Skocz do zawartości

Cykanie Ultegra R8000

zeze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Mam nietypowy problem z "cykaniem" na 2 przełożeniach, sytuacja występuje gdy przerzutka przednia jest na dużym blacie. Wygląda jakby chciała wskoczyć, ale do końca nie może.

Delikatnie więc odkręciłem baryłkę,  lub dokręciłem ale cykanie nie ustało. Zmontowałem raz jeszcze kasetę czy sprawdziłem czy  to nie bębenek, ale nie - sytuacja jest tylko  w tym położeniu, niestety często przezemnie użytkowanym  biegu...😡. Co  ciekawe jeżeli  z przodu mam niski blat - problemu nie ma.

tutaj  filmik,  oco dokładnie chodzi :

Przebieg roweru  -  100km.

Edytowane przez zeze
Opublikowano
17 minut temu, zeze napisał:

Wygląda jakby chciała wskoczyć, ale do końca nie może.

Weź pisak i pomaż jedno ogniwo łańcucha a potem kręć. Ustal czy "pyk" jest na jeden obrót łańcucha czy częściej.
Tak samo maźnij na kasecie i ustal czy jest jakaś korelacja z obrotem kasety.

Opublikowano (edytowane)

Zdecydowanie częściej  niż na jeden przejazd łańcucha, a skok występuje raz na jeden obrót kasety w danym przełożeniu.

A może to kąt wózka jest nie taki?

Edytowane przez zeze
Opublikowano

Kręciłeś baryłką przedniej przerzutki cz tylnej?  Mi się wydaje, że problem jest z tyłu. Zobacz czy na tym przełożeniu wózek tylnej przerzutki jest na środku koronki i spróbuj trochę skorygować.

Opublikowano

Tylnią kręciłem, ale problemu z wrzuceniem czy zrzuceniem nie ma,  więc zobaczę poprzez korektę wzóka.

Jak  pamiętam śrubami L  H , ale nie przesadzać bo  łunach  spadnie w szprychy  albo w dół.

Opublikowano

Ciężko powiedzieć ale wydaje mi się, że to coś innego niż przerzutka bo ta niewyregulowana wydaje rytmiczne dźwięki z każdym ogniwem.  Stawiałbym na kasetę lub łańcuch. Spróbuj jeszcze zmniejszyć napięcie przerzutki, może to pomoże.

Opublikowano

mam jeszcze inna kasetę, więc może przełożę te newralgiczne przełożenie. Dam znać

Opublikowano

A jeżeli to nie pomoże to zalecam odpięcie linki w ogóle, zresetować wszystkie śrubki i wyregulować od nowa

Opublikowano

Śrubki H i L mają znaczenie wyłącznie przy skrajnych koronkach. To nie to.

Opublikowano

wg. to bębenek tak głośno chodzi, takie coś mam w moim mtb nieszczęsnym..

Opublikowano

luźna linka, nowa regulacja i sprzęt działa jak trzeba 😃

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To super że się udało, to zamykam imprezę proszę Państwa. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...