Skocz do zawartości

RockShox Tora SL - problem z blokadą skoku.

Artemisco

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Accent_Szaj napisał:

@Artemisco daj znać czy amor zaczął działać jak powinien ;) 

Jak będzie działał, to naposze. Pewnie koło środy

@Accent_Szaj tylko jak zrobić? Wylać olej, przeprowadzić serwis i wlać nowy tylko 130? 

Opublikowano

Dokładnie,krok po kroku jak na filmiku szaja ;) 

Opublikowano

Cześć

Też chce zrobić pełny serwis mojego widelca właśnie Tory SL SoloAIR (Rower Mbike Renegate 0.6) i też mam rozkminę  jaką ilość oleju muszę wlać. W manualach rockshoxa jest niezły zamęt i w sumie nie wiem, z której tabeli powinienem wziąć ilość oleju, którą powinienem wlać. Czy brać pod uwagę dane z manuala z 2011r, ze strony RS czy raczej manual z 2010 roku gdzie są podane inne ilości oleju, na dokładkę szajbajk w swoim filmie podaje jeszcze inne objętości, więc ja kompletnie nie mam pojęcia, ile tego oleju należy wlać, aby było dobrze :). Bedę bardzo wdzięczy jeżeli ktoś mi to wyjaśni, dodam tylko, że posiadam 300ml oleju 5WT i 75ml 15WT. 

Pzdr

Opublikowano
1 minutę temu, pieklo napisał:

Cześć

Też chce zrobić pełny serwis mojego widelca właśnie Tory SL SoloAIR (Rower Mbike Renegate 0.6) i też mam rozkminę  jaką ilość oleju muszę wlać. W manualach rockshoxa jest niezły zamęt i w sumie nie wiem, z której tabeli powinienem wziąć ilość oleju, którą powinienem wlać. Czy brać pod uwagę dane z manuala z 2011r, ze strony RS czy raczej manual z 2010 roku gdzie są podane inne ilości oleju, na dokładkę szajbajk w swoim filmie podaje jeszcze inne objętości, więc ja kompletnie nie mam pojęcia, ile tego oleju należy wlać, aby było dobrze :). Bedę bardzo wdzięczy jeżeli ktoś mi to wyjaśni, dodam tylko, że posiadam 300ml oleju 5WT i 75ml 15WT. 

Pzdr

Panie. Mam problem z 147 ml oleju. Więc manual to brednia. Wlej 130 do tłoku i 3ml do powietrznej, tak jak w filmie szaja. Ja zamierzam jutro robić, bo ma nowa pompka dojechać. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Artemisco napisał:

Panie. Mam problem z 147 ml oleju. Więc manual to brednia. Wlej 130 do tłoku i 3ml do powietrznej, tak jak w filmie szaja. Ja zamierzam jutro robić, bo ma nowa pompka dojechać. 

No ok a jak to jest z tą lepkością? Jaki olej do należy wlać do komory powietrznej? a jaki do dolnej goleni? 

Edytowane przez pieklo
niedoprecyzowanie
Opublikowano
34 minuty temu, pieklo napisał:

No ok a jak to jest z tą lepkością? Jaki olej do należy wlać do komory powietrznej? a jaki do dolnej goleni? 

Masz w wideo na górze. Tam szaj robi serwis Torze. Czy ty czytłeś to z góry? 

Opublikowano

Tak znam ten filmik, ale on tam nie podaje lepkości tylko ilość. A na filmie butelki na olej mają oznaczenia 2,5WT i 7,5WT, czyli już zupełny mindfuck.

Opublikowano

Aby tłumik pracował w miarę miękko i na niższych temperaturach nie mulił może być np 2,5 a w sumie najlepiej by było 

Opublikowano
17 minut temu, piter614 napisał:

Aby tłumik pracował w miarę miękko i na niższych temperaturach nie mulił może być np 2,5 a w sumie najlepiej by było 

no cóż kupiłem już 5 i 15 wt, może przy następnym serwisie :)

Opublikowano

Może zamulać działanie tłumika podczas niższej temperatury

Opublikowano
2 minuty temu, piter614 napisał:

Może zamulać działanie tłumika podczas niższej temperatury

No, ale kiedy ta niższa temperatura będzie? Ja rozumiem. Ktoś kto jeździ w zimie, będzie używał takiego, ale większość jeździ od wiosny do jesieni. 

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy że np będzie z 5-8 stopni 

Przepływ oleju nie będzie taki jak w przypadku oleju 2,5 w

Edytowane przez Gość
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

@Accent_Szaj powiem ci, że działa, nawet odrobine lepiej. Sewis zrobiłem 2 tygodnie temu i do dziś działa.

Opublikowano

Hehe,to super.Fajnie jak się komuś pomoże ;)