Antyszprycha Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Chciałem Was zapytać o kwestie wymiany osprzętu w moim Lapierre Edge 227. Czy wymiana choćby na grupę deore lub na napęd 2x10 wiąże się jedynie z zakupem i wymianą na zasadach jeden za drugi czy to głębsza sprawa i wymaga wymiany osprzętu pobocznego np. przy wymianie kasety na 10cio rzędową należy wymienić również coś jeszcze ? Nie kumam w ogóle tego tematu i nie wiem jak się do niego zabrać ;/ Mój sprzęt dla wglądu:
Tejot Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Jeśli chcesz zmienić napęd z 3x8 na 2x10 musisz też wymienić manetkę przerzutki tylnej, ośmiorzędowa manetka nie obsłuży 10 rzędowej kasety. Oczywistą oczywistością jest też wymiana łańcucha na 10 rzędowy. Przy przejściu na deorkę oprócz korby musisz też wymienić suport (w twojej korbie jest kwadrat, w deorce zintegrowana oś).
ByQ94 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Posiadam Lapierre raid 527 i również wymieniam wszystkie części co miesiąc coś. Dla samego siebie póki fundusze pozwalają. Jak będziesz chciał jakieś części to pisz. Rower mam od roku więc w miarę świeży osprzęt.
Antyszprycha Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2017 4 godziny temu, Tejot napisał: Jeśli chcesz zmienić napęd z 3x8 na 2x10 musisz też wymienić manetkę przerzutki tylnej, ośmiorzędowa manetka nie obsłuży 10 rzędowej kasety. Oczywistą oczywistością jest też wymiana łańcucha na 10 rzędowy. Przy przejściu na deorkę oprócz korby musisz też wymienić suport (w twojej korbie jest kwadrat, w deorce zintegrowana oś). Jakie to mniej więcej koszty wymiany na grupę deore 2x10 ?
Tejot Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 10 minut temu, adambike napisał: Jakie to mniej więcej koszty wymiany na grupę deore 2x10 ? Parę stówek to będzie kosztowało. Korba od 250 (warto szukać zestawu z suportem) kaseta od 100 zł, łańcuch od 50 zł, przerzutka od 100 zł manetka na 10 rzędów od 70 zł. Jest jeszcze jedna sprawa, pytanie czy twoja tylna piasta (konkretnie bębenek) przyjmie 10 rzędową kasetę (choć raczej powinna).
Antyszprycha Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2017 a jeśli nie to jaki koszt dojdzie ? Czy cały zestaw można kupić czy trzeba dobierać ? Pyt też czy 2x10 jest lepsze od mojego obecnego 3x8 ?
Tejot Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Jeśli to będzie kwestia wymiany samego bębenka, to nie jest to majątek - ok. 40 złociszy. Czy będzie lepsze?? Z pewnością osprzęt deore będzie sztywniejszy i lżejszy. Ja pomykam na 3x8 też na kwadracie i nie narzekam, wszystko zależy jak użytkujesz rower, jeśli czysto rekreacyjnie bez nabijania setek kilometrów miesięcznie i startów w zawodach, to jakiejś gigantycznej różnicy raczej chyba nie odczujesz.
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2017 Opublikowano 16 Czerwca 2017 (edytowane) @Tejot, ale po co wymieniać bębenek? Jest taki sam dla kaset 8/9/10/11 i chyba też 12 rzędowych Różnicę odczuje kolega z wymiany, ale może braknąc na dojazdówkach na asfalcie. Ja bym zaczął od wymiany korby na taką ze stałą osią, to robi kolosalną różnicę. Edytowane 16 Czerwca 2017 przez Gość
Tejot Opublikowano 16 Czerwca 2017 Opublikowano 16 Czerwca 2017 9 minut temu, SpiderMAN napisał: ale po co wymieniać bębenek? Jest taki sam dla kaset 8/9/10/11 i chyba też 12 rzędowych A niekoniecznie, bo masz 2 warianty bębenków, które jeszcze się spotyka - 6-8 i 8-10-12. Ten pierwszy wciąż jeszcze się trafia tak w nowych rowerach jak i nowych kołach.
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2017 Opublikowano 16 Czerwca 2017 7 minut temu, Tejot napisał: A niekoniecznie, bo masz 2 warianty bębenków, które jeszcze się spotyka - 6-8 i 8-10-12. Ten pierwszy wciąż jeszcze się trafia tak w nowych rowerach jak i nowych kołach. No raczej dość rzadko... ale faktycznie lepiej sprawdzić.
Antyszprycha Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2017 1 godzinę temu, SpiderMAN napisał: Ja bym zaczął od wymiany korby na taką ze stałą osią, to robi kolosalną różnicę. Dokładnie w czym, lekkość pedałowania ? Jaką w takim razie korbę polecasz która będzie pasować ? (wymiana korby to też wymiana przednich zębatek?)
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2017 Opublikowano 16 Czerwca 2017 (edytowane) Lekkość pedałowania nie zależy od korby, a od ilości zębów w zębatkach... Sztywna oś o większej średnicy wiąże się także z szerszym rozstawieniem łożysk suportu, a co za tym idzie całość się przestaje giąć przy deptaniu. Możesz wtedy zapomnieć tak obrazowo mówiąc o obcierającym o przerzutkę przednią łańcuchu. Pasować będzie każda korba pod napędy 9 biegowe, ja mam Deore FC-M590 44/32/22 Edytowane 16 Czerwca 2017 przez Gość
Antyszprycha Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2017 a ja mam napęd 3 x 8, będzie pasować ? Czy po wymianie będzie jakieś przełożenie na moc czy też lżejsze pedałowanie ?
Antyszprycha Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2017 Czy podrzuciłby mi ktoś specyfikację tego co potrzebowałbym do wymiany całego zestawu na deore/xt ? Korba + support, przedni blat dwurzędowy 24/36 lub 38, manetki, przerzutka tył + przód (chce przejść z napędu 3x8 na 2x10).
Antyszprycha Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2017 Wyznaczyłem sobie taki oto osprzęt do zmiany w moim Lapierre 227 Edge: 1. Shimano RD M786 XT 10rz. Shadow Plus Przerzutka tylna czarna - https://www.rowertour.com/p/27185/shimano-rd-m786-xt-10rz.-shadow-plus-przerzutka-tylna-czarna 2. Shimano FD M785 Deore XT Top Swing Przerzutka przednia 2x10 rz. - https://www.rowertour.com/p/41645/shimano-fd-m785-deore-xt-top-swing-przerzutka-przednia-2x10-rz.- 3. Shimano SL M780 Deore XT Manetki dźwignie przerzutki 2/3x10 rz. - https://www.rowertour.com/p/17629/shimano-sl-m780-deore-xt-manetki-dzwignie-przerzutki-23x10-rz 4. Shimano Kaseta CS M771-10 + łańcuch CN HG95 XT - https://www.rowertour.com/p/17396/shimano-kaseta-cs-m771-10-lancuch-cn-hg95-xt 5. Shimano FC M677 SLX Korba Hollowtech II 2x10, Opcja 36x22 175mm - https://www.rowertour.com/p/58216/shimano-fc-m677-slx-korba-hollowtech-ii-2x10 i z tym ostatnim czyli właśnie Korbą mam największy delemat, co o niej sądzicie ? Taka może być czy lepiej dołożyć do jakiejś innej pasującej do powyższego osprzętu, jeśli tak to jaką ? Nie mogę nigdzie znaleźć korby na hollowtech II z dł. rammienia 170 mm. Co w ogóle sądzicie o tym osprzęcie ? Będzie spoko ? Dajcie jakieś swoje opinie co byście ew zmienili a co mogłoby zostać...
Administrator SzajBajk Opublikowano 21 Czerwca 2017 Administrator Opublikowano 21 Czerwca 2017 Hej Adamie, na Twoją prośbę poprzez FB dołączam się do dyskusji, ale otrzymałeś już bardzo dobre wyjaśnienia od innych forumowiczów. Widzę tutaj typowy syndrom ulepszania roweru Zaczynamy od Deore, a kończymy na XTR. Też tak miałem Nie utrudniałbym już sobie życia na Twoim miejscu i jeżeli faktycznie planujesz pozbyć się systemu 3x8, to osprzęt Deore będzie świetny. XT nie sprawi, że będziesz szybszy o 0,5 km/h. Poniżej masz mnóstwo szczegółów, ale moim zdaniem nie musisz się w to nawet wgłębiać. Deorka da radę.
Rekomendowane odpowiedzi