Skocz do zawartości

Hamulce tarczowe mechaniczne do szosy

ryba11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie zaciski tarczowe mechaniczne potrzebuję do szosowej klamkomanetki? 

Opublikowano

Potrzebujesz szukać szosowych, bo ciąg linki jest mniejszy niż w mtb. Ja mam u siebie np. Avid BB7 Road. Możesz również szukać hybryd czyli hamulców hydraulicznych uruchamianych linką.

Jak znajdziesz coś co cię interesuje to wrzuć a będziemy mogli zweryfikować, czy do szosy będą ok. Jaki masz budżet?

• Pomógł 1
Opublikowano
21 minut temu, mareq napisał:

Potrzebujesz szukać szosowych, bo ciąg linki jest mniejszy niż w mtb. Ja mam u siebie np. Avid BB7 Road. Możesz również szukać hybryd czyli hamulców hydraulicznych uruchamianych linką.

Jak znajdziesz coś co cię interesuje to wrzuć a będziemy mogli zweryfikować, czy do szosy będą ok. Jaki masz budżet?

Szukam najtańszych stąd mechniczne, chodzi o konwersję 29era na monstercross 

Opublikowano

Najtańsze będą zapewne jakies tektro

Dobre trp spyre c lub avid

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja mam Avid BB7 w wersji MTB i mogę je polecić. Pomimo że tłoczek jest jeden to mocy im nie brakuje. W porównaniu do hydraulicznych szosowych na żywicznych okładzinach nie odczuwam różnicy. Wydaje mi się że tarcze łatwiej się wyginają. Czasem jak są nierozgrzane, chłodne albo mokre to lubią piszczeć ale nie jest to uciążliwe. Hałas ma swoje plusy bo nie trzeba tak często dzwonka katować ;)

Pamiętaj że klamkomanetki mogą nie współpracować z przerzutką MTB.

• Pomógł 1
Opublikowano

Mam Avida bb7 i w wersji road i w mtb. Wersja mtb mocniej hamuje na tych samych klockach. Wynika to zapewne z większego ciągu linki (większa dźwignia). Tektro miałem fabrycznie. Są troszkę słabsze od avidów za to avid się bardzo łatwo reguluje.

• Pomógł 1
Opublikowano
16 minut temu, Yan napisał:

Ja mam Avid BB7 w wersji MTB i mogę je polecić. Pomimo że tłoczek jest jeden to mocy im nie brakuje. W porównaniu do hydraulicznych szosowych na żywicznych okładzinach nie odczuwam różnicy. Wydaje mi się że tarcze łatwiej się wyginają. Czasem jak są nierozgrzane, chłodne albo mokre to lubią piszczeć ale nie jest to uciążliwe. Hałas ma swoje plusy bo nie trzeba tak często dzwonka katować ;)

Pamiętaj że klamkomanetki mogą nie współpracować z przerzutką MTB.

Słyszałem, że 8 biegowe przerzutki mtb współpracują z klamkomanetką szosową

Opublikowano
1 godzinę temu, ryba11 napisał:

Słyszałem, że 8 biegowe przerzutki mtb współpracują z klamkomanetką szosową

Do 9 rzędów wszystko jest kompatybilne

• Pomógł 1
Opublikowano

Wszystko jest kompatybilne? Mam 9 rzędów (sora) i może ciąg linki dla przerzutki się zgadza ale ciąg linki hamulca jest mniejszy niż w mtb.

Opublikowano
12 minut temu, mareq napisał:

Wszystko jest kompatybilne? Mam 9 rzędów (sora) i może ciąg linki dla przerzutki się zgadza ale ciąg linki hamulca jest mniejszy niż w mtb.

Czy ty widzisz na co odpowiadałem? 

Opublikowano

Widzę i wiem, że masz rację ale to była chyba za szybka reakcja z mojej strony. Tak to się kończy jak człowiek się skupia na czymś innym i kątem oka na szybko przegląda fora 😁. Kłania się czytanie bez zrozumienia...