Skocz do zawartości

Regulacja RD-M7000 SGS - 11-42 10rz.

majster-b

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka,

Pacjent to Canyon Neuron 7.0 2017.

Przerzutka - zmiana z XT RD-M781 na SLX RD-M7000 SGS

Kaseta:11-42  10rz. CS-HG500

Manetka :Shimano XT SL-M780 10s. 

Korba: Shimano Deore, M627

Pół życia serwisowałem swój rower i nie napotkałem takiego problemu. Ten nowy szpej mnie czasem przerasta. Otóż nowa przerzutka ma jakby własny hak. Rama ma własny hak. 

1. Wydaje mi się że powinienem wykręcić ten dodatkowy hak z przerzutki i zainstalować tak jak była zainstalowana poprzednia. Nowa przerzutka ma sprzęgło, więc mogę się mylić, dlatego wolę się upewnić. 

2. Kaseta 11-42 ma bardzo duży zakres i aby kółko prowadzące miało sensowny odstęp od największego trybu musiałem wkręcić całkiem śrubę B. W ten sposób, na niższych trybach kółko prowadzące jest bardzo daleko od trybów kasety co ma taki skutek że biegi zmieniają się z tragiczną precyzją. Co robić?

Pomóżta dobre ludzie!

Pozdrawiam

K.

Opublikowano

Masz tam hak direct mount, odkręć ten wihajster w przerzutce i zamontuj bezpośrednio do haka, będzie hulać. Musi bo mam taki układ i działa bezproblemowo.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Odkręciłem, z tym wihajstrem w ogóle nie obsługiwał największego trybu. Teraz obsługuje, ale precyzja... porażka. Jak odkręcę śrubę B tak że kółko prowadzące jest niżej to jest spoko, ale wtedy największy tryb nie jest obsługiwany lub nawet jak łańcuch wejdzie to strasznie się tłucze.

Edytowane przez majster-b
Opublikowano

A przeoczyłem ważną infomacje, masz SGS które ci nie obsłuzy 11-42, sgs jest maksymalnie do 36T. Do 11-42 potrzebujesz przerzutki GS

Opublikowano (edytowane)

Ale GS jest przecież pod 11s...

Dobra, doczytałem. Jestem piździak i matoł. Kupiłem złą przerzutkę. Teraz pewnie mi jej nie przyjmą bo już ją rozpakowałem i założyłem. :(
Do zamknięcia...

Edytowane przez majster-b
Opublikowano

Dla jasności SLX 11s działa z napędami 10S, szczególnie przy konfiguracjach 11-42 10s działa ponoć lepiej niż dedykowana 10s

Warto tez założyć łańcuch 11s do napędu 10s zamiast 10s

Opublikowano

Łańcuch mam nowy - 10 rzędowy XT HG95. Ale z tą przerzutką dałem ciała.

Opublikowano

Kup M7000 GS, będziesz miał podkładke pod napęd 11x.