Skocz do zawartości

Koła 29"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mam pytanie, a mianowicie czy do roweru kross R3 2016 rozmiar ramy M, jest możliwość założenia kół 29"? Chciałbym założyć większe koła i opony bardziej dostosowane do jazdy szosowej, gravel. 

Opublikowano
55 minut temu, rav87 napisał:

Mam pytanie, a mianowicie czy do roweru kross R3 2016 rozmiar ramy M, jest możliwość założenia kół 29"? Chciałbym założyć większe koła i opony bardziej dostosowane do jazdy szosowej, gravel. 

27.5 to 584 czyli promień 292 mm.

28/29 to 622 czyli promień obręczy to 311 mm.

A teraz weź linijkę i zmierz czy 311 + opona np 35 mm (razem 346 mm) się zmieści.

Opublikowano

Hehe i teraz tylko trzeba policzyć.

3982482.thumb.jpg.8d784ce9529b48ae8875956ec99e6417.jpg

Najlepiej dorwij kogoś kto ma takie koło i przymierz do swojego roweru,bo nawet najlepsze wyliczenie nie zastąpi praktyki ;) 

Opublikowano (edytowane)

Ja piłowałem ramę pod minion dhr II 🤣

Zabieg się udał ale muszę poprawić bo na zakrętach w lewo mnie słychać 😁

IMG_20200318_212002.jpg

Edytowane przez criispyhere
Opublikowano

Bardzo szalony pomysł z piłowaniem ramy ale jak kto lubi swoje zdrowie :)

Opublikowano
16 godzin temu, Kruk napisał:

Bardzo szalony pomysł z piłowaniem ramy ale jak kto lubi swoje zdrowie :)

Musiałbyś zobaczyć jak to wyglądało przed piłowaniem. Na tylnym widelcu w miejscu gdzie ocierało wystawały dwie jakby wypustki? Nie wiem jak to nazwać ale to była kwestia designu i wyłącznie. Spiłowałem z tego może 2mm i jest cacy 😁

Opublikowano

Ja docinałem boczne klocki w oponach, raz w crossie by zmieścić w przednim widelcu oponę 29x2.1, a raz z tyłu w góralu, bo opona 26x2.5 lekko ocierała o górne rurki widelca. Oczywiście w jakiś sposób zmienia to właściwości opon (ale za to są po zabiegu trochę lżejsze), ale jeśli zrobi się to starannie to jest to dla opony bezpieczne. Widziałem nawet gdzieś w internecie specjalne narzędzie do skracania klocków.

Opublikowano
3 godziny temu, marvelo napisał:

Ja docinałem boczne klocki w oponach, raz w crossie by zmieścić w przednim widelcu oponę 29x2.1, a raz z tyłu w góralu, bo opona 26x2.5 lekko ocierała o górne rurki widelca. Oczywiście w jakiś sposób zmienia to właściwości opon (ale za to są po zabiegu trochę lżejsze), ale jeśli zrobi się to starannie to jest to dla opony bezpieczne. Widziałem nawet gdzieś w internecie specjalne narzędzie do skracania klocków.

Brałem również tę opcję pod uwagę ale żal mi było tej opony bardziej niż tej ramy 😂