Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Hamulec za słaby do wagi kierującego?

Savitar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam pytanie do posiadaczy głównie hamulca MT500 (pozakatalogowa deorka), ale każde opinie mile widziane. 

Posiadam hamulec i klamki MT500/501 i czuje, że chyba jestem zbyt ciężki dla tego hamulca lub jest on nie do końca sprawny. Problem polega na tym, ze ile siły bym nie użył, to przedniego koła nie jestem w stanie zatrzymać i na nim stanąć (stoppie). Niezależnie od prędkości jazdy. 
Poza tym hamulcem mam tarcze XT 180mm oraz półmetale Jagwire. Klocki i tarcze maja nabite z 200km ( na pewno dotarte). Ważę z ciuchami około 88kg przy wzroście 192. klamka nie jest zapowietrzona na pewno. 
Czy to jest problem z hamulcem - za słaby z natury, czy coś nie tak może być? Powiem szczerze, ze głównie latam trasy leśne i prędkości około 30km/h, zależy mi na dobry przodzie. 

Dzisiaj dla próby siadłem na rower kolegi, który ma M396 - tam była bajka z przodem. 

Opublikowano

Zmieć  tarczę na 203 przód i załóż żywiczne klocki 

Opublikowano

Jeśli sam hamulec masz sprawny czyli nie jest zapowietrzony a to masz pewne to zazwyczaj wina leży między współpracą tarcza-klocek. Nie korzystałem nigdy z marki jaką masz więc może na próbę zmień klocki na inną firmę. Ewentualnie ściągnij te co masz i przeczyść papierem ściernym. 

Opublikowano

Dziękuje za komentarze ;) byłem przekonany, ze te zaciski są po prostu za słabe. 

Opublikowano

Dzisiaj umyłem tarcze benzyna ekstrakcyjną, ale problem jest dalej. Przejechałem się rowerem dziewczyny, która ma najtańsze hydrauliki tektro z żywicznymi... u niej rower stanął dęba pod moim ciężarem. Patrzą na te sytuacje, dzisiaj kupie komplet ceramicznych okładzin ze sklepu szaja, jeśli to nie pomoże, to chyba wymiana zacisku :( 

Opublikowano

Te ceramiki są znacznie lepsze niż metaliki Shimano. Tez szukałem siły hamowania i zdaje się, że poszukiwania dobiegły końca.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Savitar napisał:

Dzisiaj umyłem tarcze benzyna ekstrakcyjną, ale problem jest dalej.

Nie myje się tarczy benzyną bo zostawia osad. Albo zmywacz do hamulców - kupisz w prawie każdym markecie na dziale samochodowym w spray'u za 15zł/300ml albo izopropylen

Ew. możesz tej dziewczynie aceton podprowadzić, zapewne do paznokci używa

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano

A i tutaj źle prawisz, bo w zmywaczach często dodają właśnie różne specyfiki, które pozostawiają więcej syfu niż było przed „odtłuszczeniem”.

Opublikowano

Dzięki za porady :) jak przyjadą ceramiki, to umyje tarczę płynem do naczyń i ciepłą woda, dopiero później założę okładziny :) 

Opublikowano
4 godziny temu, lukaszzsch napisał:

A i tutaj źle prawisz, bo w zmywaczach często dodają właśnie różne specyfiki, które pozostawiają więcej syfu niż było przed „odtłuszczeniem”.

Taaaa, na bazie tłuszczu je robią

Opublikowano
6 godzin temu, SzpiceR napisał:

Nie myje się tarczy benzyną bo zostawia osad.

19 minut temu, SzpiceR napisał:

Opublikowano
9 godzin temu, Savitar napisał:

Dzisiaj umyłem tarcze benzyna ekstrakcyjną, ale problem jest dalej. 

A pisałem o papierze ściernym. Czasem i nie rzadko klocek potrafi się zeszklić a wtedy lipa z dobrego hamowania. Ściąga się warstwę papierem ściernym. I jak prawi słusznie @SzpiceR nie używa się do mycia czegokolwiek w tej kwestii na bazie benzyn. 

Opublikowano

Pan to masz dzisiaj mocno konfrontacyjny styl pisania.

6798bd4884308b90cca4e9fd8353865b.jpg
Opublikowano
5 minut temu, lukaszzsch napisał:

Pan to masz dzisiaj mocno konfrontacyjny styl pisania.

To było wczoraj 😎 Tu masz zmywacz do paznokci, moja stara ma też w kuferku czysty aceton. Działa dobrze ale szybo paruje więc rączka musi pracować 

Opublikowano

Przyszły mi ceramiki od szaja. Od samego początku są kilkukrotnie mocniejsze niż poprzednie. Jak się dotrą, to  będzie super moc! 
Polecam uczciwie :D 

temat do zamknięcia. 

Opublikowano

Wiadome. Dobre klocki z dobrymi tarczami zrobią z byle jakich hamulców dobre heble :)

Zamykam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...