Byłbym bardzo wdzięczny. 

Dnia 16.06.2017 o 09:13, Sziva napisał:

Ja mam licznik Garmina i w Garmin Connect na www jest taka funkcja, która automatycznie przesyła wyniki na Endomondo i na Stravę. Wystarczy, że podłączę licznik do komputera, on się synchronizuje z Garmin Connect i z automatu wysyła dane na pozostałe dwie aplikacje.

A, czyli garmin connect to program a licznik podłączasz poprzez USB?

Edytowane przez Filipeu

Filipeu: Endomonto to jest tylko portal, który umożliwia gromadzenie danych związanych z aktywnością fizyczną. Oprócz tego masz programy na smartfony, wśród których jest endomondo. Kwiatkowski naturalnie nie jeździ na programie endomondo, bo jest zbyt niedokładny, natomiast jeździ (zapewne) na jakimś (dowolnym) Garminie. Dowolne urządzenie rejestrujące Twoją jazdę rejestruje ją do pliku .fit, .gpx albo jeszcze inszych i te pliki po prostu wrzucasz sobie na stravę/endomondo.

• Pomógł 1

Lub jeśli masz starszy model, to po usb :)

16 godzin temu, Filipeu napisał:

A czy mogłabyś dać link do swojego endomondo i podać model licznika jaki posiadasz? Byłbym bardzo wdzięczny. 

A, czyli garmin connect to program a licznik podłączasz poprzez USB?

Mój licznik, to Garmin Edge 705. W Endomondo dajesz Ustawienia, potem wybierasz Połącz i zaznaczasz connect powered by Garmin. W ten sposób łączysz automatycznie Endomondo z Garminem. Ja mam na komputerze zainstalowany Garmin Express i po podłączeniu licznika do komputera, automatycznie przesyła on dane do Garmin Connect, do Endomondo i do Stravy.

Garmin Connect, to program do obsługi licznika i statystyk Garmina - loguje się człowiek do niego na www: connect.garmin.com

Z tego co widzę na stravie Kwiatkowski rejestruje swoje aktywności gamrinem 510 w innej aktywności ma garmina edge 1000 czyli wygląda na to że rejestruje tym co ma akurat pod ręką ;)

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez Bogaty

Różnica pomiędzy licznikiem Sigma 1200 (przewodowy) a pomiarem z Garmina Etrex 30, na pięćdziesięciu kilometrach, to było jakieś 400m. Różnica była mniejsza zanim nie dopompowałem przedniego koła. :)  Ładne było, równo i las niezbyt gęsty.

Generalnie GPS zawsze coś zgubi, a im będziesz miał rzadziej ustawione punkty pomiaru to błąd (zazwyczaj pokaże mniej) będzie większy

A co ma być z Edge? Będzie podobnie. Jest sporo testów Edge 520 w necie i chwalą jego GPS za dokładność. A ja sprawdziłem dokładnie (znaczy przyłożyłem się do pomiaru) i na 40 km różnica miedzy licznikiem Sigma 1200 a odczytem z Garmina była symboliczna, czyli mniej niż 50 metrów. Natomiast odczyty prędkości na bieżąco potrafiły się różnić nawet o 3 km/h, po prostu GPS wolniej reagował.

Dnia 7.08.2017 o 12:15, Stryjek napisał:

Żeby pomiar prędkości był dokładny trzeba sobie dokupić do garmina czujnik kadencji i prędkości - zintegrowany 2 w 1 

Albo dwa osobne - są nowsze modele działające na bazie akcelerometru, o tyle fajne, że nie ma żadnych magnesów czy wystających rzeczy, które można urwać albo zawadzić.

Czujnik prędkości pomaga bardziej w miejscach, gdzie jest problem z sygnałem GPS, sama prędkość z GPSa powinna być w miarę dokładna, chociaż jakieś wahania zawsze mogą się zdarzyć.

Edytowane przez WereWolf
  • Lubię to! 1

Tak jest posiada nowego typu i jest wszystko ok nie ma problemów i jeśli miał być kupić to czujnik kadencji i prędkości jak kolega napisał bez magnesów i innych pierdół

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1

Z tymi dwoma osobnymi to zależy od modelu licznika. Ja mam Garmina Edge 705 i współpracuje on tylko z czujnikiem 2w1. Prędkość z koła jest najdokładniejsza, bo oddaje rzeczywistość. Jeśli pojedziemy przez jezdnię zygzakiem, to GPS to zaproksymuje do jazdy na wprost, a pomiar z koła da nam rzeczywisty dystans i prędkość.