baobab Opublikowano 15 Marca 2020 Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) Cześć. Rozglądam się za rowerem z baranem na czele z powodu bólów nadgarstków przy dłuższej jeździe na góralu. Mam na obecnej kierownicy zaawansowany licznik. Rozglądałem się bezskutecznie za "pochylaczem" licznika do zamocowania na mostku baranka. Właśnie to umiejscowienie licznika jest głównym kryterium wyboru roweru. Czy starcza Wam miejsca na kierownicy barankowej do montażu lampki, lusterka, dzwonka i licznika? Sama owijka zabiera trochę miejsca i tu również pytanie: a gdyby tak zamocować któreś z akcesoriów na owijce? Edytowane 16 Marca 2020 przez baobab
Motke Opublikowano 16 Marca 2020 Opublikowano 16 Marca 2020 Zawsze można doczepić takie wynalazki: https://rowerowy.com/sklep/akcesoria/kamery-sportowe/accessory/prod/topeak-barextender https://www.xlc-parts.com/en/mtb/bike-parts/handlebars/?p=1&o=4&n=12&f=689
mareq Opublikowano 16 Marca 2020 Opublikowano 16 Marca 2020 Mam lampkę Kross Race montowaną przed mostkiem. Na lampce jest uchwyt na licznik. Na kierownicy mam zatem tylko dzwonek. Lusterko mam malutkie montowane na koćnówce chwytu dolnego. Generalnie nie lubię za użego bajzlu na kierownicy a to wszystko razem jest dosyć dyskretne i uporządkowane.
baobab Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Opublikowano 16 Marca 2020 2 godziny temu, Motke napisał: Zawsze można doczepić takie wynalazki Ten holder licznika mógłby być ok, tylko trudno określić jak by było z uchwytem do mojego licznika Crivit. A co do holdera wyglądającego na radar to jest za wysoki i nie wygląda na stabilny. Ale rozumiem, to propozycja jedna z wielu. 28 minut temu, mareq napisał: Lusterko mam malutkie montowane na koćnówce chwytu dolnego A jak z patrzeniem na to lusterko, nie wydaje się zbyt nisko podczas jazdy? Kolana nie przeszkadzają/zasłaniają czasem widoku?
mareq Opublikowano 16 Marca 2020 Opublikowano 16 Marca 2020 Kolano widzę tylko minimalnie i w niczym to nie przeszkadza. Nie ma tylko widoczności przy dolnym chwycie. W górnym albo na klamkomanetkach jest ok.
m-peter Opublikowano 16 Marca 2020 Opublikowano 16 Marca 2020 Sam ostatnio miałem ten dylemat, zwłaszcza, że postanowiłem zmienić na kierownicę, na której jest jeszcze mniej miejsca na montaż gratów - link Ritchey Ergomax. Jeszcze wszystkiego nie zmontowałem "na gotowo" więc nie mam zdjęć ale testy pokazały, że pomieszczę się ze wszystkim co mi potrzebne: licznik (Wahoo Bolt) zamontowany na wysięgniku montowanym do mostka, zamiast na obejmę kierownicy - link zrezygnowałem z montażu lampki Knog Blinder Road 400 na kierownicy (ostatecznie wyląduje jako dodatkowa na kasku w miarę potrzeby, uchwyt był w komplecie) i zastąpiłem ja lampką montowaną na uchwyt go-pro pod wysięgnikiem komputerka - link, lampka jest w miarę wystarczająca ale jeśli okaże się, że nie domaga to można rozważyć coś mocniejszego jak np. EYEN Streak 1000 dzwonek od początku posiadam możliwie skompaktowany bo Knog Oi więc nie ma problemu z przykręceniem go obok mostka, trochę dostęp będzie bardziej utrudniony ale będzie dodatkowo na mostku mam zamontowany podstawowy uchwyt Quad Lock dla doraźnego montażu telefonu, posiadam jeszcze wersję Out Front (wersja normalna nie Pro, która ma możliwość obrócenia i montażu uchwytu nad mostkiem) i w fazie testów zobaczę co będzie wygodniejsze dlatego, że Out Front ma niższy profil ale zabierze miejsce obok mostka po stronie gdzie chcę mieć dzwonek (mogę przerzucić go na drugą stronę wtedy i się przyzwyczaić ).
Fimala Opublikowano 16 Marca 2020 Opublikowano 16 Marca 2020 U siebie na kierownicy na ten moment mam tylko uchwyt do Wahoo przed kierownice który jest na obejmie. Lampka jest na uchwycie który jest mocowany jako jedna z podkładek pod mostek. Tak to wygląda od frontu:
RadS Opublikowano 16 Marca 2020 Opublikowano 16 Marca 2020 Mi mieści się wszystko. Lusterka nie mam, ale rozważam takie mocowane na końcu kierownicy (tam gdzie dolny chwyt)
baobab Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Opublikowano 16 Marca 2020 m-peter - na tą chwilę napisałeś wyczerpująco. Z tym, że chyba muszę po prostu pojeździć na takim rowerze, poczuć jak, dlaczego, jak długo... Mam nadzieję, że grupowe wypady zaczną się już niedługo i wtedy w trasie przekonam się z czym to się je. Na razie chciałem mieć czym myśli zająć A co do liczników, to nie inwestowałem w drogie komputerki. Kupiłem Crivita, który funkcjonalnością mi odpowiada. RadS - co to za uchwyt na lampę - od producenta?
rbx Opublikowano 16 Marca 2020 Opublikowano 16 Marca 2020 47 minut temu, Fimala napisał: Lampka jest na uchwycie który jest mocowany jako jedna z podkładek pod mostek. Gdzieś to kupiłeś czy sam zrobiłeś? Możesz pokazać z boku jak to wygląda?
Fimala Opublikowano 16 Marca 2020 Opublikowano 16 Marca 2020 1 minutę temu, rbx napisał: Gdzieś to kupiłeś czy sam zrobiłeś? Możesz pokazać z boku jak to wygląda? Jest to Minoura Space Grip CS500.
RadS Opublikowano 16 Marca 2020 Opublikowano 16 Marca 2020 45 minut temu, baobab napisał: RadS - co to za uchwyt na lampę - od producenta? Minoura Space Grip CS500, do dostania na Amazonie.
DiamondDog Opublikowano 16 Marca 2020 Opublikowano 16 Marca 2020 Bar Fly 4 Mini ma pod licznikiem uchwyt na kamerkę i adapter pod światło Licznik to Garmin 530 więc wymiarowo podobny do Bolta.
baobab Opublikowano 24 Września 2020 Autor Opublikowano 24 Września 2020 Cześć ponownie, baranka mam już od miesiąca - to tak dla rozwiana wątpliwości 🤣. Nawet nie sądziłem, że tak świetnie się na tym jeździ. Co do akcesoriów to wszystkie się mieszaczą. Co do lusterek to polecam Zefal Spin - może i są małe i jedno lusterko nie obejmuje jednocześnie pola widzenia z pozycji górnej i dolnej dlatego warto kupić 2 i każde ustawić pod inną pozycję
Rekomendowane odpowiedzi