Damian Te Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Witam Dzisiaj w moim rowerze chciałem trochę naciągnąć linkę hamulcową gdyż klamka dochodziła do połowy kierownicy. Gdy już to zrobiłem i chciałem się przejechać, zauważyłem że gdy kilka razy nacisnę na klamkę to słychać "trzask" po czym klamka wraca do dawnej pozycji a sruba barylkowa jak i " nakrętka" kontrująca robią się luźne jakby w ogóle nie były przykręcone. Jest to dość irytujące bo nie mogę ustawić sobie klamki tak jakbym tego chciał, ktoś wie co może być przyczyną?
Rowerowa Szajba Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 A jaka to klamka hamulcowa i jaki rodzaj hamulca (v-break/ tarczowy mechaniczny)?? Jakieś zdjęcie można prosić ???
seraph Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Wygląda jakby była to wina wadliwego gwintu, który zwyczajnie nie jest w stanie utrzymać napiętej linki. Wstaw zdjęcie dla pewności.
Damian Te Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Opublikowano 13 Marca 2020 (edytowane) Hamulce tarczowe. Shimano Tourney EF41, Rapidfire Edytowane 13 Marca 2020 przez Damian Te
Piotr78 Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Wkręcić śrubę na max, a linkę naciągnąć na zacisku.
Damian Te Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Opublikowano 13 Marca 2020 (edytowane) 15 minut temu, seraph napisał: Wygląda jakby była to wina wadliwego gwintu, który zwyczajnie nie jest w stanie utrzymać napiętej linki. Wstaw zdjęcie dla pewności. Zdjęcie tylko czego? Manetki na której niezbyt można coś zobrazować, ale dziękuję za wszystkie odpowiedzi postaram się później coś wykombinować 😊 Edytowane 13 Marca 2020 przez Damian Te
Accent_Szaj Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Zrób zdjęcie klamki i zacisku. Szczególnie śrubki zacisku
GonHex Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Na moje oko w klamce jest uszkodzony gwint pod śrubę baryłkową. Wykręcasz śrubę naciskasz i śruba przeskakuje do pierwotnej pozycji. Miałem tak w starym rowerze w v-brake
Damian Te Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Opublikowano 13 Marca 2020 9 minut temu, GonHex napisał: Na moje oko w klamce jest uszkodzony gwint pod śrubę baryłkową. Wykręcasz śrubę naciskasz i śruba przeskakuje do pierwotnej pozycji. Miałem tak w starym rowerze w v-brake Da się to w jakiś prosty sposób naprawić/wymienic ?
GonHex Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Wrzuć zdjęcie plamki, to będziemy myśleć
Damian Te Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Opublikowano 14 Marca 2020 15 godzin temu, GonHex napisał: Wrzuć zdjęcie plamki, to będziemy myśleć Ciężko cokolwiek zobrazować ponieważ mój telefon zbytnio nie chce wyłapać ostrości, wygląda jakby ta nakrętka była wyrobiona.
SzpiceR Opublikowano 14 Marca 2020 Opublikowano 14 Marca 2020 18 minut temu, Damian Te napisał: Ciężko cokolwiek zobrazować ponieważ mój telefon zbytnio nie chce wyłapać ostrości, wygląda jakby ta nakrętka była wyrobiona. Gwint powinien być zarówno w klamkomanetce jak i tej nakrętce. Tak naprawdę nakrętka (chyba zresztą plastikowa) powinna być wyłącznie kontrą dla śruby i nie przenosić obciążenia z pancerza. Sprawdź czy przypadkiem nie masz zjechanego gwintu w klamce. Jeśli tak to albo do wymiany klamka, w sumie koszt przy tourney prawie żaden albo założenie porządnej, metalowej śruby/nakrętki, która będzie mogła przenosić naprężenie. Najprościej, najszybciej, bez żadnych kosztów - ustawić hamulec tak żeby nie trzeba było nic grzebać przy klamce.
GonHex Opublikowano 14 Marca 2020 Opublikowano 14 Marca 2020 Tak jak kolega powiedział. Zobacz na czym jest zjechany gwint. Czy czasem na śruba nie jest z aluminium. Jeśli to ona padła można szukać takiej śruby. Jeśli gwint uszkodzony jest w manetce to tylko wymiana. No na upartego można to jakoś drutować podkładkami ale nie wiem czy jest sens.
Rekomendowane odpowiedzi