rav87 Opublikowano 15 Marca 2020 Opublikowano 15 Marca 2020 Witam, Mam pytanie, a mianowicie czy do roweru kross R3 2016 rozmiar ramy M, jest możliwość założenia kół 29"? Chciałbym założyć większe koła i opony bardziej dostosowane do jazdy szosowej, gravel.
Motke Opublikowano 15 Marca 2020 Opublikowano 15 Marca 2020 55 minut temu, rav87 napisał: Mam pytanie, a mianowicie czy do roweru kross R3 2016 rozmiar ramy M, jest możliwość założenia kół 29"? Chciałbym założyć większe koła i opony bardziej dostosowane do jazdy szosowej, gravel. 27.5 to 584 czyli promień 292 mm. 28/29 to 622 czyli promień obręczy to 311 mm. A teraz weź linijkę i zmierz czy 311 + opona np 35 mm (razem 346 mm) się zmieści.
Accent_Szaj Opublikowano 15 Marca 2020 Opublikowano 15 Marca 2020 Hehe i teraz tylko trzeba policzyć. Najlepiej dorwij kogoś kto ma takie koło i przymierz do swojego roweru,bo nawet najlepsze wyliczenie nie zastąpi praktyki
criispyhere Opublikowano 18 Marca 2020 Opublikowano 18 Marca 2020 (edytowane) Ja piłowałem ramę pod minion dhr II 🤣 Zabieg się udał ale muszę poprawić bo na zakrętach w lewo mnie słychać 😁 Edytowane 18 Marca 2020 przez criispyhere
Kruk Opublikowano 22 Marca 2020 Opublikowano 22 Marca 2020 Bardzo szalony pomysł z piłowaniem ramy ale jak kto lubi swoje zdrowie
criispyhere Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 16 godzin temu, Kruk napisał: Bardzo szalony pomysł z piłowaniem ramy ale jak kto lubi swoje zdrowie Musiałbyś zobaczyć jak to wyglądało przed piłowaniem. Na tylnym widelcu w miejscu gdzie ocierało wystawały dwie jakby wypustki? Nie wiem jak to nazwać ale to była kwestia designu i wyłącznie. Spiłowałem z tego może 2mm i jest cacy 😁
marvelo Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 Ja docinałem boczne klocki w oponach, raz w crossie by zmieścić w przednim widelcu oponę 29x2.1, a raz z tyłu w góralu, bo opona 26x2.5 lekko ocierała o górne rurki widelca. Oczywiście w jakiś sposób zmienia to właściwości opon (ale za to są po zabiegu trochę lżejsze), ale jeśli zrobi się to starannie to jest to dla opony bezpieczne. Widziałem nawet gdzieś w internecie specjalne narzędzie do skracania klocków.
criispyhere Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 3 godziny temu, marvelo napisał: Ja docinałem boczne klocki w oponach, raz w crossie by zmieścić w przednim widelcu oponę 29x2.1, a raz z tyłu w góralu, bo opona 26x2.5 lekko ocierała o górne rurki widelca. Oczywiście w jakiś sposób zmienia to właściwości opon (ale za to są po zabiegu trochę lżejsze), ale jeśli zrobi się to starannie to jest to dla opony bezpieczne. Widziałem nawet gdzieś w internecie specjalne narzędzie do skracania klocków. Brałem również tę opcję pod uwagę ale żal mi było tej opony bardziej niż tej ramy 😂
Rekomendowane odpowiedzi